H ήσυχη πολυτέλεια της ομορφιάς (part 1)

Photos: Αρχείο Beauté & Alla Machutt, Pexels.

Mε τον μινιμαλισμό να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς της ζωής, παρατηρείται εμφανής στροφή στην υψηλή ποιότητα η οποία συνδέεται με τη hot αισθητική του quite luxury. Η “ήσυχη πολυτέλεια” έχει κατακλύσει τη μόδα και όπως όλα δείχνουν, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον κόσμο της ομορφιάς. Κάνοντας μια απόπειρα να την ορίσουμε, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι μια ωδή στην κλασική αυτοπεποίθηση. Σε αυτήν που “ξεπηδά” πηγαία προς τα έξω, χωρίς προσπάθεια, εκπέμποντας έναν δυναμισμό που σαγηνεύει. Είναι αυτή η εκλεπτυσμένη, φυσική εμφάνιση που μοιάζει να μην απαιτεί κόπο.

Kelsey Merritt

Mια υψηλού επιπέδου αισθητική

Στην πραγματικότητα το quiet luxury, είναι κάτι περισσότερο από μια τάση. Είναι μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στη διαχρονικότητα έναντι των τάσεων, που δεν έχει ως στόχο να μαγνητίσει τα βλέμματα, αλλά να εστιάσει στην εξωτερική και εσωτερική φροντίδα. Πρόκειται για επιλογή πραγμάτων και συνηθειών που μας ομορφαίνουν στο σύνολό μας και που για την καθεμιά είναι διαφορετικά, με κοινό παρονομαστή όμως την αβίαστη κομψότητα. Κάτι πιο ήσυχο από το minimal και πιο chic από το unisex. Ένα επιτυχημένο μείγμα “old money” αισθητικής και διακριτικότητας.

Η δυσκολία στον προσδιορισμό αποτελεί μέρος της απήχησης και της μαγείας της αισθητικής. Τίποτα πραγματικά πολυτελές δεν κερδίζεται εύκολα. Στην ουσία, η ήσυχη πολυτέλεια της ομορφιάς είναι εφάμιλλη με το κλασσικό. Δεν “φωνάζει” για την προέλευσή της. Περιποιημένα μαλλιά χωρίς στημένα χτενίσματα, ανάλαφρο φυσικό μακιγιάζ, αψεγάδιαστη επιδερμίδα, φωτεινό βλέμμα, κομψά, κοντά νύχια είναι μόνο μερικά από αυτά. Ένας απλός και φυσικός καμβάς που ενισχύει αντί να καλύπτει τα χαρακτηριστικά. Και για να επιτευχθούν όλα αυτά, δεν απαιτούνται ντουζίνες καλλυντικών ούτε η εστίαση σε προϊόντα που προτείνουν οι trend setters στα social media.

Αντιθέτως, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα έναντι της ποσότητας και την επένδυση σε ό,τι αξίζει. Όχι μόνο γι’ αυτό που θα προσφέρει στην εμφάνιση αλλά και στην αυτοπεποίθηση. Η έννοια της πολυτέλειας δεν μπορεί να υπεραπλουστευθεί ως τάση. Οι καρποί της βασίζονται στη διαχρονικότητα, την πολυπλοκότητα και τη δεξιοτεχνία της. Είναι η εστίαση σε πράγματα που δεν μένουν στην επιφάνεια.

Sofia Richie Grainge

Η πολυτέλεια δεν είναι ίδια για όλους

Κι ενώ η ήσυχη, πολυτελής ομορφιά δεν γνωρίζει ηλικία, celebrities όπως οι Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kate Moss και Salma Hayek
αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα, με “It girls” όπως η Hailey Bieber και η Sofia Richie Grainge να ακολουθούν δίνοντας έμπνευση στην Gen Z. Mια γυναίκα που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ίσως μοιάζει να έχει πολλές ώρες στη διάθεσή της για εβδομαδιαίες θεραπείες και το καθημερινό κίνητρο να ασχολείται με μικρές λεπτομέρειες. Όπως το να χαρίσει στην επιδερμίδα της ένα απολαυστικό μασάζ με ενυδατικό έλαιο. Μια καλή ρουτίνα περιποίησης σίγουρα θέτει τα θεμέλια για μια quiet luxury εμφάνιση. Όπως επίσης και το μακιγιάζ το οποίο μπορεί να δώσει σε χρόνο ρεκόρ ένα τέτοιο εφέ. Όσες γυναίκες έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ήσυχη πολυτέλεια και υιοθετούν την τάση, δεν επικεντρώνονται τόσο στο να μην επιδεικνύονται, αλλά στο να γίνουν καλύτερες. Χρειάζεται, τελικά, τόση προσπάθεια;


Απόσπασμα από το κείμενο της Αναστασίας Βαποράκη που δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Νοεμβρίου 2023.

Kεντρική φωτογραφία, αρχείο περιοδικού BΕΑUTÉ & Alla Machutt / Pexels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here