Εκεί που παράγεται το επόμενο μεγάλο beauty trend
Κορέα, η χώρα δημιουργίας τάσεων στην ομορφιά όσο και στην περιποίηση της επιδερμίδας και η κύρια υπεύθυνη πίσω από όλα τα νέα καλλυντικά, μιας και ανακαλύπτει πρώτη τις φόρμουλες εκείνες που αργότερα με τη σειρά τους θα αναπαράγουν όλα τα μεγάλα brands της διεθνούς βιομηχανίας. Η φετινή χρονιά φυσικά δεν είναι εξαίρεση.
Ανακαλύπτοντας το νερό: Αυτή είναι η εποχή που η Κορέα αποφάσισε να μας ξανασυστήσει το… νερό ως πρωταρχικό υλικό σε όλα τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Αντί για τα αποσταγμένα νερά, αυτό που προωθείται έντονα τελευταία είναι η χρήση ανόργανων νερών, η βάση των οποίων είναι πλούσια σε ενεργά συστατικά. Τα ιαματικά νερά επίσης είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα τελευταία νέα όμως, θέλουν το νερό να εμπλουτίζεται από σπάνια μέταλλα όπως το zanadium. Αυτό το νερό, σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί τόσο ευεργετικό για το δέρμα που χρησιμοποιείται σε θεραπείες υδροθεραπείας για ασθενείς με καρκίνο. Πρόσφατα μάλιστα το beauty brand που ειδικεύεται στην περιποίηση της επιδερμίδας Appriya ξεκίνησε την εκμετάλλευση της δύναμης των ορυκτών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά νερό με ουδέτερο pH από τα βουνά της Ταϊλάνδης μια που ανακαλύφθηκε ότι το υπεροξείδιο του πυριτίου και του υδρογόνου βοηθά στην ενδυνάμωση των νυχιών, δίνει λάμψη στα μαλλιά και απομακρύνει την ακμή και τις φλεγμονές.
Ανάποδο ombre: Το ombre είναι μια τάση που έχουμε αγαπήσει και λίγο πολύ υιοθετήσει σε διάφορα σημεία, άλλες στα μαλλιά, άλλες στα νύχια και άλλες στα χείλη. Η Κορέα φέτος έρχεται να αναποδογυρίσει αυτή την τάση στα χείλη, με το σκούρο χρώμα να τοποθετείται στη μέση του χείλους και τα ανοιχτότερα χρώματα στις εξωτερικές γωνίες.Μια δοκιμή θα μας πείσει ή και όχι, αλλά σίγουρα μπορεί να εμπιστευτεί κανείς μια χώρα και μια ήπειρο που ανακάλυψε μία από τις μεγαλύτερες beauty εφευρέσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Οι BB creams, που πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ασία για να καλύψουν τις ανάγκες των ανοιχτόχρωμων και άκρως ευαίσθητων γυναικείων δερμάτων αποτελούν Νο1 συστατικό στις συνήθειες περιποίησης της Κορέας και οι γυναίκες εκεί τις χρησιμοποιούν χρόνια. Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει πια και για την Δύση μια που το 2014 η αγορά των ΗΠΑ στις κρέμες ΒΒ άγγιξε τα $ 164 εκ.
Διάσημες κορεατικές BB κρέμες
Ανατολή και Δύση συναντιούνται
Φυσικά υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ της Κορέας και της δυτικής προσέγγισης στην ομορφιά. Για παράδειγμα, ενώ στη Δύση οι γυναίκες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο περιποίησης (Καθαρισμός – Τόνωση – Ενυδάτωση), στη Νότια Κορέα υπάρχουν 10 διαφορετικά στάδια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δερμοκαλλυντικών σε αμπούλες και μάσκες.
Αν, για παράδειγμα, δεν έχετε δοκιμάσει κρέμα προσώπου φτιαγμένη από το υγρό που αφήνει πίσω του το σαλιγκάρι ή δεν έχετε κάνει μάσκα ομορφιάς από φύκια, τότε σίγουρα έχετε μείνει πίσω. Αυτά τα δύο προϊόντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τελευταίων τάσεων της παγκόσμιας βιομηχανίας περιποίησης του δέρματος.
Βέβαια οι γυναίκες της Κορέας σίγουρα δεν έχουν παραλείψει να δοκιμάσουν οτιδήποτε νέο, μια που η ασιατική χώρα παραδοσιακά είχε εμμονή με την φροντίδα του δέρματος. Οι γυναίκες μάλιστα ξοδεύουν το διπλάσιο του εισοδήματός τους σε προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ από τις Αμερικανίδες, ενώ και οι άνδρες δεν πάνε πίσω, δαπανώντας περισσότερα για την περιποίηση της επιδερμίδας τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Όταν μιλάνε οι αριθμοί: Με μια τέτοια αφοσίωση στην εμφάνιση και την καλαισθησία, είναι επόμενο ότι η Νότια Κορέα βρίσκεται στην πρώτη θέση της έρευνας σε νέα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας με τις εξαγωγές της επίσης να βρίσκονται στα ύψη. Συγκεκριμένα το 2015 η χώρα εξήγαγε περισσότερα από $2.64 δις (£ 1.85 δις) καλλυντικών προϊόντων, ένα νέο ρεκόρ, σύμφωνα με την Κορεάτικη Τελωνειακή Υπηρεσία.
Από την Εύη Τσανάκα