Με τα προϊόντα Ολικής άλεσης ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας;

Σε γενικές γραμμές οι μελέτες σύγκρισης των ολικής άλεσης δημητριακών και των επεξεργασμένων στον αγώνα μείωσης και ελέγχου του βάρους είναι περιορισμένες. Όμως μία μελέτη ανασκόπησης από την Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Harvard University, «ρίχνει φως» στην δράση τους παραμέτρους όπως είναι η ορμονική λειτουργία και το επίπεδο κορεσμού.

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται να σχετίζεται αρνητικά με αιματολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα ινσουλίνης και της λεπτίνης. Οι δείκτες αυτοί σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του βάρους και την αδυναμία απώλειας του και κυρίως την κινητοποίηση αποθηκευμένου λίπους. Οι χαμηλότερες τιμές ινσουλίνης μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι τα ολικής άλεσης προϊόντα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού, συγκριτικά με τα επεξεργασμένα δημητριακά, παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα μεταγευματικής γλυκόζης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αλλάζουν την φυσιολογική λειτουργία του λιπώδους ιστού και προάγουν την εγκατάσταση της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η υψηλότερη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, αποδεικνύεται ότι έχει δράση στην παραγωγή ορμονών από το πεπτικό σύστημα που συμβάλλουν με την σειρά τους στην καλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Από την οπτική γωνία του διαιτολόγου, να προστεθεί ότι τα ολικής άλεσης προϊόντα διατηρούν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτοσυστατικών με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Φυσικά. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες έως να κατανοήσουμε πλήρως τα αίτια που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους στην ευκολότερη αύξηση βάρους, αλλά μέχρι τότε η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης θεωρείται θεμιτή και απαραίτητη. Προτιμήστε ολικής άλεσης ψωμί ή φρυγανιές, ολικής άλεσης ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού. Άλλωστε, κατά γενική ομολογία, τα σύγχρονα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξίσου ή και περισσότερο γευστικά από τα συμβατικά.

Κείμενο : Γιάννης Χρύσου,   Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here