Μαρία Παμπουκίδη: Η Face Yoga κι εγώ!

Face Yoga - Μαρία Παμπουκίδη
Face Yoga - Μαρία Παμπουκίδη

Xαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στα παλιά μου λημέρια και θα μιλήσω για την Face Yoga. Ως Beauty Editor, για σχεδόν 15 χρόνια έγραφα στο λατρεμένο περιοδικό Beaute. Κάθε μήνα, γέμιζα τις σελίδες του με άρθρα, πληροφορίες, αρώματα, φωτογραφίες, υφές και χρώματα. Ο κόσμος της ομορφιάς και της ευεξίας είναι ο χώρος μου. Τον αγαπώ και τον υπηρετώ με χαρά. Για σχεδόν εγωιστικούς λόγους, μη νομίζετε. Επειδή μου δίνει ευχαρίστηση και μου κάνει νόημα.

Όταν ο χώρος της δημοσιογραφίας, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης, έπαψε να είναι σπαρμένος με ρόδα, εγώ έψαξα για λουλούδια σε άλλους κήπους. Εξακολουθούσε, ή μάλλον με ενδιέφερε ακόμη περισσότερο, η ομορφιά μέσα – έξω. Ήθελα να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα. Για την ευεξία, το Ελληνικό ευ ζην, την ολιστική προσέγγιση και γενικά πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη φύση μας. Πώς μπορούμε να νιώθουμε και να δείχνουμε στα καλύτερά μας. Με στόχο πάντοτε την υγεία, με τη στενή αλλά και την ευρεία της έννοια. Αυτή την υγεία τη λαμπερή, τη φυσική, που ακτινοβολεί φως και αυτοπεποίθηση. Κι αυτή είναι ομορφιά που μπορεί να πηγάζει μόνο από μέσα μας. Από τα κύτταρά μας κι όχι από το πόσο πέτυχε το Botox αυτή τη φορά.

Face Yoga

Ανακαλύπτωντας την Face Yoga

Κάπου μεταξύ δίψας για κάτι καινούριο, όχι απαραίτητα νέο διότι μου αρέσουν και τα παλιά – κλασικά, και για καινούριες προκλήσεις, έπεσε στο ραντάρ μου η Face Yoga. Το μάτι μου έλαμψε και μπαίνοντας στο διαδίκτυο να ψάξω, βρέθηκα μπροστά στη Fumiko Takatsu. Τη Γιαπωνέζα γκουρού της Face Yoga. Kαθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε λίγες μόλις ημέρες ξεκινούσε το online πρόγραμμά της για δασκάλους. Ο λόγος για το Teacher Certification Course διάρκειας 5 μηνών και κόστους σχεδόν 5.000 δολλαρίων! 

Ξεροκατάπια και συνέχισα το ψάξιμο. Το πρόγραμμα της Fumiko η οποία πλέον ζει στην Καλιφόρνια, έμοιαζε πολύ υψηλών προδιαγραφών, πλήρες και πλήρως επαγγελματικό. “Αφού θέλω να μάθω Face Yoga” σκέφτηκα. “Γιατί να μη μάθω τα πάντα από την αρχή και να τα μάθω σωστά, από την καλύτερη;” Η έρευνά μου δεν χρειάστηκε να είναι μεγάλη και εκτενής. Διαπίστωσα πως υπάρχει διαθέσιμο ένα ακόμη διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης για δασκάλους,  από τη Μ. Βρετανία αυτή τη φορά, που όμως δίνει πιστοποίηση μέσα σε ένα …3ήμερο. “Καθόλου φερέγγυο” σκέφτηκα και προσπέρασα.

Όταν σε ανταμείβει το ρίσκο

Το δίλημμά μου ήταν πλέον το εάν θα πάρω το ρίσκο μιας τόσο μεγάλης επένδυσης, ακολουθώντας το πρόγραμμα της Fumiko. Επένδυσης σε χρόνο και σε χρήμα. Απόφαση που έπρεπε να πάρω άμεσα, καθώς τα μαθήματα ξεκινούσαν σε λίγες μέρες. Το αποφάσισα, γράφτηκα και έκτοτε έχω να λέω ότι ήταν από τις πιο σπουδαίες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. 

Tο πρόγραμμα ήταν άρτιο και εγώ ενθουσιασμένη. Περνούσα μέρες και νύχτες ανάμεσα σε σημειώσεις, βίντεο, βιβλία και σκίτσα ανατομίας αλλά και με πολλή πρακτική εξάσκηση. Η Fumiko που μας δίδασκε live κάθε εβδομάδα ήταν εξαιρετική,  η ύλη, η μελέτη, οι εργασίες, το κλίμα, οι συμμαθήτριες από όλο τον κόσμο, οι εξετάσεις, οι πόζες, τα αποτελέσματα που έβλεπα και ένιωθα, τα πάντα – όλα ήταν μαγικά. Αποφοίτησα, πήρα το πτυχία και το badge μου ότι πλέον είμαι κι εγώ Certified Face Yoga Method Teacher και πήρα το χρόνο μου να δω εάν και τι θέλω να κάνω με το νέο μου πτυχίο.

H συνεργασία μου με την Fumiko Takatsu

Κάπου εκεί ξεκίνησε μια κινηματογραφική εμπειρία για εμένα. Η Fumiko μου έστειλε email. Ότι θα ήθελε πολύ, εφόσον το θέλω κι εγώ, να πάρω μια θέση coach δίπλα της. Να δουλεύω μαζί της. Καθημερινά. Πραγματικά νόμιζα ότι κάπου υπάρχει κρυμμένη μια κάμερα. Ένιωθα σαν ο Ταραντίνο, ή μάλλον ο Ακίρα Κουροσάβα να θέλει να παίξω στην καινούρια του ταινία, εφόσον φυσικά το θέλω κι εγώ. Σα να με πήρε τηλέφωνο ο Τόνι Ρόμπινς να με ρωτήσω εάν κάνω κέφι να μου μάθει όλα τα κόλπα του και να μπω στην επίσημη ομάδα του.

Και ναι το ήθελα πολύ. Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν, δουλεύω και συνεχώς εκπαιδεύομαι remotely από τη Fumiko Takatsu και τη Face Yoga Method, το σύστημα που έχει δημιουργήσει. Εγώ από την Αθήνα, η Fumiko από την Καλιφόρνια και η υπόλοιπη ομάδα από μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Γαλλία και η Νότιος Αφρική. Η πανδημία δεν μας βοήθησε να βρισκόμαστε και από κοντά, αλλά έχω ήδη καταφέρει να περάσω μερικές ημέρες μαζί της όταν ήρθε στην Ευρώπη. 

Η δράση μου ως Face Yoga coach

Έχω έως τώρα ασχοληθεί κυρίως με τα online προγράμματά της, το τεράστιο FB group της, έχω δουλέψει επάνω στα ασκησιολόγια, σε νέες πόζες και πλέον είμαι coach και εξετάστρια των νέων μαθητριών και μαθητών που παρακολουθούν το Teacher Certification Course. Το πρόγραμμα από το οποίο αποφοίτησα κι εγώ το 2019. 

Παράλληλα κάνω διάφορες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και παραδίδω μαθήματα σε δικούς μου μαθητές. Σε αυτά συνδυάζω τη Face Yoga Method με τις γνώσεις και την εμπειρία μου από το χώρο της ομορφιάς, αλλά και τεχνικές από Facial Shiatsu και Facial Bodybuilding στα οποία έχω επίσης πιστοποιηθεί. Βάζω κι εγώ με τον τρόπο μου ένα λιθαράκι να γίνει η Face Yoga περισσότερο γνωστή σε περισσότερο κόσμο και όσο είναι δυνατόν, να διαδοθεί με επαγγελματικό, ασφαλή και επωφελή τρόπο σε όσες και όσους τη δοκιμάζουν.

Θα έλεγα πως μέσα από τη Face Yoga έχω βρει έναν νέο, όμορφο και χρήσιμο σκοπό ζωής. Έχω δει πως η Face Yoga και συγκεριμένα η Face Yoga Method by Fumiko Takatsu μπορεί πραγματικά να αλλάξει το πρόσωπο και τη ζωή ενός ανθρώπου. Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω. 

Τι είναι όμως η Face Yoga;

Eίναι μια ολιστική μέθοδος εκγύμνασης του προσώπου και του λαιμού με στόχο την αντιγήρανση, την ανανέωση και τη συμμετρία. Εκτός από ασκήσεις και πόζες ενδυνάμωσης και σύσφιξης, περιλαμβάνει πρακτικές που απομακρύνουν την ένταση και χαλαρώνουν πολύ σφιγμένους μύες ή σημεία του προσώπου, απελευθερώνοντας την έκφραση και τα χαρακτηριστικά. Oι αναπνοές και οι δακτυλοπιέσεις είναι μερικά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της Face Yoga.

Αφορά στους μύες, δρα δηλαδή σε βάθος, κι όχι επιφανειακά στο δέρμα. Άλλωστε το πρόσωπό μας, όπως και το σώμα μας, διαθέτει μύες. Μάλιστα, περισσότερα από 42 ζεύγη μυών που πολλά από αυτά είτε τα χρησιμοποιούμε υπερβολικά και καταχρηστικά και δημιουργούμε ρυτίδες, είτε δεν τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου με αποτελέσμα να ατροφούν και να υποκύπτουν στη βαρύτητα.

Καθώς οι περισσότερες ρυτίδες αλλά και μεγάλο μέρος της χαλάρωσης στο πρόσωπο οφείλονται στις καθημερινές, επαναλαμβανόμενες συνήθειες, η Face Yoga εκπαιδεύει ακριβώς επάνω σε αυτό. Στο πως να παρατηρούμε τι κάνουμε καθημερινά και σιγά σιγά να αποκτήσουμε νέες, επωφελείς συνήθειες, αντικαθιστώντας τις παλιές, κακές. 

Τι είναι όμως μια κακή συνήθεια; Είναι να μη μασάμε π.χ το φαγητό μας μόνο από τη μια πλευρά. Να μην είμαστε συνοφρυωμένοι όταν σκεφτόμαστε, να μην κοιμόμαστε στο πλάι ή τουλάχιστον όχι συνέχεια στο ίδιο πλάι. Κι επειδή όλα επικοινωνούν, μια κακή συνήθεια όπως η κακή στάση σώματος και οι κυρτοί ώμοι, φέρνουν ασυμμετρίες και χαλάρωση σε διάφορα σημεία του προσώπου. 

Σε ποιους απευθύνεται η Face Yoga;

Κυριολεκτικά σε όλες και σε όλους. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για νέες καλές συνήθεις, πάντοτε υπάρχει περιθώριο να μάθει κάποιος να βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό του, να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του, να τον φροντίζει και να δίνει προσοχή στα θέλω του. 

Οι μικρότερες ηλικίες με τη Face Yoga θα κάνουν πρόληψη και θα εκπαιδευτούν στο να μεγαλώνουν όμορφα. Οι μεγαλύτερες θα καταπολεμήσουν τα σημάδια που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Θα φροντίσουν να ανακόψουν ή να καθυστερήσουν τα επόμενα. Οι γυναίκες συνήθως θα ασχοληθούν και βεβαίως θα έχουν αποτέλεσμα σε περισσότερα σημεία στο πρόσωπό τους, οι άντρες είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα πουν όχι σε λιγότερο διπλοσάγονο και σε λιγότερες ρυτίδες στο μέτωπο.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω τις ασκήσεις;

Ιδανικά κάθε μέρα. Έστω 1-2 ασκήσεις, δηλαδή λιγότερο από 3 λεπτά  καθημερινά είναι προτιμότερο από το να κάνετε μία φορά την εβδομάδα για 1 ώρα. Στην αρχή, όπως και σε κάθε αρχή, πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να αποκτήσετε αίσθηση του προσώπου σας, των μυών, των συνηθειών και φυσικά, των ασκήσεων. Θα έλεγα δηλαδή ότι 15 λεπτά το πρωί, και άλλα 15 το βράδυ, θα φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα καλά νέα είναι ότι με τον καιρό και την εξοικείωση, θα μπορείτε να κάνετε face yoga στο αυτοκίνητο, μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που δουλεύετε, όταν κάνετε σπορ και γυμναστική, την ώρα του ντουζ… Γενικά οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Το σημαντικό είναι να κάνετε. Διότι η Face Yoga δουλεύει μόνο όταν δουλεύετε. Και όπως ισχύει και με τη γυμναστική του σώματος, use it or loose it! 

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να βγάλετε φωτογραφίες όταν ξεκινάτε. Και μετά να ξαναβγάζετε παρόμοιες φωτογραφίες (ίδια στάση σώματος, έκφραση, φως, απόσταση από το φακό κλπ) μετά από πχ 6 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα φαίνονται πολύ καλύτερα όταν έχετε να συγκρίνετε την “πριν” και τη “μετά” φωτογραφία σας. 

Γενικά, τα αποτελέσματα είναι μια υποκειμενική υπόθεση. Εξαρτάται από τη συχνότητα και την ποιότητα της άσκησης, από την κατάσταση των μυών, του προσώπου και από τις καθημερινές συνήθειες. Κατά γενική ομολογία, συνήθως μέσα στο πρώτο 2μηνο, όλοι θα αρχίσουν να σας ρωτούν τι κάνατε και φαίνεστε τόσο φρέσκια.

Επηρεάζει και το δέρμα; 

Φυσικά. Άλλωστε το δέρμα “κάθεται” επάνω στους μύες οπότε όταν γυμνάζεται και ανορθώνεται ο μυς, μαζί του ανορθώνεται και το δέρμα. Επιπλέον, με τις ασκήσεις ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία του αίματος. Το δέρμα τονώνεται και η κατακράτηση υγρών και λέμφου μειώνεται αισθητά. Ειδικά με τη Face Yoga Method που περιλαμβάνει κι άλλες ολιστικές πρακτικές για την περιποίηση του δέρματος, τη διατροφή αλλά και το σωστό mindset, το δέρμα κυριολεκτικά μεταμορφώνεται.


Φωτογραφίες & Κείμενο, Μαρία Παμπουκίδη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here