7 νέες κατευθύνσεις ομορφιάς

Τη χρονιά που πέρασε η ζωή σου άλλαξε ραγδαία. Πολλά από αυτά που θεωρούσες δεδομένα έπαψαν να ισχύουν. Ανάμεσα στα μεγάλα και σημαντικά, στερήθηκες και μικρές «ασήμαντες» συνήθειες. Όπως η επίσκεψη στο κομμωτήριο, το ραντεβού για μανικιούρ, μια βόλτα στο πολυκατάστημα για να αγοράσεις την ενυδατική σου ή να δοκιμάσεις ένα κόκκινο κραγιόν. Οι ειδικοί, που αναλύουν τις καταναλωτικές σου συνήθειες και καταγράφουν τις νέες τάσεις στον χώρο της Κοσμητολογίας, μελέτησαν προσεκτικά όλες αυτές τις αλλαγές που έφερε η χρονιά της πανδημίας και έκαναν τις προβλέψεις τους για τους μήνες που έρχονται. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις συγκεντρωμένες σε ένα άρθρο τις νέες κατευθύνσεις ομορφιάς και περιποίησης.

Σε πρώτο πλάνο το χέρια

Η ζωή σου έχει επιστρέψει σε φυσιολογικό βαθμό, με χαλαρούς περιορισμούς. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του Covid έχει διασφαλίσει ότι το πλύσιμο των χεριών και τα απολυμαντικά θα είναι βασικές προτεραιότητες της καθημερινότητάς σου. Έχεις αρχίσει ήδη να νοιάζεσαι περισσότερο για τα συστατικά τους. Δεν οδηγείσαι πλέον με φόβο, καταφεύγοντας στη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος παρέχεται χωρίς αμφιβολία. Γι ‘αυτό, υπάρχουν εταιρίες που λανσάρουν ήδη ένα καινοτόμο προϊόν 3-1. Συνδυάζει σαπούνι, λοσιόν και απολυμαντικό χεριών και μπαίνει στην πρώτη γραμμή της προσωπικής σου φροντίδας.

Eco friendly επιλογές

Η ομορφιά φροντίζει τον πλανήτη και καθορίζει τις νέες κατευθύνσεις ομορφιάς. Οι αγοραστικές σου συνήθειες αλλάζουν και τα κριτήριά σου γίνονται αυστηρότερα.  Έχοντας ίσως συνειδητοποιήσει ότι η σωτηρία του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας, απαιτείς πλέον να γνωρίζεις τι περιέχουν τα καλλυντικά που αγοράζεις, πώς παρασκευάζονται, από πού προέρχονται τα συστατικά τους, πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι φόρμουλες και οι συσκευασίες τους.

Οι έρευνες μαρτυρούν ότι οι eco-friendly εταιρείες είναι αυτές που κερδίζουν την εμπιστοσύνη σου. Η βιομηχανία της ομορφιάς δείχνει ήδη έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της, υιοθετώντας βιώσιμες λύσεις στην παραγωγή με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυτικά συστατικά από πιστοποιημένες καλλιέργειες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες κ.α. Συνεπώς, η εξατομίκευση είναι μια αυξανόμενη τάση. Οι εταιρείες σε διευκολύνουν να εξατομικεύσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας και της ομορφιάς σου. Περισσότερες μάρκες έχουν δημιουργήσει προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα, τεχνητά συστατικά και άρωμα. Τα προϊόντα θα είναι ακόμη πιο ήπια με αποτελεσματικά συστατικά με βάση τα φυτά, και πολλές μάρκες γίνονται vegan επίσης.

Skinimalism και “no make up make up”

Γνωρίζεις ήδη ότι Skinimalism σημαίνει απλότητα, γιατί έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτό. Η τηλεργασία, η κυκλοφορία παντού με προστατευτική μάσκα και το «απαγορευτικό» των βραδινών εξόδων αφαίρεσαν το μακιγιάζ από τη λίστα με τα must της μέρας. Και φανέρωσαν την ανάγκη σου για απλές λύσεις περιποίησης που αναδεικνύουν τη φυσική σου ομορφιά. Aκόμα και με τις ατέλειές της.

Μέχρι χθες, η επιθυμητή εμφάνιση περιλάμβανε κάλυψη με ματ foundation. Τώρα το μακιγιάζ και η περιποίηση του δέρματος γίνονται πολύ πιο ελαφριά, και αβίαστα. Η επιδερμίδα σου αναπνέει. Σύμφωνα με το κίνημα του skinimalism, τρία μόλις βήματα -καθαρισμός, στοχευμένη φροντίδα και προστασία- αρκούν για να προσφέρουν στην επιδερμίδα σου όσα έχει πραγματικά ανάγκη.

Το μακιγιάζ πάλι, πλέον περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για ένα φυσικό, no make up make up look. Έτσι, στη θέση των καλυπτικών foundation παίρνουν ενυδατικές κρέμες με χρώμα και bronzers. Μάσκαρα και μολύβι φρυδιών είναι τα μόνα σύνεργα που θα χρειαστείς, τουλάχιστον όσο τα χείλη σου παραμένουν κρυμμένα πίσω από τη μάσκα.  

Ασπίδα στο blue light

Τη χρονιά που πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου έγινε ψηφιακό μια και έμαθες να εκπαιδεύεσαι, να ψυχαγωγείσαι, να κάνεις τις επαγγελματικές σου συναντήσεις και τις συναλλαγές σου on line. Η πραγματικότητα αυτή έχει κινητοποιήσει εδώ και μήνες τα ερευνητικά εργαστήρια των εταιρειών καλλυντικών. Ανακαλύπτουν νέα δραστικά συστατικά -φυτικής κυρίως προέλευσης- και εφαρμόζουν πρωτοποριακές τεχνολογίες για να σου προσφέρουν εξειδικευμένα προϊόντα που θα αντιμετωπίζουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις που έχει για την επιδερμίδα η πολύωρη έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών.

Genderless προϊόντα ομορφιάς

Η επιδερμίδα του καθενός μας είναι μοναδική. Όμως η μοναδικότητά της δεν έχει καμία σχέση με το φύλο. Ως καταναλωτής, δεν θέλεις να επηρεαστείς ή να απομακρυνθείς από ένα συγκεκριμένο προϊόν περιποίησης δέρματος λόγω του φύλου στο οποίο διατίθεται στην αγορά. Μια αξιοσημείωτη τάση περιποίησης της επιδερμίδας είναι ότι πλέον τα προϊόντα περιποίησης συσκευάζονται χωρίς να δίνουν έμφαση στο φύλο. Οι αποφάσεις των καταναλωτών πλέον βασίζονται στο αν είναι το σωστό προϊόν, με αν περιέχει τα κατάλληλα για εκείνον συστατικά, και όχι τι σκέφτεται ο έμπορος για το φύλο σου.

Ψυχική υγεία και περιποίηση της επιδερμίδας

Η πανδημία κορωνοϊού παρουσίασε επιδείνωση των επιπέδων ψυχικής υγείας σε παγκόσμια επίπεδο. Ταυτόχρονα, δυσκόλευσε την πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριξη. Αναγκάστηκες να στραφείς στους δικούς σου πόρους για να προστατεύσεις και να υποστηρίξεις την ψυχική σου υγεία.

Το άγχος επηρεάζει το δέρμα σου . Αλλά στην πραγματικότητα η περιποίηση της επιδερμίδας σου παίζει πιο σημαντικό ρόλο. Ένα καθεστώς περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτο-φροντίδας. Μπορείς να περιμένεις μια τάση για μεγαλύτερη χρήση προϊόντων από την άποψη της επίδρασής τους στη διάθεσή σου. Είναι πιθανό να δείς περισσότερα προϊόντα που περιγράφονται σύμφωνα με το πώς μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς ή τι ατμόσφαιρα σκοπεύουν να δημιουργήσουν!

Απάντηση στη maskne

Η μάσκα, που μπήκε ξαφνικά πέρυσι στη ζωή σου, σίγουρα σε προστατεύει από τον επικίνδυνο ιό. Όμως η συνεχής χρήση της όμως έκανε την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη σε ερεθισμούς και προκάλεσε την εμφάνιση μιας νέας μορφή ακμής που ονομάστηκε maskne στην οποία αναφερθήκαμε εκτενώς για πρώτη φορά πριν αρκετούς μήνες. Η βιομηχανία της ομορφιάς βρήκε τη λύση και σε αυτό. Πλέον λανσάρει ειδικά προϊόντα τα οποία φοριούνται κάτω από την προστατευτική μάσκα για όση ώρα καλύπτεις το πρόσωπό σου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της maskne. Επιπλέον, τώρα κυκλοφορούν περισσότερα προϊόντα ενυδάτωσης με ένδειξη “calming” ή “anti-stress” που πρωταγωνιστούν στις νέες κατευθύνσεις ομορφιάς.

Εμπλουτισμένα με αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά συστατικά αλλά και φόρμουλες που προστατεύουν  την επιδερμίδα από το “inflammaging”. Δηλαδή από τις μικροφλεγμονές που προκαλούν στα κύτταρα, εχθρικοί παράγοντες όπως το στρες, η ρύπανση, ή ο ήλιος. Μικροφλεγμονές που όταν γίνονται χρόνιες, καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και επιταχύνουν την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης.

Κεντρική φωτογραφία Drew Graham 

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα, mariachouda@outlook.com.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here