Fillers Υαλουρονικού: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Επιδερμίδα, μύες, λίπος και οστά είναι τα τέσσερα κύρια δομικά συστατικά της μορφολογίας του προσώπου σου. Καθώς μεγαλώνεις η απώλεια όγκου σε αυτές τις δομές συμβάλλει σε πολλά από τα ορατά σημάδια γήρανσης. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια οστών που σχετίζεται με την ηλικία στο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση της γνάθου και απώλεια ζυγωματικών. Οι μύες του προσώπου χάνουν επίσης τον όγκο και την ελαστικότητα τους. Η μετακίνηση του λίπους του προσώπου τονίζει περαιτέρω τα σημάδια γήρανσης. Τέλος, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα της. Ο συνδυασμός όλων αυτών οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και σημάδια γήρανσης. Η θεραπεία με fillers υαλουρονικού οξέως είναι μια ασφαλής μέθοδος για το γέμισμα των ρυτίδων και την αποκατάσταση της ενυδατικής ισορροπίας.

Τα fillers υαλουρονικού βελτιώνουν την ελαστικότητα και την τονικότητα της επιδερμίδας, δίνοντας μια πιο φρέσκια και νεανική όψη σε όλο το πρόσωπο. Χρειάζεται όμως να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από αυτά, πριν τα επιλέξεις ως θεραπεία.

Τι είναι το υαλουρονικο οξύ;

Το υαλουρονικο οξύ είναι μια υδρόφιλη πρωτεΐνη που την παράγει ο οργανισμός σου. Είναι δηλαδή μια μαλακή ουσία σαν τζελ, που δεσμεύει το νερό της επιδερμίδας για να δώσει σχήμα και όγκο στο δέρμα. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό της επιδερμίδας για την ανάδειξη της νεανικότητας και της σφριγηλότητάς της. Με την πάροδο των χρόνων όμως, η φυσική σου παραγωγή σε υαλουρονικό οξύ μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία των γνωστών σημαδιών γήρανσης όπως κύκλοι κάτω από τα μάτια, οι γραμμές γύρω από τα χείλη, οι ρινοπαρειακές ρυτίδες (οι γραμμές που εκτείνονται από το πλάι της μύτης έως τις γωνίες του στόματος) και άλλα.

Η γήρανση του δέρματος έχει τη μορφή κυρίως φωτογήρανσης και παρουσιάζεται με αδυνάτισμα του δέρματος, αύξηση των λεπτών ρυτίδων, δυσχρωμίες, δερματικές βλάβες κ.α. Επιπλέον, η χαλάρωση του συνδετικού ιστού, των μυών και του λίπους οδηγεί σε χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, τα μάτια, του λαιμού. Η απώλεια όγκου, δηλαδή του λίπους κυρίως είναι περισσότερο εμφανής στα μάτια, γύρω από το στόμα και τα μάγουλα. Ένα από τα κύρια οφέλη των fillers είναι ότι μπορούν να διορθωθούν σε περίπτωση ανεπιθύμητου συμβάντος ή εάν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα. Επίσης, τα περισσότερα υλικά στα fillers αναμιγνύονται με λιδοκαΐνη, έναν παράγοντα που προκαλεί μούδιασμα, για τη μεγιστοποίηση της άνεσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σημεία Εφαρμογής των fillers υαλουρονικού

Τα υαλουρονικά fillers κατά βάση αντικαθιστούν τον χαμένο όγκο. Aντιμετωπίζουν δηλαδή ένα μέρος μόνο του πολύπτυχου φαινομένου της γήρανσης. Ανάλογα με την τεχνική και το βάθος έγχυσης, μπορεί να προστεθεί όγκος σε βάθος, ή πιο επιφανειακά, για το γέμισμα ρυτίδων. Μπορείς λοιπόν να κάνεις τα fillers:

 1. Τη ρινοχειλική αύλακα – τη ρυτίδα δηλαδή που ξεκινάει από τη βάση της μύτης μέχρι το έξω μέρος του στόματος.
 2. Τις ρυτίδες στόματος (γύρω από τα χείλη)
 3. Τις ρυτίδες παρειών
 4. Τα χείλη για αύξηση του όγκου (σαρκώδη χείλη)
 5. Τα ζυγωματικά
 6. Τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 7. Τις ρυτίδες μετώπου, ματιών, μεσόφρυου
 8. Τις ουλές ακμής

Στάδια Θεραπείας

 • Πριν ξεκινήσει η έγχυση του υλικού, τοποθετείται από τους ειδικούς αναισθητική κρέμα τοπικά.
 • Η έγχυση του υαλουρονικού γίνεται με μια πολύ μικρή βελόνα και η διάρκεια της εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 5-10 λεπτά.
 • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να υπάρξει στο σημείο ελαφρά κοκκινίλα και μικρό οίδημα που υποχωρούν μετά από 1 έως 2 ώρες.

Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εναλλακτικές θεραπείες, κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται καλύτερα με ανόρθωση και όχι με γέμισμα. Έτσι, θεραπείες όπως τα νήματα ή με εφαρμογή ενέργειας υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων και άλλα μπορούν να παρέχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα ενέσιμα fillers υαλουρονικού μπορούν πάντα να εφαρμόζονται στοχευμένα και σε μικρότερες ποσότητες σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Διάρκεια αποτελεσμάτων

Το αποτελέσματα διαρκούν από 12 έως 18 μήνες. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μπορεί η θεραπεία να επαναληφθεί για την καλύτερη δυνατή διατήρηση τους

Είναι ασφαλές;

Η διαδικασία γεμίσματος μπορεί να είναι δαπανηρή, γεγονός που ώθησε ορισμένους καταναλωτές να στραφούν στη διαδικτυακή μαύρη αγορά για να αγοράσουν fillers μόνοι τους. Τον τελευταίο μήνα, υπήρξαν πολλές αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ιατρική βιβλιογραφία για επικίνδυνες επιπλοκές που προέκυψαν από την αυτοένεση πληρωτικών από μη επαγγελματίες υγείας.

Ένας κίνδυνος είναι ότι τα fillers που αγοράζονται στο διαδίκτυο μπορούν να περιέχουν μια ποικιλία μη στείρων ουσιών, όπως το τζελ μαλλιών. Κατά την ένεση, αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, λοιμώξεις και το θάνατο των κυττάρων του δέρματος. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι η ακατάλληλη τεχνική ένεσης μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε πρήξιμο αλλά και σε πιο σοβαρές παρενέργειες όπως ο θάνατος των κυττάρων του δέρματος και ο εμβολισμός που οδηγούν σε τύφλωση.

Στα ιατρεία χρησιμοποιείται ένας ειδικά σχεδιασμένος τύπος υαλουρονικού οξέος που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα μας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν ο ειδικός γιατρός που εφαρμόζει την θεραπεία διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να προσφέρει φυσικό, αρμονικό και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

Filler fatique

Η κατάχρηση υαλουρονικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Δυστυχώς υπάρχει ένας νέος ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό ως filler fatigue.

Όσο περισσότερο υλικό προστίθεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο «ξεχειλώνουν» οι γύρω ιστοί ενώ ταυτόχρονα βαραίνουν από το βάρος των υλικών. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της χαλάρωσης του προσώπου και μια εξάρτηση από τα υαλουρονικά, η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και συνήθως χειρουργικά. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται κόπωση από ενέσιμα, δηλαδή filler fatigue. Ένα παράδειγμα είναι ότι κάποιες από εμάς, χρειαζόμαστε συχνά έκχυση υαλουρονικου για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε φορά το νέο υλικό καταλαμβάνει την προηγούμενη κοιλότητα με αποτέλεσμα το filler fatigue.

Διορθώσεις και μεσοδιαστήματα                                     

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες των fillers υαλουρονικού στο πρόσωπο, είναι να γίνεται πάντα μια συντηρητική διόρθωση. Επίσης, χρειάζεται να αφήνεις μεσοδιαστήματα για να ξεκουράζονται οι ιστοί, τουλάχιστον ενός έτους ανά περιοχή.

Τέλος, οι μη επεμβατικές θεραπείες με ενέσιμα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη χειρουργική διόρθωση του προσώπου. Ειδικά σε πρόσωπα που επιφορτίζονται επί χρόνια με υαλουρονικά, το λίφτινγκ του προσώπου είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πριν κάθε αισθητική επέμβαση, είτε αυτή είναι μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είτε είναι μια επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει πρώτα να έχεις πλήρη ενημέρωση πριν προβείς σε κάποια ενέργεια.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα, mariachouda@outlook.com.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here