9 beauty don’ts καθημερινής περιποίησης

Photo, Yan Krukov


Το δέρμα σου, αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση “όργανο” του σώματός σου. Οφείλεις να το φροντίζεις και να το περιποιείσαι σωστά ώστε να είναι -και να δείχνει- υγιές, λαμπερό και νεανικό, αποφεύγοντας τα beauty don’ts της καθημερινής περιποίησης.

Εσύ, πώς φροντίζεις την επιδερμίδα σου; Γνωρίζεις τα βασικά της ορθής περιποίησής; Πόσες φορές έχεις παρατηρήσει ότι δεν έχεις τα αποτελέσματα που περίμενες παρόλο που ακολουθείς μια αυστηρή ρουτίνα;

Από τα μέσα του 2020 και έως τώρα η φροντίδα της επιδερμίδας έχει γίνει συνώνυμη με την έννοια της αυτό-φροντίδας. Μια εξαιρετική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, σου φτιάχνει τη διάθεση. Και ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει τη θαμπάδα, την ξηρότητα, τα σκοτεινά σημεία, την κόπωση και πολλά άλλα! Ακολουθώντας συστηματικά μια ορθή ρουτίνα ομορφιάς αυξάνεις τις πιθανότητες να νοιώσεις περιποιημένη, φρέσκια και σίγουρη! Τα εννιά συνήθη “λάθη περιποίησης” που ακολουθούν δεν έχουν θέση στη καθημερινότητά σου.

Photo:Sora Shimazaki 

Παράβλεψη τοξικών συστατικών.

Παρόλη τη δημοτικότητα για χρήση καλλυντικών που είναι φιλικά στο περιβάλλον, δυστυχώς τα τοξικά συστατικά δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως από τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης και ομορφιάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει πάνω από 1.000 τοξίνες από τα καλλυντικά προϊόντα, οι ΗΠΑ απαγορεύουν μόνο 11 τύπους. Μην αγοράζεις λοιπόν καλλυντικά με τοξικά συστατικά όπως: parabens, phthalates, triclosan, χημικά αντηλιακά φίλτρα και συνθετικό άρωμα. Η σωστή επιλογή θα σε αποτρέψει από φλεγμονή και ερυθρότητα, ή χειρότερες διαταραχές ή δερματικούς καρκίνους.

Ορθή επιλογή προϊόντων

Εσύ, γνωρίζεις ποιο είναι το σωστό προϊόν για εσένα; Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα από τα βασικά Beauty Don’ts είναι ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών τελικά επιλέγει λάθος προϊόντα περιποίησης.

Το σωστό προϊόν περιποίησης είναι συνάρτηση ηλικίας, τύπου δέρματος, εξειδικευμένων αναγκών της κάθε επιδερμίδας και “κρυφών” αλλεργιών που είναι πιθανόν να έχεις. Πριν λοιπόν αγοράσεις το προϊόν που χρειάζεσαι, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγεις ένα από τα πιο σημαντικά beauty don’ts της περιποίησής σου:

  • κάνε διάγνωση τύπου δέρματός και βρες τον δικό σου
  • κατευθύνσου στα προϊόντα που απευθύνονται στη δική σου ηλικιακή ομάδα
  • λάβε υπόψη τις ειδικές ανάγκες της επιδερμίδας σου (πανάδες, ακμή, σακούλες κάτω από τα μάτια κλπ.)
  • κάνε τεστ αλλεργίας (δοκίμασε μικρή ποσότητα από το προϊόν στο οποίο έχεις καταλήξει στο εσωτερικό του αντιβραχίου, δηλαδή το μέρος του χεριού που ξεκινάει από τον αγκώνα και καταλήγει στον καρπό).

Σωστή εφαρμογή των καλλυντικών

Πολλές φορές βρίσκεσαι αντιμέτωπη με το σωρό των προϊόντων περιποίησης που έχεις, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τα εξής:

  • εφαρμόζεις το λάθος προϊόν στο λάθος σημείο του δέρματός σου (π.χ. βάζεις την κρέμα προσώπου αντιγήρανσης στην περιοχή των ματιών)
  • εξακολουθείς να χρησιμοποιείς τα προϊόντα μετά τη λήξη τους
  • δεν ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των συσκευασιών προϊόντων περιποίησης (π.χ. χρησιμοποιείς κρέμες νυκτός κατά τη διάρκεια της ημέρας με πιθανό κίνδυνο φωτοευαισθησίας)
  • μπερδεύεις τη σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόσεις τα προϊόντα περιποίησης στο δέρμα σου.

Εξίσου σημαντικό με τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σου, είναι και η σειρά με την οποία τα τοποθετείς. Εφάρμοσε πρώτα τα πιο λεπτά προϊόντα με βάση το νερό και στη συνέχεια παχύτερη κρέμα και τελείωσε με τυχόν λάδια προσώπου.  Δώσε σε κάθε εφαρμογή χρόνο να απορροφηθεί!

 Ένα καθημερινό παράδειγμα ρουτίνας φροντίδας δέρματος:

α) καθαριστικό προσώπου β) απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα γ) ενυδατική λοσιόν δ) ενυδατική μάσκα ή μάσκα θεραπείας (π.χ. για ακμή) ε) ορός (προαιρετικά) στ) κρέμα ματιών ζ) ενυδατική κρέμα ή λάδι προσώπου (προαιρετικά).

Photo: Karolina Grabowska

Καθαρισμός και ντουζ

Καθαρισμός επιδερμίδας και ντουζ, μοιάζουν απλές καθημερινές ρουτίνες, όμως επί της ουσίας είναι αρκετά περίπλοκες! Η θερμοκρασία του νερού με το οποίο πλένεις το πρόσωπό σου είναι πολύ σημαντική. Αν χρησιμοποιείς πολύ ζεστό νερό, τότε έχεις κάνει τη λάθος επιλογή. Το πολύ ζεστό νερό επηρεάζει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να προκαλεί αφυδάτωση. Εξαιτίας της αφυδάτωσης για να εξισορροπήσει την κατάσταση, το δέρμα παράγει ποσότητα σμήγματος μεγαλύτερη από το φυσιολογικό. Προτίμησε χλιαρό νερό και ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού. Και απόφυγε το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου μέσα στη μέρα.

Μην αφήνεις μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το πλύσιμο του προσώπου στο ντους και στην εφαρμογή της κρέμας. Ειδικά μετά τη χρήση ζεστού νερού, το δέρμα αρχίζει να σφίγγει και να νιώθεις τράβηγμα. Ενυδάτωσε το δέρμα σου, (πρόσωπο και σώμα) αμέσως μετά το ντουζ. Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά λάθη στην περιποίηση της επιδερμίδας.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό! Η αυξημένη υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες την ώρα που κάνεις ντους, επηρεάζουν τα προϊόντα ομορφιάς που συνήθως φιλοξενείς στο μπάνιο. Οι ανισορροπίες στην θερμοκρασία καταστρέφουν τα προϊόντα αυξάνοντας τις πιθανότητες για αλλοιώσεις και δερματικές ενοχλήσεις. Διατήρησε τα προϊόντα ενυδάτωσης της επιδερμίδας σου σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον, όπως την κρεβατοκάμαρα.

Photo:Polina Kovaleva

Απολέπιση με μέτρο

Η απολέπιση αποτελεί ένα από τα βασικότερα βήματα στην περιποίηση της επιδερμίδας σου. Βοηθά το δέρμα να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τους ρύπους, τα υπολείμματα μακιγιάζ έτσι ώστε να δεχθεί το προϊόν περιποίησης και να αξιοποιήσει τα ενεργά συστατικά του, τις βιταμίνες κλπ. Όταν όμως γίνεται συχνότερα από το ενδεδειγμένο (έως 2 φορές την εβδομάδα) και με ακατάλληλα προϊόντα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα συνήθη beauty don’ts και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα. Με το srub μαζί με τα νεκρά κύτταρα, καταστρέφονται και τα υγιή, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να ξηραίνεται το δέρμα και να εμφανίζει φλεγμονές. Προστάτεψε το δέρμα σου και κάνε έως 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση με ένα ήπιο scrub.

Πάρε το χρόνο σου και απόλαυσε την διαδικασία

Μήπως ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των γυναικών που κάνουν το λάθος να βιάζονται κατά την περιποίηση της επιδερμίδας τους; Πολλές δεν αφιερώνουν ούτε ένα λεπτό όταν εφαρμόζουν κάποιο προϊόν ή όταν σκουπίζουν το πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να τρίβουν άτσαλα την επιδερμίδα. Μεγάλο σφάλμα! Οι έντονες και απότομες κινήσεις όχι μόνο δε βοηθούν το δέρμα σου να λάμψει αλλά ευνοούν τη χαλάρωσή και φυσικά την πρόκληση ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα εφαρμόσεις την αγαπημένη σου κρέμα, θυμήσου! Κάνε ήπιο, ανοδικό μασάζ το οποίο βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στη σωστή απορρόφηση της κρέμας.

Photo:Vlada Karpovich 

Πέφτεις για ύπνο χωρίς να έχεις ξεβαφτεί

Συχνό και βασικό λάθος που γίνεται από πολλές γυναίκες είναι να πέφτουν στο κρεββάτι χωρίς ντεμακιγιάζ. Σίγουρα σε έχει πάρει ο ύπνος πολλές φορές στον καναπέ μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αλλά μην ξεχνάς ότι αν δεν κάνεις καθαρισμό, οι πόροι του δέρματος φράζουν με αποτέλεσμα να μην αναπνέει και να μην ανανεώνεται. Ο καθαρισμός του προσώπου είναι το Α και το Ω για να έχεις ένα δέρμα υγιές και αξιοζήλευτο. Έτσι, η αφαίρεση του μακιγιάζ είναι απαραίτητη αν θέλεις να το επιτύχεις.

Παραλείπεις την περιποίηση λαιμού και ντεκολτέ

Οι περισσότερες από εμάς έχουν την τάση να ξεχνούν  ή ακόμα να παραλείπουν συνειδητά την περιποίηση του λαιμού και του ντεκολτέ. Η φθορά της επιδερμίδας δεν σταματά στο πρόσωπο. Τόσο όσο ο λαιμός, όσο και το ντεκολτέ είναι οι πιο αμείλικτοι καθρέφτες των επιδερμικών φθορών που επιφέρει η ηλικία. Χρησιμοποίησε καθημερινά μια μικρή ποσότητα προϊόντος και πάντα με ανοδικές κινήσεις κάνε ελαφρύ μασάζ σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Σου αξίζει!

pexels: armin rimoldi

Παράλειψη αντηλιακού 24/7

Αντί να αντιμετωπίζεις τα σημάδια γήρανσης βγάλε από τη ρουτίνα σου πες όχι σε ένα από τα βασικότερα beauty don’ts. Απότρεψε τις πολλαπλές φθορές που επιφέρει η ηλιακή ακτινοβολία χρησιμοποιώντας πάντα και παντού αντηλιακό! Μείωσε το ρυθμό των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, και των σκοτεινών κηλίδων εφαρμόζοντας αντηλιακό πριν βγεις από το σπίτι. Η προσθήκη αυτού του κρίσιμου βήματος στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες, θα βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση και την ενυδάτωση του δέρματος. Το αντηλιακό πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο προϊόν που φοράς. Και μην ξεχνάς να το ανανεώνεις ανά δύο ώρες!

Φωτογραφίες via Pexels

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα, mariachouda@outlook.com.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here