Ceramides: Ασπίδα προστασίας για τα μαλλιά

Tα ceramides είναι από τα συστατικά που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην skincare ρουτίνα. Όχι αδίκως, μιας και διατηρούν την ισορροπία στον επιδερμικό φραγμό και παρεμποδίζουν την διαδερμική απώλεια νερού. Τόσο ισχυρά και ταυτόχρονα τόσο σημαντικά που δεν περιορίζονται μόνο στην περιποίηση της επιδερμίδας, αλλά αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο για υγιή, ενυδατωμένα και δυνατά μαλλιά. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η αλμύρα της θάλασσας, οι υψηλές θερμοκρασίες, και ο ήλιος αποτελούν παράγοντες αφυδάτωσης και φθοράς της τρίχας.

Πρόκειται για συστατικά που υπάρχουν φυσικά στην επιδερμίδα και μάλιστα αποτελούν το 50% της σύνθεσής της. Όσο μεγαλώνουμε, τα επίπεδα τους μειώνονται με αποτέλεσμα να χάνεται σταδιακά η υγρασία και η ελαστικότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν φυσικά και στα μαλλιά. Πριν μόλις λίγους μήνες αναφερθήκαμε στο πόσο μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση της τρίχας το υαλουρονικό οξύ. Πλέον το “παιχνίδι” ενισχύεται με τα ceramides. Λειτουργούν όμως τα ceramids στα μαλλιά, με τον ίδιο τρόπο όπως στην περιποίηση του δέρματος;

Photo Τaisia Stupak-Unsplash

Ασπίδα προστασίας για τα μαλλιά

Τα ceramides είναι λιπαρά οξέα, δηλαδή λιπίδια τα οποία λειτουργούν σαν προστατευτική μεμβράνη τόσο στην επιδερμίδα όσο και στην εξωτερική στοιβάδα των μαλλιών. Ο λόγος που παρουσιάζονται στον πληθυντικό είναι επειδή υπάρχουν διάφοροι τύποι: Ceramide II, ceramide III, ceramide IIIB, ceramide NP, ceramide AP.

Κάθε ένας τύπος, διαφέρει ως προς το μήκος αλλά και τη σύνθεση της αλυσίδας. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι πως όλοι μαζί «συνεργάζονται» ώστε να δομήσουν ένα ισχυρό τείχος που θα εμποδίσει τις εξωτερικές φθορές. Ο βασικός τους στόχος είναι η προστασία και στη συνέχεια ακολουθεί η λάμψη και η υγιής υφή και όψη. Αν τα εντάξεις στο hair care routine σου, μπορούν να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία τα μαλλιά σου.

Photo Scandinavian Biolabs-Unsplash

Επιδιόρθωση της φθοράς

Η πάροδος του χρόνου, η χρήση λάθος προϊόντων, οι βαφές, το καθημερινό styling και η φθορά από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να εξαντλήσουν τα φυσικά ceramides των μαλλιών σου. Αυτό σημαίνει, ότι θα δείχνουν πιο θαμπά, πιο τραχιά, πιο αφυδατωμένα και πιο φριζαρισμένα. Αναπληρώνοντας τα χαμένα ceramides επιλέγοντας προϊόντα που τα περιλαμβάνουν, μπορείς να «κλειδώσεις» την απαιτούμενη υγρασία και να αποκτήσεις ξανά απαλά και λεία μαλλιά.  

Photo Scandinavian Biolabs-Unsplash

Διατήρηση της υγρασίας και ενδυνάμωση της τρίχας

Η διατήρηση της υγρασίας βοηθά στην δόμηση ενός τείχους που διατηρεί τα μαλλιά σου ενυδατωμένα ανεξαρτήτως συνθηκών. Το Ceramide NP, ειδικότερα, είναι αυτό που θα σου προσφέρει τη βέλτιστη ενυδάτωση. Πολλές φορές, τα ταλαιπωρημένα μαλλιά δεν είναι πάντα ευδιάκριτα με γυμνό μάτι. Αν τα έβαζες στο μικροσκόπιο, θα παρατηρούσες αμέτρητες κατεστραμμένες και σπασμένες τρίχες.

Το Ceramide II, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ισχυρή μαλακτική δράση που μειώνει το φριζάρισμα και αποκαθιστά τη συνοχή των κυττάρων μέσα στην τρίχα λειαίνοντας και ενισχύοντας την δομή της. Τα μαλλιά γίνονται αυτομάτως πιο ανθεκτικά σε εξωτερικές επιθέσεις όπως στη θερμότητα των συσκευών styling και στις βλαβερές ακτίνες UV.

Εάν αναρωτιέσαι πώς θα προσθέσεις τα ceramides στην ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου, η απάντηση είναι απλή. Ταιριάζουν με όλα τα συστατικά και όχι μόνο δεν παρεμποδίζουν τη δράση τους, αλλά αντιθέτως την ενισχύουν. Έτσι, δεν χρειάζεται να αποχωριστείς το αγαπημένο σου σαμπουάν με κερατίνη αλλά να χρησιμοποιήσεις και ceramides που θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά του. Μπορείς ακόμη να τα βρεις και σε φυσικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το έλαιο κάνναβης, το καρθαμέλαιο και το έλαιο σταφυλιού.

Από εδώ και εμπρός μελέτησε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, ώστε να αναζητήσεις τα super προστατευτικά και ενυδατικά ceramides. To βέβαιο είναι, ότι θα τα συναντήσεις σε σαμπουάν, σε conditioner, σε ορούς αλλά και μάσκες γεγονός που αποδεικνύει πως ήρθαν για να μείνουν.

Κεντρική φωτογραφία, Irene Giunta.

Κείμενο, Aναστασία Βαποράκη, blessyou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here