Γιατί το αντηλιακό είναι ο καλύτερος φίλος μας;

 

Μαθαίνουμε να προστατευόμαστε 

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Εμείς ετοιμάζουμε ήδη τις βαλίτσες και τα νεσεσέρ μας για τις καλοκαιρινές διακοπές  και τα αντηλιακά φυσικά βρίσκονται σε περίοπτη θέση μαζί με τα πράγματα που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Επειδή όμως έχουν και τα αντηλιακά τα μυστικά τους, ας δούμε μαζί όλα αυτά που ανά καιρούς ακούμε.

Το αντηλιακό συνιστάται από τους δερματολόγους ως ο βασικότερος σύμμαχος ενάντια στην πρόωρη γήρανση που προκαλεί ο ήλιος και η καθημερινή του εφαρμογή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θεωρείται παραπάνω από αναγκαία. Εκτός από την φωτογήρανση, το αντηλιακό, μας προστατεύει επίσης από εγκαύματα, δερματοπάθειες αλλά και τον καρκίνο του δέρματος.

b10730e2f6cbae4259227e367ac0b0daΈχει και το αντηλιακό το εγχειρίδιό του

Μείζονος σημασίας θεωρείται η σωστή χρήση του αντηλιακού, ώστε να αποφύγουμε όλους τους παραπάνω κινδύνους. Πρέπει να εφαρμόζεται 15-20 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο, οπότε καλό θα ήταν να ξεχάσουμε αυτή την κακή συνήθεια που μας θέλει να βάζουμε αντηλιακό αφού ξαπλώσουμε στην παραλία. Το ότι βάλαμε αντηλιακό δεν σημαίνει πως μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο μέχρι να «καρβουνιαστούμε» γιατί σε αυτήν την περίπτωση κανένα αντηλιακό δεν πρόκειται να μας σώσει. Η ανανέωσή του κρίνεται απαραίτητη κάθε 1 ώρα, ή μετά από το κολύμπι, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που το προϊόν ισχυρίζεται αδιάβροχη προστασία.

Better safe than sorry

Ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF χρησιμοποιείται σαν όρος του βαθμού προστασίας από τις επικίνδυνες ακτίνες UVB. Έτσι (θεωρητικά τουλάχιστον), φορώντας ένα αντηλιακό με SPF με βαθμό 50 θα χρειαστούμε περίπου 500 λεπτά για να κοκκινίσουμε. Μη λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την φυσική εφίδρωση του οργανισμού. Στην πράξη αυτό σημαίνει, πως καλύτερα να το ανανεώνουμε συχνότερα από το απαραίτητο, παρά να προκαλέσουμε εγκαύματα στο δέρμα μας με την αμέλειά μας.

Το less is more, δεν ισχύει στην περίπτωσή μας. Ξεχάστε τις ποσότητες που ισούνται με ένα αμύγδαλο, ένα φουντούκι ή οτιδήποτε άλλο. Οι ποσότητες του αντηλιακού οφείλουν να είναι γενναιόδωρες. Η ποσότητα αντηλιακού που αναλογεί σε έναν μέσο ενήλικα είναι ίση με 30-40mg προϊόντος, η οποία και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 ώρες.

Τέλος, μην ξεχάσετε πως η ηλιοθεραπεία κατά τις μεσημεριανές ώρες κρίνεται αυστηρώς ακατάλληλη, γιατί ο ήλιος έχει πάψει από καιρό να είναι φίλος μας.

 

Από την Εύη Τσανάκα 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here