Εθισμός στις αισθητικές παρεμβάσεις; Κι όμως συμβαίνει

Είτε αφορούν την βελτίωση ζητημάτων που σχετίζονται με μη αποδοχή της γήρανσης, είτε αφορούν πιο ριζικές ‘επιδιoρθώσεις’ χαρακτηριστικών, οι αισθητικές παρεμβάσεις αποτελούν εδώ και χρόνια κομμάτι της κουλτούρας ομορφιάς. Μιας κουλτούρας που ασκεί ιδιαίτερη και διαρκή πίεση. Μιας κουλτούρας που επιδρά τόσο στην ψυχοσύνθεση όσο και στο budget των γυναικών που υποκύπτουν στον εθιστικό πειρασμό της “επιδιόρθωσης”. Fillers, botox και νήματα είναι από τις πιο περιζήτητες ‘θεραπείες’ για το πρόσωπο. Ακολουθούν σε δημοτικότητα η αυξητική στήθους, η λιποαναρρόφηση και το Brazilian butt lift.


Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που διαθέτουν σημαντικό μερίδιο του ετήσιου budget τους σε διορθωτικές αισθητικές επεμβάσεις. . Το δέλεαρ του να πραγματοποιήσουν μια αισθητική επέμβαση που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους, συχνά τις κάνει να βάζουν σε δεύτερη μοίρα σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις. Κάποιες δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα. Προχωρούν σε συμβόλαια δανεισμού προκειμένου να ανταπεξέλθουν το κόστος των συχνών επεμβάσεων που απαιτούνται για τη διατήρηση ποθητού αποτελέσματος. Η φράση «Ναι, αλλά εγώ νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου» αποτυπώνει την εν λόγω αντίληψη και γεννά ερωτηματικά.

Eπιθυμία, ανάγκη ή κοινωνική επιταγή;

Οι αναζητήσεις στο internet για ‘αισθητικές θεραπείες’ έχουν πλέον εκτοξευθεί στα ύψη, με ποσοστό που αγγίζει έως και 138%. Όσο για αναζητήσεις για ‘προσφορές ινστιτούτων αισθητικής στη περιοχή μου’ έχουν φτάσει το 120%. Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας
Charlotte Fox Weber, περιγράφει με τέλειο τρόπο την εξέλιξη της κατάστασης στο βιβλίο της What We Want: A Journey Through Twelve of Our Deepest Desires. ‘Aν νιώθεις ότι η επιβίωσή σου εξαρτάται από το να είσαι ελκυστικός, τότε γίνεται θέμα ζωής και θανάτου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Charlotte.

Πιο ευάλωτες σε αισθητικές παρεμβάσεις φαίνεται να είναι οι γυναίκες που ‘παλεύουν’ με την αυτοεκτίμηση τους. Εκείνες που πιστεύουν ότι κάτι στην εμφάνισή τους ‘πρέπει’ να αλλάξει. Είναι αυτή η κατηγορία γυναικών που βάζει τις αισθητικές επεμβάσεις στην ίδια κλίμακα σημαντικότητας με τις βιοποριστικές ανάγκες. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο είδος ‘εθισμού’ στο όνομα της ομορφιάς, που δεν σταματά ούτε μετά από ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη, είναι μια αμφισβητήσιμη αλλά διαδεδομένη αντίληψη που συνδέει την ομορφιά με την επιτυχία. Υποτίθεται ότι οι γυναίκες με χαρακτηριστικά που «ευθυγραμμίζονται» με τις τρέχουσες τάσεις ομορφιάς, έχουν σημαντικά προνόμια. Πιστεύουν ότι αποκτούν καλύτερη ποιότητα ζωής και διεκδικούν περισσότερη προσοχή, από συντρόφους, δυνητικούς συνεργάτες και εργοδότες. Η αλήθεια μάλλον είναι πολύ διαφορετική.

Linda Evangelista & Kate Moss στο show Fendi Resort 2023.

Η περίπτωση της Linda

Xαρακτηριστικό παράδειγμα εθισμού σε αισθητικές παρεμβάσεις, αποτελεί η περίπτωση της Linda Evangelista, του πανέμορφου super model που άκμασε στην δεκαετία των 90s. Η Linda, υποβλήθηκε σε μια θεραπεία για την μείωση λίπους η οποια επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να μειωθούν, τα λιποκύτταρα διογκώθηκαν, γεγονός που της στοίχισε τόσο επαγγελματικά όσο και ψυχολογικά.

Μήπως η άποψη που έχουμε εμείς οι ίδιοι για την εικόνα μας, είναι αυτή που καθορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων; H πρόσφατη απόφαση του μοντέλου, να φωτογραφηθεί για περιοδικό καλύπτοντας το περίγραμμα του προσώπου της, λέει πολλά. Εκφράζει βαθειά ανασφάλεια και έναν αδιάκοπο αγώνα για να αποδεχτεί το νέο εαυτό της. Ίσως όμως η δυναμική επιστροφή της σε αυτό που αγαπά, να βάζει ένα λιθαράκι στην επούλωση της συναισθηματικής πληγής της.

Η μη αποδοχή του εαυτού

Μεγάλο κομμάτι της τοξικής πεποίθησης του ελκυστικού, αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αλαβάστρινη εικόνα των celebrities και των influencers. Πρόσωπα χωρίς ψεγάδι, φίλτρα που σε μετατρέπουν σε ‘άλλη’ και η διαρκής αναζήτηση της όποιας τελειότητας μοιάζουν να είναι φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την ανάγκη για αλλεπάλληλες αλλαγές στην εμφάνιση. Αλλά κυρίως καλλιεργούν το ζιζάνιο για μη αποδοχή του εαυτού. Ένας φαύλος κύκλος, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως αν όλα πάνω μας είναι τέλεια, θα είναι και η ζωή μας.

Το κλειδί κρύβεται στην ισορροπία

Όταν οι αισθητικές παρεμβάσεις αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, αναδύεται στην επιφάνεια και η ψυχολογική προέκταση της μόδας, των τάσεων και των προτύπων.

Τα αλόγιστα έξοδα για την απόκτηση του ‘τέλειου’ και η ταυτόχρονη συναίνεση των ειδικών σε αυτή τη ματαιοδοξία συντηρούν την κατάσταση. Μπορεί να είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι παρεμβάσεις οδηγούν σε παραμόρφωση, ωστόσο το ζήτημα είναι η χρυσή τομή. Η αξιοποίηση της ισορροπίας θα επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή.

Είναι απόλυτα συνετό να παρέμβεις σε κάτι που σου χαλάει την διάθεση και δυσχεραίνει την καθημερινότητα σου. Aλλά ακόμη πιο συνετό το κέρδος να μην υπερβαίνει την επιστήμη. Αναζήτησε ειδικούς, που θα σου μιλήσουν ειλικρινά και θα σου προτείνουν αλλαγές που θα αναδείξουν τα χαρακτηριστικά σου, χωρίς να τα αλλοιώσουν για πάντα.

Η σημασία του να είσαι διαφορετική

Το γεγονός ότι το diversity προωθείται ολοένα και περισσότερο, δίνει την ελπίδα πως το ξεχωριστό έχει αξία και μάλιστα τεράστια. Προτού πάρεις οποιαδήποτε απόφαση το πρωταρχικό σου βήμα είναι η απομυθοποίηση του ιδανικού και η έμφαση στην φροντίδα του εαυτού σου. Να θυμάσαι, πως αυτό που αντικρύζεις στον καθρέφτη και πιθανότατα θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξεις, μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό που σε κάνει μοναδική μέσα στο πλήθος.

Κεντρική φωτογραφία Velizar Ivanov, Unpslash.

Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.
blessyou.gr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here