Ηλιοπροστασία: Μπλέ φως, καθαροί ωκεανοί

Σε προηγούμενο κείμενο έγραφα ότι, όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία, δεν είναι μόνο οι ακτίνες UVA και UVB που μας βλάπτουν. Εξίσου επιβλαβείς για την επιδερμίδα μας είναι οι υπέρυθρες ακτίνες IR και το ορατό μπλε φως υψηλής ενέργειας (blue light). Εκτός από την προσωπική μας ηλιοπροστασία, όμως, είναι σημαντικό να προστατεύουμε και το περιβάλλον χρησιμοποιώντας συνθέσεις που σέβονται το θαλάσσιο οικοσύστημα και την υδρόβια βιοποικιλότητα.

photo: lancaster

Ο νέος εχθρός: το μπλε φως

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν τον επιβλαβή αντίκτυπο του ορατού μπλε φωτός στα κύτταρα του δέρματος. Το μπλε φως, που προέρχεται από τον ήλιο και τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών, βλάπτει τα κυτταρικά συστήματα. Αυτό συμβαίνει μέσω του μηχανισμού της οξείδωσης που επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη του δερματικού καρκίνου. Βρίσκεται πέρα από τις υπεριώδεις ακτίνες και διεισδύει ακόμα πιο βαθιά από την UVA: φτάνει στο υπόδερμα.

Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η ηλιοπροστασία μας και από το μπλε φως. Αντλώντας έμπνευση από τη φωτοπροστατευτική δύναμη της μελανίνης που παρέχει την πιο κατάλληλη φωτοπροστασία, η Avène Eau Thermale δημιούργησε το δικό της αντηλιακό οργανικό φίλτρο. Το TriasorB απορροφά και αντανακλά το βλαβερό μέρος του ηλιακού φάσματος, το οποίο περιλαμβάνει τις UVB, UVA, μακρές UVA και το ορατό μπλε φως υψηλής ενέργειας.

Eξειδικευμένα προϊόντα για προστασία από το ορατό μπλε φως

Intense Protect SPF 50+ που προστατεύει από το μπλε φως, κατάλληλο για ευάλωτο και εύθραυστο δέρμα, Avène.
Sun Sensitive oil-free body milk SPF 50 για προστασία του ευαίσθητου δέρματος από UVA/UVB/ορατό φως/υπέρυθρες ακτίνες, Lancaster.
Έγχρωμο αντηλιακό προσώπου Sun Screen Velvet SPF 50 + για πλήρη ηλιοπροστασία από UVA/UVB/IR/ορατό φως, Frezyderm.
photo: apivita

Καθαρή ομορφιά, καθαροί ωκεανοί

Η διατήρηση των ωκεανών και των οικοσυστημάτων τους είναι στο χέρι μας! Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές συνήθειες και επιλογές μας. Πριν από μια δεκαπενταετία οι τοξικολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφανθεί ότι αυτό που σκοτώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους ήταν οι… τουρίστες! Οι τοξικολογικές μελέτες έδειξαν ότι έφταιγαν κάποιες χημικές ουσίες που εμπεριέχονταν στα αντηλιακά προϊόντα, όπως η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σοβαρά βήματα από τις εταιρείες καλλυντικών να βελτιώσουν τις συνθέσεις τους, ώστε η ηλιοπροστασία να μη θέτει σε κίνδυνο την υδρόβια βιοποικιλότητα.

Τσέκαρε τη δράση των εταιρειών

Η Vichy δοκιμάζει τις συνθέσεις της σε συνθήκες ζωής των γλυκών νερών και της θάλασσας, σε ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο υδρόβιων οργανισμών.

Για το οικολογικό της προφίλ ξεχωρίζει και η Apivita. Ενισχύει τη νέα αντηλιακή σειρά Bee Sun Safe με βιοαποικοδομήσιμα συστατικά και έναν μινιμαλιστικό συνδυασμό οργανικών φίλτρων που είναι ασφαλή για το περιβάλλον.

Με μινιμαλιστική σύνθεση τεσσάρων φίλτρων, η Caudalie απορρίπτει τα αμφισβητούμενα φίλτρα από τις συνθέσεις της: έχει απαλείψει τα φίλτρα σε μορφή νανοσωματιδίων,τα οποία θεωρούνται οικοτοξικά, καθώς και χημικές ουσίες, όπως η οξυβενζόνη, η οκτινοξάτη και το οκτοκρυλένιο που εντοπίζονται στα αντηλιακά φίλτρα και σκοτώνουν χιλιάδες κοράλλια κάθε χρόνο.

Με βασικό μήνυμα το «σεβασμό στους ωκεανούς μας», η Shiseido παρουσίασε το 2019 το Blue Project. Σε συνεργασία με το World Surf League και το μη κερδοσκοπικό του πρόγραμμα WSL Pure έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας σειράς παγκόσμιων πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό των παραλιών και την προστασία των ωκεανών.

Το αντηλιακό τοπίο εμπλουτίζεται πλέον με καθαρές συνθέσεις χωρίς υδατοδιαλυτά και με υψηλή βιοδιασπασιμότητα φίλτρα που δεν ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και, το σημαντικότερο, δεν έχουν επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Sea Safe: Καθαρές συνθέσεις, οικολογικές συσκευασίες

Bee Sun Safe SPF 50 κατά των πανάδων καιι των ρυτίδων για φωτοπροστασία από UVA/UVB/IR/Blue Light, Apivita
Τouch-free Clear Suncare Stick SPF 50+ που διασφαλίζει διαρροή λιγότερων κατάλοιπων στο νερό, Shiseido.
Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk SPF 50+ για πρόσωπο-σώμα, με οικολογική συσκευασία και σύνθεση με βιοδιασπώμενη βάση, Vichy
Ambre Solaire Ocean Protect SPF 30, για πρόσωπο- σώμα, με 94% βιοδιασπώμενη βάση, από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και ανακυκλώσιμο, Garnier.
Milky Sun Spray SPF 50 για πρόσωπο και σώμα , χωρίς αλκοόλ και σιλικόνη, Caudalie.
Waterlover Hydrating Sun Milk SPF 50+ με το οικολογικό σήμα Nordic Swan Ecolabel που σέβεται το φυτοπλαγκτόν και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής, Biotherm

Κεντρική φωτό: Lancaster

Κείμενο: Πάτια Ιορδανίδου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here