Ρετινόλη & Βιταμίνη C: Κορυφαίο αντιγηραντικό κοκτέιλ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι beauty gurus ανά τον κόσμο ορκίζονται στις δραστικές ιδιότητες της ρετινόλης, της βιταμίνης C και στο συνδυασμό τους. Και οι δύο είναι διάσημες για την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στην αντιγήρανση, στη φωτογήρανση και στην αντιοξείδωση της επιδερμίδας. Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε και να σας προτείνουμε τρόπους για να τις εντάξετε στη καθημερινή σας ρουτίνα ομορφιάς!

Λιποδιαλυτό παράγωγο της βιταμίνης Α , η ρετινόλη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενυδατώνει και σφίγγει την επιδερμίδα και βελτιώνει τον χρωματικό της τόνο.

Το ασκορβικό οξύ (χημική ονομασία L-ασκορβικό οξύ) ή κοινώς γνωστό ως βιταμίνη C , είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι 4 στις 5 ρυτίδες οφείλονται στην οξείδωση. Λοιπόν η βιταμίνη C κάνει θαύματα. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει και διεγείρει την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης , προστατεύει από την φωτογήρανση και έχει λευκαντικές ιδιότητες γιατί αναστέλλει τη λειτουργία της τυροσινάσης ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα.

Η συνύπαρξή των δύο αυτών συστατικών σε ένα προϊόν μπορεί να γίνει μόνο υπό όρους λόγω της διαφορετικότητά τους σε διαλυτότητα αλλά και σε Ph. Τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών προϊόντων δρουν σε συγκεκριμένο περιβάλλον pH. Και εδώ είναι η μια βασική διαφορά των δυο βιταμινών που δε μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν μαζί. Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι πιο αποτελεσματική σε Ph 5.0-6.0 ενώ η βιταμίνη C λειτουργεί σε πιο όξινο περιβάλλον ph 0-3.5

Ο άλλος παράγοντας που δυσκολεύει τη συνύπαρξή τους είναι η διαλυτότητά τους. Η ρετινόλη είναι λιποδιαλυτή ενώ η βιταμίνη C υδατοδιαλυτή και ως γνωστόν νερό και λάδι δεν ενώνονται.

Συνδυαστική χρήση για άμεσα αποτελέσματα

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι να συνδυάσουμε ρετινόλη και βιταμίνη C χωρίς να θυσιάσουμε κάποιο από τα πολύτιμα πλεονεκτήματά τους!

Οι επιλογές μας είναι οι εξής:

  1. Βιταμίνη C το πρωί και ρετινόλη το βράδυ. Είναι ο πιο κλασσικός συνδυασμός και ίσως ο καλύτερος!
  2. Εναλλαγή κάθε βράδυ μιας βιταμίνης τη φορά. Ένα βράδυ ρετινόλη και το επόμενο βιταμίνη C. Είναι ένας καλός τρόπος συνδυασμού αλλά ίσως να αργήσεις λίγο να δεις τα αποτελέσματα της θεραπείας.
  3. Ο μοναδικός τρόπος αν θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις layering και με τις δυο βιταμίνες είναι σίγουρα πιο χρονοβόρος: Ξεκίνα με την εφαρμογή της βιταμίνη C που έχει πιο χαμηλό Ph . Περίμενε 30 λεπτά ώστε να επανέλθει το Ph της επιδερμίδας και συνέχισε εφαρμόζοντας τη ρετινόλη.

Με όποιο τρόπο κι αν χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά αυτές τις δύο βιταμίνες θα δεις αποτελέσματα!

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάς τη χρήση υψηλής αντηλιακής προστασίας χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικά η χρήση ρετινόλης, αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

Τέλος, ανάλογα με την ανεκτικότητα του δέρματος σου ξεκίνα σιγά-σιγά τις προτεινόμενες θεραπείες καθώς τα δραστικά συστατικά μπορούν να ερεθίσουν την επιδερμίδα σου. Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ξεκίνα τις θεραπείες 3 φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια μπορείς να προχωρήσεις σε καθημερινή χρήση.

Ανακάλυψε προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη και βιταμίνη C, κάνοντας κλικ εδώ.

Φωτογραφία Joshua Rawson-Harris 

Κείμενο της κοσμετολόγου-αισθητικού, μακιγιέζ και συγγραφέως του βιβλίου “Η Μαγεία Του Μακιγιάζ” Κατερίνας Κύργιου.www.katemakeup.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here