Conceptual perfumes: Αρώματα που έχουν μια ιστορία να διηγηθούν

 

Αναγέννηση των αναμνήσεων

Παρόλο που οι προτάσεις πολλών αρωματοποιών τα τελευταία χρόνια κινούνται προς τις φυσικές συνθέσεις και την απλότητα, υπάρχει μία καινούρια ιδέα στον χώρο της perfumerie που κινείται σε εντελώς διαφορετικές γραμμές. Τα καινούρια “εννοιακά” αρώματα δεν λειτουργούν σαν απλά ενισχυτικά μίας υπάρχουσας αίσθησης αλλά αποτελούν περισσότερο μια μεταγραφή εικόνων και αναμνήσεων που φέρνουν στο νου μας μια ιστορία με όλες της τις αισθήσεις και εντυπώσεις. Παρακινώντας αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου μας, τα νέα αυτά αρώματα αναμοχλεύουν μέσα μας και συγκεκριμένα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις αναμνήσεις ενός τόπου, μιας στιγμής, μιας μουσικής υπόκρουσης και βέβαια αυτό τα κάνει ακόμη πιο γοητευτικά.

Οι ιστορίες που εμπνέουν

Η visual artist Andrea Maack κατάγεται από την Ισλανδία, και αυτό που κρύβεται μέσα στα μπουκάλια και τα ελιξήρια της είναι η ίδια η χώρα της, ο πλούτος των εδαφών της και των φυτών της, με εντυπώσεις που τονίζονται ακόμη περισσότερο από την εξαιρετική παρουσίαση-αφήγηση που κάνει στο Instagram με τις φωτογραφίες της.

ANDREAMAACK_SSHOW_002

Συλλογή βορινής απλότητας 

316877

Τοπίο της Ισλανδίας 

 

Αντίστοιχα η parfumerie MiN New York έχει μεταμορφώσει τον χώρο της σε μία πραγματική εμπειρία μέσα από την συλλογή της που βασίζεται ακριβώς στο κεντρικό θέμα των conceptual αρωμάτων: τις πέντε αισθήσεις με τελευταία την κιναισθησία που υποκαθιστά εδώ την ακοή. Οι δημιουργοί της συλλογής Tchad Murawczyk και Mindy Yang πιστεύουν εδώ ακράδαντα ότι ένα από αυτά που μας κάνει ανθρώπινους είναι το γεγονός ότι είμαστε πλάσματα “αισθαντικά” και συνθέτουν αρώματα που κλείνουν μέσα τους ένα φρέσκο φρούτο που γευτήκαμε σε ένα ταξίδι, μέχρι και μία πιο σύνθετη εμπειρία όπως ένα μεσημέρι στη θάλασσα.

Όταν η τέχνη οδηγεί 

Κινούμενος προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά ορμώμενος από μία εντελώς διαφορετική πηγή έμπνευσης, ο Timothy Han ξεκινά από το διάσημο “On the Road” του Jack Kerouac αναπαράγοντας μέσα από το τελευταίο του άρωμα τα καπνισμένα στέκια των beatniks, τα δάση των κέδρων και την αμερικάνικη επαρχία που σφράγισε το έργο του συγγραφέα. Στη Νέα Υόρκη και την ανεξάντλητη ενέργειά της στράφηκε και ο Derek Lam για να δημιουργήσει την συλλογή 10 Crosby, μια σειρά δέκα αρωμάτων με “θέα” από το νούμερο 10 της οδού Crosby.

untitled-3_1

Μάλιστα η Amy Radcliffe με το Scentography της προχωράει την έρευνα ακόμη περισσότερο και αναρωτιέται πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις μυρωδιές με χρήσιμο τρόπο, π.χ. για να προωθήσουμε την συναισθηματική ευεξία ερχόμενοι σε επαφή με συγκεκριμένα αρώματα. Για τους σκοπούς αυτής της έρευνας χρησιμοποιεί την ειδική κάμερα The Madeleine  που καταγράφει σαν κάμερα 35mm τις μοριακές πληροφορίες μίας μυρωδιάς.

Μπορεί πράγματι στο μέλλον να μπορούμε χάρη στην τεχνολογία να αναπαράγουμε μία πραγματική ανάμνηση, ακόμη και σαν συναίσθημα ή βίωμα, μπορεί μέχρι και λίγες σταγόνες να μειώνουν αυτομάτως τους σφυγμούς μας ή να μας φέρνουν γέλιο; Εάν φυσικά συμφωνήσει κανείς ότι το “μανιπουλάρισμα” αυτό των αισθήσεων είναι κάτι το επιθυμητό, σίγουρα η αρωματοποιία έχει ακόμη πολλά να μας δείξει.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here