Skin Cycling: Νέα τετραήμερη ρουτίνα βραδινής περιποίησης

Λατρεύω την ομορφιά και τίποτα δεν με ενθουσιάζει περισσότερο από την ανακάλυψη νέων προϊόντων περιποίησης και νέων τρόπων εφαρμογής των καλλυντικών στην καθημερινή ρουτίνα μου. Όμως κάποιες φορές συνειδητοποιώ πως ίσως θα πρέπει να απλοποιήσω την διαδικασία περιποίησης της επιδερμίδας μου για να βεβαιωθώ ότι το δέρμα μου παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται από το κάθε προϊόν. Το πρόσφατο skincare trend που προτείνουν οι δερματολόγοι με πρώτη τη διάσημη Dr. Whitney Bowe, είναι το “Skin cycling” και ταιριάζει απόλυτα με την ανάγκη μου για ακόμα πιο αποτελεσματική περιποίηση.

Στην ουσία, το Skin Cycling είναι μια εναλλαγή βημάτων στην νυχτερινή περιποίηση. Στόχος, η σωστή εφαρμογή ενεργών συστατικών ώστε να αφομοιωθούν στο μέγιστο από την επιδερμίδα. Στα έξτρα του Cycling, είναι η αποφυγή ερεθισμών από την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων ευεργετικών συστατικών περιποίησης. Και αποτέλεσμα της επιτυχίας του, ήταν η δημιουργία μιας αντίστοιχης hair cycling ρουτίνας περιποίησης που κάνει θαύματα στα μαλλιά!

Αυτή είναι η διαδικασία του Skin Cycling

Το Skin Cycling βασίζεται σε τέσσερα καθημερινά βραδινά πρωτόκολλα περιποίησης, κάθε ένα εκ των οποίων τηρείται πιστά σε έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων. Με το πέρας αυτού του κύκλου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όσο καιρό επιθυμείς. Οι δερματολόγοι συστήνουν ότι θα δεις αποτελέσματα μετά από μόλις δύο κύκλους (8 νύχτες). Όμως όσο περισσότερο επιμείνεις τόσο το καλύτερο για την επιδερμίδα σου.

Πρώτη νύχτα: Απολέπιση

Καθάρισε πρώτα την επιδερμίδα σου ως συνήθως και ταμπονάρισε καλά. Μόλις στεγνώσει το δέρμα σου ξεκίνησε την απολέπιση. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις χημικό προϊόν απολέπισης και όχι σκληρό scrub. Χημική απολέπιση γίνεται με προιοντα που περιέχουν AHAs (όπως το γλυκολικό όξύ για κανονικό δέρμα ή γαλακτικό οξυ για ξηρό δέρμα) και BHAs (σαλικυλικό οξύ για λιπαρό ή ακνεικό δέρμα) που αφήνουν μια λαμπερή όψη άμεσα, προετοιμάζοντας την επιδερμίδα να δεχτεί όλη την περιποίηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. Μετά τη “χημική” απολέπιση συνέχισε εφαρμόζοντας την αγαπημένη σου κρέμα νύχτας.

Δεύτερη νύχτα: Εφαρμογή ρετινοειδών

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε σχετικά άρθρα, τα ρετινοειδή, είναι από τα πιο δραστικά συστατικά για την βελτίωση της υφής του δέρματος. Εδώ όμως θέλω την προσοχή σου. Έχουμε αναφέρει ότι ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου μπορείς να κάνεις εφαρμογή ρετινοειδών δύο βράδια την εβδομάδα. Στο Skin Cycling όμως τα προϊόντα ρετινόλης εφαρμόζονται ΜΟΝΟ τη δεύτερη μέρα του κύκλου. Κατά προτίμηση η ρετινόλη θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνη της χωρίς να συνδυάσεις κανένα άλλο συστατικό. Έτσι θα αποφευχθεί οποιοσδήποτε ερεθισμός. Σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας, πριν τη χρήση ρετινόλης εφάρμοσε ένα πολύ λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας. Θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φίλτρο σε ευαίσθητες περιοχές όπως κάτω από τα μάτια και γύρω από τα χείλη. Έτσι εξασφαλίζεις ότι η ρετινόλη θα απορροφηθεί πιο ομαλά.

Τρίτη και τέταρτη νύχτα: Ενυδάτωση, θρέψη και καταπράυνση.

Οι επόμενες δύο νύχτες είναι αφιερωμένες στην ενυδάτωση. Αποφεύγεις κάθε ενεργό συστατικό ή απολέπιση και απλά χαρίζεις στην επιδερμίδα σου όλη τη θρέψη που χρειάζεται. Καθάρισε και άφησε το δέρμα σου να απορροφήσει φυσικά όλη την υγρασία. Μόλις στεγνώσει η επιδερμίδα σου εφάρμοσε ορούς που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη ή νιασιναμίδη. Ολοκλήρωσε την βραδινή περιποίηση με ενυδατική κρέμα νύχτας που να περιέχει υαλουρονικό, λιπαρά οξέα ή πανθενόλη.

Τα πλεονεκτήματα του Skin Cycling

Αυτή η πρακτική επιτρέπει να αποκομίσεις τα οφέλη των απολεπιστικών και των ρετινοειδών προϊόντων περιποίησης χωρίς να το παρακάνεις και να προκαλέσεις ερεθισμό. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της υπερβολής είναι ένας κατεστραμμένος δερματικός φραγμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη των ελευθέρων ριζών και το οξειδωτικό στρες. Με δυο λόγια κινδυνεύεις να επιταχύνεις τη διαδικασία γήρανσης, τη δημιουργία ρυτίδων ή και τα σπυράκια.

Κάθε τύπος δέρματος μπορεί να επωφεληθεί από την Skin Cycling διαδικασία περιποίησης. Για παράδειγμα εάν έχεις ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύ ήπιες μορφές ρετινόλης στο στάδιο της πρώτης νύχτας. Μη διστάσεις να προσθέσεις μια επιπλέον νύχτα στο τελευταίο στάδιο της ενυδάτωσης. Σε ακνεϊκό δέρμα ή σε επιδερμίδα με τάση ακμής μπορείς να επωφεληθείς από το σύστημα Skin Cycling υιοθετώντας ένα τριήμερο κύκλο περιποίησης. Δηλαδή μια νύχτα απολέπισης, μια νύχτα χρήσης ρετινοειδών, μια 1 νύχτα ενυδάτωση και επανάληψη από την αρχή.

Φωτογραφίες Arina Krasnikova.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα .

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here