Έτσι θα ανακαλύψεις ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου

Έτσι θα ανακαλύψεις ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου

Το να γνωρίζεις ποιος είναι ο ακριβής τύπος της επιδερμίδας σου, σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα ποια προϊόντα θα σε ωφελήσουν πραγματικά. Τι χρειάζεσαι και τι θα δουλέψει σωστά σε εσένα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγος (AAD) υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι δέρματος: Το κανονικό, το ξηρό, το λιπαρό, το ευαίσθητο και το μεικτό.

Κάθε τύπος έχει το δικό του σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών και αναγκών που επηρεάζουν τόσο την αίσθηση της επιδερμίδας σου όσο και την εμφάνιση της. Εάν δεν είσαι σίγουρη για τον τύπο του δέρματος σου είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να τον αναγνωρίσεις και να σου δώσω συμβουλές για την επιλογή των ιδανικών προϊόντων περιποίησης.

Skin type

Ο τύπος της επιδερμίδας σου βασίζεται στην ποσότητα σμήγματος (ελαίου) που παράγει. Η λιπαρότητα του δέρματος μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και από παράγοντες όπως το στρες, οι ορμόνες, η υγρασία και η φυσική διαδικασία γήρανσης. Για να προσδιορίσεις τον ακριβή τύπο της επιδερμίδας σου μπορείς να ακολουθήσεις δύο τεστ. Η πρώτη μέθοδος είναι αυτή του blotting sheet και η δεύτερη μέθοδος “παρακολούθησε και περίμενε”.

Sinitta Leunen, Pexels

Mέθοδος “παρακολούθησε και περίμενε”

Πλύνε το πρόσωπο σου με ένα απαλό καθαριστικό και στη συνέχεια στέγνωσε το. Περίμενε περίπου 20 λεπτά και παρατήρησε: Εάν το δέρμα σου γυαλίζει παντού, τότε έχεις λιπαρό δέρμα. Εάν το νιώθεις σφιχτό και είναι ξεφλουδισμένο, έχεις ξηρό δέρμα. Επίσης, εάν το δέρμα σου είναι ενυδατωμένο και το νιώθεις άνετο, έχεις κανονικό δέρμα. Τέλος, αν παρατηρείς γυαλάδα μόνο στη ζώνη Τ, τότε έχεις μεικτό δέρμα.

Mέθοδος blotting sheet

Όπως και στην προηγούμενη μέθοδο, έτσι και στη μέθοδο blotting sheet θα πρέπει να πλύνεις το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό και έπειτα να το στεγνώσεις καλά. Περίμενε για 20 λεπτά και πίεσε φύλλα blotting στο πρόσωπο σου. Εάν τα φύλλα απορροφήσουν λιπαρότητητα από όλο σου το πρόσωπο, έχεις λιπαρό δέρμα. Αν απορροφήσουν ελάχιστη έως καθόλου, έχεις ξηρό δέρμα.

Αντιστοίχως, εάν απρροφήσουν από τη ζώνη Τ περισσότερη λιπαρότητα, έχεις μεικτό δέρμα ενώ αν απορροφήσουν από όλο το πρόσωπο ελάχιστη λιπαρότητα, τότε έχεις κανονικό δέρμα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι οι τύποι δέρματος μπορεί να είναι επίσης ευαίσθητοι ή επιρρεπείς σε εξάρσεις ακμής.

Λιπαρό δέρμα

Κάθε δέρμα εκτελεί μια ποικιλία σημαντικών και πολύπλοκων λειτουργιών από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος έως την προστασία από τα μικρόβια. Έτσι, για παράδειγμα, το λιπαρό δέρμα παράγει περίσσεια σμήγματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αν έχεις λιπαρό δέρμα μπορεί να έχει λιγότερες ρυτίδες αλλά μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε διευρυμένος πόρους, μαύρα στίγματα ή και ακμή.

Επειδή παράγει περισσότερα φυσικά έλαια δεν σημαίνει ότι απαιτεί λιγότερη υγρασία. Ιδανικά για το λιπαρό δέρμα πρέπει να χρησιμοποιείς ένα απαλό καθαριστικό σε μορφή αφρού που αφαιρεί αποτελεσματικά τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος και η ενυδατική σου κρέμα θα πρέπει να έχει μια ελαφριά, μη φαγεσωρογόνο σύσταση.

Ξηρό δέρμα

Ένα ξηρό δέρμα παράγει λιγότερα φυσικά έλαια γι’αυτό και φαίνεται θαμπό, ξεφλουδισμένο ή τραχύ. Αν έχεις τέτοιο τύπο δέρματος θα παρατηρήσεις να μην έχει ελαστικότητα, να σχηματίζει λεπτές γραμμές και να ταλαιπωρείται από κνησμό και συχνούς ερεθισμούς. Ιδανική περιποίηση για το ξηρό δέρμα είναι τα ήπια, καταπραϋντικά ενυδατικα συστατικά όπως τα κεραμίδια.

Ψάξε για ενυδατικές κρέμες σε βαζάκια καθώς τείνουν να είναι πιο πλούσιες συγκριτικά με τα μπουκάλια αντλίας. Προσπάθησε να ενυδατώνεις συχνά μέσα στη μέρα την επιδερμίδα σου. Καλό είναι να αποφεύγεις τα υπερβολικά ζεστά ντους και τα σκληρά σαπούνια. Ο λόγος είναι ότι θα αφαιρέσουν από το δέρμα σου τα έλαια που χρειάζεται. Αναζήτησε κρεμώδη καθαριστικά, ή καθαριστικά με ελαιώδη μορφή.

Sinitta Leunen, Pexels

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα έχει συνήθως μικρούς πόρους, λεία υφή και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε εξάρσεις, ξεφλουδίσματα και περίσσεια φυσικών ελαίων. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περιποίηση. Η ιδανική ρουτίνα είναι η διατήρηση της ενυδάτωσης “κλειδώνοντας” την υγρασία και υποστηρίζοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Μεικτό δέρμα

Κάθε μεικτό δέρμα συνδυάζει χαρακτηριστικά από το ξηρό και από το λιπαρό. Μπορεί δηλαδή η ζώνη Τ να είναι λιπαρή ενώ τα μάγουλα να είναι ξηρά. Το μεικτό δέρμα επηρεάζεται από την εποχή, το άγχος και τις ορμόνες. Ο σωστός καθαρισμός είναι το κλειδί για την φροντίδα αυτού του δερματικού τύπου.

Ευαίσθητο δέρμα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ευαίσθητο δέρμα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι φαίνεται κόκκινο και έχει συμπτώματα όπως ο κνησμός και είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για το πιο περίπλοκο δέρμα καθώς θα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τι είναι αυτό που το ερεθίζει.

Ερεθιστικοί παράγοντες να είναι η ηλιακή ακτινοβολία, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά αλλά και ορισμένα συστατικά σε καλλυντικά και κρέμες. Όταν προσδιορίσεις την αιτία του ερεθισμού σου θα μπορέσεις να επιλέξεις τα κατάλληλα προϊόντα. Αν αρόλα αυτά δυσκολεύεσαι και δεν είσαι σίγουρη για το ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου, μπορείς σε επικοινωνία με τον δερματολόγο σου να εντοπίσεις τις ακριβείς ανάγκες σου.


Kεντρική φωτογραφία Igor Rand / Unsplash.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα.

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here