Τριχόπτωση VS ενδυνάμωση!

Τα μαλλιά σου είναι από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης σου. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και εποχιακή.. πτώση ή η αραίωση τους σου δημιουργεί μια σειρά από ψυχολογικές αντιδράσεις. Όμως είναι κάτι που δεν θα έπρεπε όμως να σε ανησυχεί. Να ξέρεις ότι ειδικά το φθινόπωρο, η τριχόπτωση είναι κάτι το φυσιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωση των μαλλιών σου.

Ένας ενήλικας έχει μεταξύ 100.000 και 150.000 τριχοθυλακίων που αναπτύσσονται και πέφτουν συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ζωής της τρίχας που διαρκεί από δύο έως κι έξι χρόνια. Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνεις γύρω στις 50-100 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ στη θέση των χαμένων μαλλιών αναπτύσσονται νέες τρίχες στα ίδια θυλάκια.

Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση της: η φάση ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί περίπου 3 με 4 χρόνια, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες και η φάση πτώσης της τρίχας ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών. Απόλυτα φυσιολογική, η “εποχιακή” τριχόπτωση γίνεται αισθητή σε όλους μας κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια (και η ανανέωση δημιουργίας νέων τριχών) είναι αυξημένη. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Αυτές είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης

Και για τα δύο φύλα η τριχόπτωση είναι κυρίως αποτέλεσμα γήρανσης, ορμονικών μεταβολών και κληρονομικότητας. Επιπλέον μπορεί να οφείλεται στο άγχος, στην υπερβολική δόση φαρμάκων, σε δερματικές παθήσεις και μολύνσεις. Επιπλέον η μη ισορροπημένη διατροφή και οι ακραίες διατροφικές συνήθειες είναι ανάμεσα στις επικρατέστερες αιτίες που προκαλούν την τριχόπτωση.

5 τρόποι για φυσική ενδυνάμωση των μαλλιών σου

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, τα εύθραυστα μαλλιά σου μπορούν να ανακτήσουν τη χαμένη ελαστικότητα και λάμψη τους.

1_ Προτεραιότητα στην ενυδάτωση και στην ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή και η εμφάνιση της τρίχας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού αλλά και για την εμφάνιση. Τα λαμπερά μαλλιά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλλυντικής φροντίδας αλλά και διατροφής. Φρόντισε να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή. Αν παρουσιάζεις έντονο πρόβλημα τριχόπτωσης, μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό μου με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως βιταμίνες C & E,  χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρος. Υπάρχουν επιλογές που μεταξύ άλλων δρουν στοχευμένα στην ενδυνάμωση της τρίχας.

2_ Μπες σε πρόγραμμα συστηματικής φροντίδας

Έχουμε ήδη αναφέρει πιο είναι το σωστό πρόγραμμα φροντίδας των μαλλιών από τη ρίζα έως τις άκρες. Επί της ουσίας, αν συνηθίζεις να λούζεσαι καθημερινά, φρόντισε να επιλέγεις απαλά προϊόντα χωρίς πολλά χημικά, κατάλληλα σχεδιασμένα για συχνή χρήση. Σαμπουάν ενδυνάμωσης της τρίχας, με ειδικά σχεδιασμένες φόρμουλες κατά της τριχόπτωσης, συνδυαστικά με την εφαρμογή μάσκας για θρέψη και ενυδάτωση θα βοηθήσουν σημαντικά. Αν η τριχόπτωση συνεχίζει να είναι έντονη, στα φαρμακεία υπάρχουν ολοκληρωμένες αγωγές για θρέψη και ενδυνάμωση της τρίχας. Επιπλέον θα πρέπει να κάνεις προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το  βούρτσισμα σου θα πρέπει να γίνεται με ήπιους χειρισμους καθώς αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.

3_ Τα πιασμένα μαλλιά και οι παγίδες του στεγνώματος

Οι συχνές βαφές κομμωτηρίου και τα σφιχτά χτενίσματα όπως για παράδειγμα κότσοι και κοτσίδες, συχνά ταλαιπωρούν τα μαλλιά. Το τράβηγμα των τριχών προκαλεί φλεγμονή στα τριχοθηλάκια, εντείνοντας την τριχόπτωση. Το ίδιο συμβαίνει και με το στέγνωμα των μαλλιών με καυτό αέρα. Ο καλύτερος τρόπος για το στέγνωμα των μαλλιών είναι ο φυσικός ή εναλλακτικά στη χαμηλή θερμοκρασία του σεσουάρ, ειδικά αν παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.

4_ Η σημασία του ύπνου

Δώσε βάση στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου. Ο ύπνος συντελεί στη σωστή φυσική συντήρηση, θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών σου από τον ίδιο τον οργανισμό. Προτίμησε να κοιμάσαι σε σατέν μαξιλαροθήκη ώστε κατά τη διάρκεια του ύπνου να αποφύγεις την τριβή και το σπάσιμο της τρίχας. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σατέν σκουφάκι ύπνου σαν αυτό που βρήκαμε στα Shein.

5_ Προσοχή στον ήλιο

Η έκθεση των μαλλιών σου σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως για παράδειγμα σε έντονο ήλιο, δεν είναι ότι καλύτερο. Οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα. Παράλληλα η έκθεση των μαλλιών σου σε έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη τους προκαλώντας σημαντική φθορά. Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις λαδάκι μαλλιών με αντηλιακή προστασία πριν κάθε έξοδο από το σπίτι!

Φωτογραφίες, Masha Raymers.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα .

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here