Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το layering αρωμάτων

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το layering αρωμάτων
Photo: Glossybox

Aν αγαπάς τα αρώματα όπως εμείς και θέλεις όπου πας να αφήνεις ανεξίτηλη την υπογραφή σου, ήρθε η στιγμή να μυηθείς στην τέχνη του layering. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι νέο. To layering αρωμάτων αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια εδώ και αιώνες για τους άντρες και τις γυναίκες της Ανατολής. Παρόλο που φαντάζει δύσκολο το να ταιριάξεις διάφορα αρώματα και να δημιουργήσεις το δικό σου “cocktail”, με τα κατάλληλα tips μπορεί να εντυπωσιάσει εσένα και τους γύρω σου. Και επειδή το σωστό άρωμα φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε φρέσκες και περιποιημένες σίγουρα δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε ένα.

Cottonbro Studio, Pexels

Έτσι λειτουργεί το perfume layering

Το layering αρωμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να προσδώσουμε βάθος σε ένα άρωμα, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα μείνει για πολύ καιρό στο δέρμα”, εξηγεί η Celine Roux, Fragrance Director της Jo Malone. Συγκεκριμένα, “όταν δύο νότες αρωμάτων συνδυάζονται, υπογραμμίζουν το ένα τα διαφορετικά στοιχεία του άλλου”. Αυτό ακούγεται –και είναι– τέλειο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δικές τους ικανότητες στην μίξη και να χαρίσουν μια πιο προσωπική, μοναδική αίσθηση στο άρωμά τους.

Ωστόσο, το layering δεν αφορά μόνο τον συνδυασμό διαφορετικών αρωμάτων. Πραγματοποιείται και για να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ενός αρώματος που αγαπάς, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσεις όλα τα προϊόντα της σειράς όπως shower gel, body lotion, perfume oil. Επιπλέον, για να κάνεις perfume layering δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψεκάσεις δύο αρώματα απευθείας το ένα πάνω στο άλλο. Μπορείς να εφαρμόσεις μια αρωματική λοσιόν σώματος μετά το ντους, να ψεκάσεις άλλο άρωμα στους καρπούς και άλλο στον λαιμό σου. Παίξε με διάφορους συνδυασμούς και μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Ωστόσο να έχεις κατά νου έναν βασικό κανόνα: Tα πιο βαριά αρώματα πρέπει να ψεκάζονται πρώτα, ώστε να μην υπερισχύουν των ελαφρύτερων.

Layering και διάρκεια

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποδώσει το layering αρωμάτων, έχει να κάνει τόσο με τις φόρμουλες όσο και τη χημεία του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος που το ίδιο άρωμα μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε επιδερμίδα. Όσον αφορά τη διάρκεια, τα καθαρά έλαια αρωμάτων διαρκούν περισσότερο από μείγματα καθώς η βάση του αλκοόλ εξατμίζεται γρήγορα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την μέγιστη διάρκεια των αρωμάτων είναι ο τύπος της επιδερμίδας.

Για παράδειγμα, μια ξηρή επιδερμίδα δεν θα κρατήσει για πολύ ένα άρωμα γιατί δεν έχει τίποτα να προσκολληθεί. Σε αυτή την περίπτωση η καλή ενυδάτωση είναι το κλειδί. Η υγρασία στην επιδερμίδα διασφαλίζει πρώτα απ΄όλα την καταπολέμηση της φυσικής ξηρότητας και έπειτα συμβάλλει στη δημιουργία του τέλειου καμβά για ένα επιτυχημένο layering αρωμάτων. Για να το πετύχεις, ξεκίνα με κρεμώδεις συνθέσεις ως βάση, έπειτα εφάρμοσε το αρωματικό έλαιο της επιλογής σου και τέλος άρωμα με βάση το αλκοόλ.

Photo: Global Sources.

Do’s & Don’ts

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να προσεγγίσεις το layering αν είναι η πρώτη φορά που το τολμάς. Το πιο εύκολο είναι να βρεις ένα αρκετά αδιάφορο άρωμα που έχει ήδη χτιστεί γύρω από το μόσχο ή τις τυπικές νότες βάσης όπως η βανίλια και μετά να προσθέσεις κάτι με περισσότερη πολυπλοκότητα στην κορυφή. Τότε θα έχεις μεγάλες πιθανότητες το αρωματικό cocktail που θα δημιουργήσεις να είναι ευχάριστο.

Μια άλλη εναλλακτική, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα άρωμα μίας νότας κάτω ή πάνω από ένα υπάρχον άρωμα. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα αγαπημένο άρωμα εσπεριδοειδών αλλά νιώθεις ότι δεν διαρκεί, μπορείς να βάλεις από κάτω σανταλόξυλο ή κέδρο από κάτω. Προτού όμως “βουτήξεις” στα μαγικά νερά του perfume layering είναι καλό να έχεις κατά νου μερικούς βασικούς πυλώνες για επιτυχημένους συνδυασμούς, όπως: Λουλούδια με λουλούδια, λουλούδια με νότες ξύλου, νότες ξύλου με κίτρο, νότες ξύλου με βανίλια.

Ωστόσο, υπάρχουν και απαγορευμένοι συνδυασμοί. Όταν βρεθείς μπροστά σε νότες Oud, δείξε κάποια προσοχή, γιατί τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αρκετά έντονες για να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο άρωμα. “Κάποια συστατικά μπορούν όταν είναι μόνα τους να μας πείσουν, αλλά αλλάζουν θεαματικά όταν αναμειχθούν με κάποια άλλα” αναφέρει η Celine Roux. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα άρωμα με βασική νότα το τριαντάφυλλο να μυρίζει σαν ένα μπουκέτο δροσερά λουλούδια και αν αναμειχθεί με νότες Oud να γίνει απότομα βαρύ και να αλλάξει εντελώς χαρακτήρα. Έλεγξε τους συνδυασμούς και δώσε χρόνο στα μεμονωμένα αρώματα. Πάνω απ’ όλα όμως, εμπιστεύσου τις αισθήσεις και το προσωπικό σου γούστο.


Kεντρική φωτογραφία, Glossybox.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here