Tο τέλος του contouring & των παρωχημένων προτύπων Kardashian

Μια δήλωση της Kylie Jenner στο τρέιλερ της τελευταίας σεζόν των Kardashian αλλά και το τέλος του contouring στο μακιγιάζ, σηματοδοτούν πως τα πρότυπα ομορφιάς, αλλάζουν. Οι πρωταγωνίστριες του εν λόγω show, έχουν μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη της αυτοεκτίμησης και στην εικόνα που έχουν για το πρόσωπο και το σώμα τους πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες. Πάντα η αγορά είναι αυτή που αποφασίζει αν κάθε trend που εμφανίζεται θα το “φτύσει” ή θα το αγκαλιάσει. Τα καλά νέα, είναι πως οι Gen Z παίρνουν απόσταση από αυτό το σαθρό μοντέλο. Αντιλαμβάνονται πως η προσπάθεια να αγγίξει κανείς το τέλειο είναι ουτοπική. Το μοναδικό πράγμα που έχει αξία είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε όπως ακριβώς είναι.

Η εποχή της ειλικρίνειας

“Όλες μας πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση για τα πρότυπα ομορφιάς που θέτουμε”, ανέφερε η Kylie Jenner στις αδερφές της. Με αυτή τη δήλωση πυροδότησε την πολυπόθητη αλλαγή σε ένα χρόνιο μοτίβο σκέψης. Στην επόμενη σκηνή του τρέιλερ, η Kylie μιλάει σε μια φίλη της και παραδέχεται ότι δεν θέλει η κόρη της να κάνει όλα όσα έκανε εκείνη. Ότι μετανιώνει για τις αλλαγές που έκανε στο πρόσωπό της. “Εύχομαι να μην είχα αγγίξει τίποτα πάνω μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kylie θίγει το ίδιο ζήτημα. Σε μια συνέντευξη για το HommeGirls προσφάτως, είπε πως από τότε που έγινε μητέρα άρχισε να αγαπάει περισσότερο τον εαυτό της. “Βλέπω τα χαρακτηριστικά μου στην κόρη μου. Μοιάζει με εμένα. Μπορώ να δω την ομορφιά μου σε εκείνη και σίγουρα με έκανε να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου” ανέφερε. Η αντίδραση μας είναι θετική και το θέμα που αναδύεται στην επιφάνεια καθοριστικό για μια αλλαγή όπου η φυσικότητα θα γίνει το trend που αξίζει πραγματικά να εδραιωθεί για τη νέα γενιά.

Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian & Kim Kardashian.

Όταν οι αισθητικές επεμβάσεις εκτοξεύονται στα ύψη

Οι Kardashians, ειδικά η Kim και η Kylie, έχουν ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή στην ομορφιά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, όταν η Kylie ανακοίνωσε ότι είχε βάλει fillers στα χείλη το 2015, οι αναζητήσεις στο internet αυξήθηκαν κατά 3,233%. Υπήρξε αύξηση 70% στις ερωτήσεις για fillers χειλιών μέσα σε 24 ώρες και αύξηση 9% στις επεμβάσεις χειλιών σε άτομα από 13 έως 19 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε τρία σετ χειλιών δημιουργώντας μια αυτοκρατορία μακιγιάζ αξίας δισεκατομμυρίων. Όντας η δεύτερη γυναίκα στο Instagram με 388 εκατομμύρια followers, κάθε makeup look που δημοσιεύει μιμείται απ’ όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα Kardashian looks, το contouring της Kim, οι έντονες καμπύλες και η πολύ λεπτή μέση οδήγησε στην εκτόξευση αισθητικών επεμβάσεων όπως το BBL (Brazilian Butt Lift). Παντού έβλεπες να κυκλοφορούν κλώνοι της. Το 2020 έκανε μια στροφή 190 μοιρών και προσπάθησε να γίνει πιο skinny. Aντικειμενικά, δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτή την πολιτισμική αλλαγή. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι την ίδια στιγμή που άλλαξε την εμφάνισή της αφαιρώντας το BBL από τους γλουτούς και παίρνοντας ειδικά χάπια για να χωρέσει στο φόρεμα της Marilyn Monroe, πολλές γυναίκες έκαναν το ίδιο.

Μake up by Mario, Kim Kardashian

Η επέλαση του contouring

Tο 2012, την χρονιά που έκανε την εμφάνισή του το Instagram, η Kim Kardashian μίλησε για το contouring αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που πραγματοποιούνταν το μακιγιάζ. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η τάση του contouring άρχισε να φθίνει αλλά η “Kardashians” κατεύθυνση παρέμεινε. Σμιλεμένα πρόσωπα με απόλυτα συμμετρικές και ανοδικές γραμμές.

Αυτό που ξεκίνησε με το μακιγιάζ συνεχίστηκε μέσω αισθητικών επεμβάσεων όπως τα νήματα PDO, το botox και το lifting φρυδιών. Προς το τέλος της δεκαετίας, ανέλαβε η Bella Hadid. Ο όρος “foxy eyes” σημείωσε μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις. Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονταν από διαφημίσεις για μη χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και make up looks με σκοπό να επιτευχθεί το βλέμμα της.

Η Kim Kardashian στο Met Gala.

Aλλαγή στα πρότυπα ομορφιάς

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι μια κρίση αυτοεκτίμησης όπου οι διατροφικές διαταραχές και τα ζητήματα ψυχικής υγείας εκτινάσσονται στα ύψη. Ταυτόχρονα οι Kardashian-Jenners έχουν να αντιμετωπίσουν ανασφάλειες και πιέσεις για να διατηρήσουν αυτό το πρότυπο ομορφιάς. Δίχως να αναλογιστούν τον δικό τους ρόλο στην πίεση των υπόλοιπων γυναικών. Ειδικά τα κορίτσια νεαρής ηλικίας είναι πιο επιρρεπή στο να προσπαθούν να γίνουν το “είδωλο” που θαυμάζουν.

Αν και το σύστημα ομορφιάς είναι στημένο εναντίον μας, αναγνωρίζουμε ότι κάθε Kardashian και κάθε celebrity εκεί έξω με τεράστια επιρροή, έχουν τη δύναμη μέσα από τα social media να βάλουν τέλος στα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς όπου έντονα μακιγιάζ όπως το contouring και ακραίες αισθητικές επεμβάσεις κυριαρχούν. Το πρώτο βήμα, είναι να παραδεχτούν ότι οι ίδιες είναι η πηγή του προβλήματος. Η αυτογνωσία και η ενσυναίσθηση πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο. Να γίνει αντιληπτό πως το μοναδικό πράγμα που οφείλουν να καλλιεργείται είναι η αγάπη προς τον εαυτό. Aυτή η συνολική κατάσταση τελειότητας δεν συνεπαίρνει πλέον τους νέους. H Gen Z δεν θέλει να ακολουθήσει και να συνεχίσει αυτή την “πλαστική” κουλτούρα. Kαι αυτό είναι ελπιδοφόρο.


Kεντρική φωτογραφία Kylie Jenner.

Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here