Φωτοθεραπεία: Οι μαγικές μάσκες LED

Η επιστήμη πίσω από την φωτοθεραπεία με αναπλαστική τεχνολογία LED αναπτύχθηκε από τη NASA και χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει την άμεση επούλωση τυχόν πληγών των αστροναυτών στο διάστημα. Και τώρα η τεχνολογία LED οδηγεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της ομορφιάς. Κορυφαίο skincare trend στον τομέα των κλινικών δερματολογικών θεραπειών, η φωτοθεραπεία εμπνέει μια νέα γενιά beauty gadgets. Είναι οι μάσκες LED που υιοθετήθηκαν με πάθος από την Kourtney Kardashian, την Chrissy Teigen και τη Madonna . Οι μάσκες LED είναι εδώ για να ενεργοποιήσουν την ανανέωση κυττάρων, να λειάνουν τις λεπτές ρυτίδες, να μειώσουν την υπερμελαχρωση και να σβήσουν τα σημάδια ακμής. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά καθώς η εφαρμογή της μάσκας συνδυάζει αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και ολική κυτταρική ανάπλαση.

 Τί είναι οι μάσκες LED;

Οι μάσκες LED που χρησιμοποιούνται από δερματολόγους, εμπεριέχουν μικροσκοπικούς λαμπτήρες, οι οποίοι εκπέμπουν χρωματιστά μήκη κύματος ορατού φωτός. Τα φωτοθεραπευτικά κύματα διεισδύουν στο δέρμα σε κυτταρικό επίπεδο, προκαλώντας ανάλογα με το χρώμα τους διαφορετικές αντιδράσεις. Οι μάσκες LED για το σπίτι κατασκευάζονται με λιγότερους λαμπτήρες και τείνουν να αποδίδουν λιγότερη ενέργεια και πυκνότητα από τις συσκευές κλινικής. Έτσι μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος παρενεργειών και αυτό κάνει τις μάσκες LED εξαιρετικά ασφαλείς. Οι περισσότερες μάσκες LED έχουν σχεδιαστεί για χρήση για περίπου 5 έως 15 λεπτά σε ημερήσια βάση. Είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Για εντυπωσιακά αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν τακτική χρήση, για αρκετές εβδομάδες.

Πως λειτουργούν οι μάσκες LED;

Η θεραπεία LED χρησιμοποιεί φως στο ορατό φάσμα καθώς και φως πέρα ​​από το ορατό φάσμα για να διεισδύσει σε διαφορετικά βάθη της επιδερμίδας. Καθώς αυξάνεται το μήκος κύματος του φωτός, αυξάνεται και το βάθος της διείσδυσης. Αυτό το φως απορροφάται από τους υποδοχείς της επιδερμίδας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και τα προϊόντα τοπικής περιποίησης. Κάθε διαφορετική χρωματική γκάμα φωτός διεγείρει εντελώς διαφορετική απόκριση στη δομή της επιδερμίδας. Οι μάσκες LED που διατίθενται στο εμπόριο παράγουν ακτινοβολία στους παρακάτω χρωματισμούς :

Κόκκινο Φως  

Τονώνει την ανάπτυξη του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων και των παλαιών ιστών. Μπορεί να αφαιρέσει λεπτές γραμμές και να συρρικνώσει αισθητά τους μεγάλους πόρους.

Μπλε Φώς  

Τα βακτήρια στην ακμή περιέχουν πορφυρίνες. Λόγω της υψηλής συνάφειας του μήκος κύματος, το μπλε φως εξουδετερώνει αποτελεσματικά πορφυρίνες. Επιπλέον, το μπλε φως έχει ήρεμη δράση, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική για επιδερμίδες που υποφέρουν από υπερευαισθησία.

Πράσινο Φώς  

Το πράσινο φως ισορροπεί τη χρωματική χρωστική ουσία της επιδερμίδας. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις λεπτές γραμμές, να βελτιώσει τη γήρανση του δέρματος και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος.

Κίτρινο Φως 

Το κίτρινο φως έχει ειδικό μήκος κύματος 590nm. Έτσι βελτιώνει την ανταλλαγή οξυγόνου στα κύτταρα της επιδερμίδας και αναπληρώνει την ενέργεια τους. Παράλληλα αποσυνθέτει τη χρωστική ουσία που δημιουργεί δυσχρωμίες, προωθεί την λεμφική αποστράγγιση, βελτιώνει τις ρυτίδες και τη τραχύτητα της επιδερμίδας.

Μωβ Φως  

Είναι ιδανικό για την αφαίρεση των σημαδιών της ακμής. Καθώς αποτελείται από την συνύπαρξη κόκκινης και μπλε ακτινοβολίας, συνδυάζει δύο δυναμικούς τομείς φωτοθεραπείας.

Το φως της κυανίνης

Η πλούσια ακτινοβολία της κυανίνης, μιας χρωστικής που συναντάται στον βολβό του παντζαριού, διεισδύει βαθιά στις στιβάδες της επιδερμίδας. Επιταχύνει να αγγίξει τον ζωντανό ιστό του μεταβολισμού, βελτιώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και την χαλάρωση της επιδερμίδας.

The Laser light (Λευκό)

Η λευκή LED ακτινοβολία διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός των ιστών. Βελτιώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και τη γήρανση του δέρματος.

Όταν συνδυάσεις τη χρήση τους με ισχυρά προϊόντα περιποίησης, όπως για παράδειγμα με ορούς, οι μάσκες LED μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά στην εμφάνιση και την αίσθηση της επιδερμίδας σου. Μην περιμένεις αυτές οι μάσκες να μεταμορφώσουν το δέρμα σου εν μία νυκτί. Η θεραπεία με φως LED ενδέχεται να μην έχει πολύ δραματικά αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις αναζωογόνησης του δέρματος. Όμως γίνεται με ασφάλεια από το σπίτι, είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί χρόνο ανάκαμψης της επιδερμίδας.

Πως να επιλέξω μάσκα LED;

Η Koutrney Kardashian λατρεύει τις εξελιγμένες διαφανείς μάσκες LED σε μορφή face shield ενώ η Madonna προτιμά τις ακριβότερες και ισχυρότερες εκδοχές μάσκας LED που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η μάσκα LED να διαθέτει τρία προγράμματα χρωματικών επιλογών. Στα συν είναι η δυνατότητα φόρτησης για αυτόνομη χρήση χωρίς σύνδεση με καλώδιο ρεύματος, η αυτόματη απενεργοποίηση και ο χρονοδιακόπτης 15 λεπτών. Πριν τη χρήση της μάσκας, προετοιμάζεις την επιδερμίδα καθαρίζοντάς την σχολαστικά, εφαρμόζοντας ορό και κρέμα περιποίησης. Τα πολύτιμα συστατικά των προϊόντων θα απορροφηθούν καλύτερα από την επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας, δίνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Λάβε υπ’ οψιν ότι όταν φοράς μια αδιαφανή μάσκα LED που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, τα μάτια σου θα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Συνίσταται η αποφυγή της θεραπείας φωτός τις εποχές που κάνεις χρήση ρετινόλης, όταν υποφέρεις από ημικρανίες και αν έχεις οφθαλμολογικές παθήσεις.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα, mariachouda@outlook.com.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here