Λεμφικό μασάζ στο σπίτι

Το λεμφικό μασάζ είναι μια μορφή απαλού μασάζ που βοηθάει και ενεργοποιεί την κίνηση των λεμφικών υγρών στο σώμα σου. Το λεμφικό υγρό απομακρύνει τους ρύπους και τις τοξίνες από τους ιστούς του σώματος. Ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση του λεμφικού υγρού με αποτέλεσμα να νιώθεις το γνωστό “πρήξιμο” στο σώμα σου. Ήρθε η στιγμή να μάθεις τα οφέλη του λεμφικού μασάζ, πως μπορεί να σου φανεί χρήσιμο και φυσικά την προετοιμασία και την σωστή διαδικασία για να το πραγματοποιήσεις μόνη σου στο σπίτι

Κατανοώντας τη δράση

Το λεμφικό μασάζ ή αλλιώς λεμφική παροχέτευση, είναι ένας εξειδικευμένος τύπος μασάζ κατά την διάρκεια του οποίου το λεμφικό υγρό συλλέγεται σε ορισμένες περιοχές του σώματος επειδή δεν μπορεί να αποστραγγιστεί αποτελεσματικά.  Σε αντίθεση με την καρδιά, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία για να το σπρώξει γύρω από το σώμα, επομένως η λέμφος, ένα διαυγές υγρό που κινείται μέσα από τις αρτηρίες και τους ιστούς του σώματος σου για να τους καθαρίσει, προτού τους αποστραγγίσει μέσω του λεμφικού συστήματος, βασίζεται κυρίως στην κίνηση του σώματός σου για να διατηρήσει τη ρευστή κίνησή του.

Η λεμφική παροχέτευση είναι μια χειροκίνητη τεχνική μασάζ που λειτουργεί στο λεμφικό σύστημα, διεγείροντας το να λειτουργήσει γρήγορα μετακινώντας τη λέμφο στους λεμφαδένες, που βρίσκονται σε όλο σου το σώμα, αλλά οι βασικότεροι είναι στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Pexels, Roman Odintsov

Αυτά είναι τα οφέλη του λεμφικού μασάζ

  • Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και την αναγέννηση των ιστών.
  • Κατευθύνει και αυξάνει τη λεμφική ροή, προάγοντας την ταχύτερη απομάκρυνση των τοξινών.
  • Μειώνει το πρήξιμο και την κατακράτησης νερού.
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της σημαντικής αποβολής τοξινών.
  • Ελαχιστοποιεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  • Προωθεί τη σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Σωστή προετοιμασία

Για τις πρακτικές στο σπίτι λάβε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές: Κάνε πρώτα απολέπιση στο δέρμα με στεγνό βούρτσισμα (dry brushing). Πέρνα μια βούρτσα με χοντρές τρίχες πάνω από το δέρμα σου όταν είναι στεγνό με ανοδικές κινήσεις που θα ξεκινούν από τα πόδια με κατεύθυνση την καρδιά. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα μπορείς να προμηθευτείς ειδικά εργαλεία τύπου gua sha για το σώμα. Έτσι ακολουθώντας την διαδικασία του στεγνού βουρτσίσματος θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα.

Οι κινήσεις μασάζ πρέπει να είναι με απαλές κινήσεις στο δέρμα. Πάντα θα κινείς τη λέμφο από τα πόδια σου προς την καρδιά με ανοδικές κινήσεις και μετά θα αρχίσεις να κατεβαίνεις προς την κοιλιά σου με κατεύθυνση τη βουβωνική χώρα. Κατά τη διάρκεια του μασάζ δεν πρέπει να νιώθεις πόνο ή οι κινήσεις σου να δημιουργήσουν μελάνιασμα. Μην κάνεις μασάζ σε περιοχές που είναι πρησμένες ή σε ανοιχτές πληγές. Και πολύ βασικό μην κάνεις μασάζ σε περιοχές του σώματος που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο, εάν υπάρχουν καρδιακά νοσήματα, φλεβική θρόμβωση και εάν είσαι έγκυος.

Cottonbro studio, pexels

Βήμα βήμα η διαδικασία για το λεμφικό μασάζ

Λεμφική αναπνοή

Η βαθιά αναπνοή λειτουργεί σαν αντλία που βοηθά στην κίνηση του υγρού μέσα από αγγεία και λεμφαδένες. Κάθισε αναπαυτικά και τοποθέτησε και τα δύο χέρια σου στα πλευρά. Πάρε αργές και βαθιές αναπνοές και νιώσε τον αέρα να κινείται προς την κοιλιά σου. Σιγά σιγά εκπνέεις από το στόμα. Επανάλαβε τη διαδικασία των αναπνοών για 3 φορές.

Λαιμός

Τοποθέτησε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο κάθε χεριού και στις δύο πλευρές του λαιμού, κάτω από τον λοβό του αυτιού. Τέντωσε το δέρμα σύροντας απαλά τα δάχτυλα προς τους ώμους και στη συνέχεια άφησέ το. Επανάλαβε 3 φορές. Στη συνέχεια, μετακίνησε τα χέρια σου και επανάλαβε την ίδια διαδικασία σε όλο το λαιμό σου. Στο τέλος τοποθέτησε τις παλάμες σου στο πίσω μέρος του λαιμού, κοντά στη γραμμή των μαλλιών σου και όσο μπορείς άφησε τα χέρια σου να γλιστρήσουν προς την σπονδυλική στήλη. Μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις κάθε σου κίνηση επί 3 φορές.

Μασχάλες

Εδώ θα προετοιμάσεις τους λεμφαδένες για να τους βοηθήσεις να δεχτούν λεμφικό υγρό από άλλες περιοχές του σώματος. Την διαδικασία αυτή την παραλείπουμε αν ακολουθούμε θεραπεία για καρκίνο. Τοποθέτησε την παλάμη σου σαν κύπελο κάτω από την μασχάλη, με το χέρι σηκωμένο τράβηξε απαλά την παλάμη προς τα πάνω με κατεύθυνση προς την καρδιά. Επανέλαβε και στο άλλο χέρι.

Στήθος

Τοποθέτησε την μία σου παλάμη πάνω από την μια πλευρά του στήθους σου. Με την παλάμη του άλλου χεριού τέντωσε σιγά-σιγά το δέρμα σου ανοδικά προς το λαιμό και στη συνέχεια άφησε το. Επανάλαβε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του στήθους. 

Χέρια

Ξεκίνησε από τον ώμο. Χρησιμοποίησε την παλάμη για να τεντώσεις το δέρμα σου από τον ώμο προς τον λαιμό. Επανάλαβε 3 φορές. Στη συνέχεια πήγαινε στον αγκώνα σου και τέντωσε το δέρμα σου επίσης προς το λαιμό επαναλαμβάνοντας 3 φορές. Τώρα κάνε το ίδιο τέντωμα ξεκινώντας από τον καρπό σου, πάλι για 3 φορές. Εάν νιώθεις τα δάχτυλα σου πρησμένα τράβα απαλά κάθε δάχτυλο.

Πόδια

Ξεκίνησε από την κορυφή του ποδιού. Βάλε το ένα χέρι στο εσωτερικό του μηρού κοντά στη βουβωνική χώρα και το άλλο χέρι στο γλουτό. Αν θες μπορείς για υποστήριξη να χρησιμοποιήσεις μαξιλάρι. Τέντωσε απαλά το δέρμα κινώντας το χέρι στο εσωτερικού του μηρού προς τα έξω και πάνω. Επανάλαβε 3 φορές. Μετακίνησε τα χέρια σου πιο κάτω και επανάλαβε τεντώνοντας το δέρμα κάνοντας κάθε κίνηση 3 φορές και σταμάτησε μόλις φτάσεις στο γόνατο. Για να συνεχίσεις στο κάτω μέρος του ποδιού βάλε το ένα χέρι σου στην κνήμη και το άλλο στη γάμπα και τέντωσε το δέρμα με φορά προς το γόνατο. Όπου εκεί πάλι σταματάς.

Εάν νιώθεις τα δάχτυλα σου πρησμένα, κάνε απαλό τράβηγμα κάθε δαχτύλου. Εάν αυτό όμως σου φαίνεται πολύπλοκο σου έχω και πιο εύκολη στάση που την γνωρίζεις ήδη. Να ξαπλώσεις και να σηκώσεις τα πόδια σου ψηλά στον τοίχο και να παραμείνεις στη θέση αυτή για 20 λεπτά. Εάν το να τοποθετήσεις στο σώμα σου σε γωνία 90 μοιρών σου είναι δύσκολο μπορείς να μετακινήσεις τον κορμό σου πιο πίσω αρκεί τα πόδια σου να παραμένουν υψωμένα πάνω από το ύψος της καρδιάς.

Pexels, Roman Odintsov

Αποτελέσματα

Όταν τελειώσεις με το λεμφικό μασάζ θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη με μια αίσθηση ενέργειας. Μπορεί να παρατηρήσεις μια πιο ροζ απόχρωση στα σημεία που έκανες το μασάζ και αυτό οφείλεται στην αύξηση της αιματικής ροής. Μπορεί επίσης να δεις περισσότερη κινητικότητα σε ορισμένους μύες και αυτό οφείλεται στην σωστή λειτουργία της λέμφου.

Αν παρατηρήσεις συχνοουρία, σημαίνει ότι έχεις ακολουθήσει σωστά την διαδικασία και είναι κάτι απόλυτα επιθυμητό. Και φυσικά μη ξεχάσεις να πιείς επιπλέον υγρά, ιδανικά 2-3 ποτήρια νερό μετά από κάθε μασάζ για να βοηθήσεις στην αποτοξίνωση της λέμφου. Δοκίμασε να προσθέσεις φρούτα όπως λεμόνια ή μούρα, ή να βότανα όπως η μέντα και ο βασιλικός. Αν θες τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα, θα πρέπει να τηρείς μια ισορροπημένη διατροφή και φυσικά να ακολουθείς πιστά την καθημερινή σου άσκηση.


Κεντρική φωτογραφία cottonbro studio / pexels.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα.

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here