Τα 7 έξυπνα tips της σωστής προστασίας από τον ήλιο

 

Έτσι θα αποκτήσετε το ιδανικό και απόλυτα ασφαλές μαύρισμα 

Δεν χρειάζεται σίγουρα να εξηγήσουμε πόσο σημαντική είναι η καλή αντηλιακή προστασία, μια που τα οφέλη είναι γνωστά σε όλους μας. Και όμως, συχνά βγάζουμε από το ντουλάπι την κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και άνω μόνο όταν είναι πολύ αργά. Καιρός, λοιπόν, να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας για τον ήλιο!

1. Η λεπτή διαφορά μεταξύ των ακτίνων UVA και UVB

Το φως του ήλιου δεν είναι απαραίτητα βλαβερό: αποτελείται από ορατό φως, υπέρυθρες ακτίνες και υπεριώδεις ακτίνες. Οι τελευταίες είναι γνωστές ως ακτίνες UVA και UVB. Για πολύ καιρό επιζήμιες θεωρούνταν μόνο οι UVB που είναι και ιδιαίτερα επιθετικές. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά οι ακτίνες UVB επιδρούν μόνο στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, ενώ οι UVA εισχωρούν πολύ βαθύτερα στο δέρμα και γι’ αυτό ευθύνονται για την φωτογήρανση και τις δερματικές αλλεργίες από τον ήλιο.

2. Φροντίζοντας για προστασία ευρείας ζώνης

Ο δείκτης προστασίας δεν αναφέρεται μόνο στις ακτίνες UVB – γι’ αυτό πρέπει πάντα φροντίζουμε ώστε το αντηλιακό μας περιέχει και προστασία έναντι των ακτίνων UVA, η οποία ανέρχεται περίπου στο 1/3 της αναγραφόμενης προστασίας. Επιλέγουμε, λοιπόν, έναν δείκτη LSF 30 το λιγότερο.

3. Δεν αναμειγνυούμε το αντηλιακό και το self-tanner

Τα self-tanners περιέχουν διυδροξυακετόνη, μια απλή κετόζη που ευθύνεται για το μαύρο χρώμα του δέρματος, έχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα: μπορεί να γίνει “επιθετική” απέναντι σε άλλες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να καθιστά ανίσχυρα τα αντηλιακά. Έτσι οι δερματολόγοι συνιστούν να μην “μπλέκουμε” τα δύο υλικά, αλλά να χρησιμοποιούμε τα self-tanners προτού εκτεθούμε στον ήλιο.

 

bb23148a3db226d43f0106e2d7d517ac

 

4. To LSF 50 δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ομπρέλα

Όση κρέμα και να βάλουμε, ξέρουμε: ο δείκτης προστασίας θα μείνει ίδιος και σαν την ομπρέλα δεν είναι τίποτα. Διότι ο δείκτης LSF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB, ενώ το LSF 50 μόλις 1% παραπάνω.

5. Η σταθερότητα του φωτός

Φυσικά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε κρέμα ξανά και ξανά. Ένα καλό αντηλιακό είναι πάντοτε φωτοσταθερό, και το φίλτρο του δεν απενεργοποιείται μέσω των υπεριωδών ακτίνων, ωστόσο το κολύμπι, ο ιδρώτας και το στέγνωμα με την πετσέτα μειώνουν την διάρκεια της προστασίας που πρέπει να ανανεώνονται τακτικά.

6. Προτιμούμε κρέμες αντί για σπρέι

Τα σπρέι, ναι, είναι απίστευτα βολικά και γρήγορα και δεν κολλάνε στα χέρια. Ωστόσο, συχνά περιέχουν περισσότερη αλκοόλη που στεγνώνει το ταλαιπωρημένο δέρμα, και μειώνει την αποτελεσματικότητα του φίλτρου κατά των ακτίνων UV. Εάν θέλετε παρόλα αυτά να τα χρησιμοποιήσετε γιατί σας εξυπηρετούν, φροντίστε να ελέγξετε ότι η αλκοόλη δεν αναγράφεται ως το πρώτο συστατικό.

7. Αποφύγετε τα μικρά, ενοχλητικά σπυράκια της ηλιοθεραπείας

Με ένα απλό κόλπο: σε λιπαρό δέρμα απλώστε ένα ελαφρύ gel προστασίας αντί για αντηλιακή κρέμα, ώστε να μην φράζουν οι πόροι λόγω της ζέστης και του ιδρώτα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here