Κάνουν αλήθεια οι selfies κακό στην επιδερμίδα;

 

Έκτακτη επικαιρότητα

Τραγικά τα νέα για την Kim Kardashian και όλες της τις αδερφές: Η Βρετανίδα blogger, Mehreen Baig, εξπέρ στην τέχνη του selfie διαπίστωσε ότι η συνεχής λήψη φωτογραφιών με το smartphone της έκανε τους πόρους της να μεγαλώσουν και τις κηλίδες στο δέρμα της να αυξηθούν. Μία άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο επιβεβαίωσε τις υποψίες της: υπεύθυνες ήταν οι δεκάδες selifes που τραβούσε (έως και πενήντα την ημέρα) προκαλούσαν πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα της! Μπορεί να είναι αλήθεια;

Το γεγονός ότι η ακτινοβολία του φωτός που εκπέμπουν τα σύγχρονα κινητά και οι υπολογιστές μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι (δυστυχώς) κάτι που επιβεβαιώνουν και οι δερματολόγοι. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο φως που ονομάζεται HEV- Light (τα αρχικά αντιστοιχούν στις λέξεις “High Energy Visible”) είναι εξίσου επιζήμιο για το δέρμα όσο και οι ακτίνες UVA και UVB. Συγκεκριμένα, η θερμότητα που εκπέμπει προκαλεί φλεγμονές στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και εμποδίζει κάποιες ατέλειές της, όπως ένα σπυράκι, από το να επουλωθούν.

Πώς το κατάλαβε όμως η blogger, αφού δεν είχε υποψιαστεί τίποτα πριν; “Η πρόωρη γήρανση του δέρματος φάνηκε από κάποιες καφέ κηλίδες και φακίδες που εμφανίστηκαν στο δέρμα μου ενώ πριν δεν τις είχα, και οφείλονταν τελικά στην ακτινοβολία της οθόνης του κινητού και του υπολογιστή. Σταδιακά η επιδερμίδα μου έχασε την δυνατότητα της αυτοθεραπείας, γιατί λόγω αυτής της ακτινοβολίας βρισκόταν συνέχεια σε κατάσταση φλεγμονής”. 

Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να φοράμε αντηλιακή κρέμα μόνο και μόνο για να τραβήξουμε μια selfie; Οι δερματολόγοι συνιστούν ψυχραιμία και λογική χρήση όλων αυτών των συσκευών (μαζί με ένα φίλτρο οθόνης στον υπολογιστή). Εάν όμως δεν θέλετε να αποχωριστείτε ούτε στιγμή το αγαπημένο σας κινητό, προστατέψετε το δέρμα σας με ένα αντιοξειδωτικό serum, που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here