Τα 5 δημοφιλέστερα οξέα ομορφιάς: Βρες το κατάλληλο για την επιδερμίδα σου

Τα οξέα είναι το κλειδί για καθαρό, υγιές, νεανικό δέρμα. Είναι στην πραγματικότητα από τα πιο ευεργετικά συστατικά για την φροντίδα του δέρματος σου. Πρόκειται για θαυματουργά booster ομορφιάς με θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ακμής, των ρυτίδων, των κηλίδων, των ουλών, του ανομοιόμορφου τόνου. Όταν τα χρησιμοποιείς στις σωστές ποσότητες, λειτουργούν αναπλαστικά και αναζωογονητικά σε κάθε επιδερμίδα.

Η επιλογή του οξέος μπορεί να γίνει μια εύκολη διαδικασία όταν γνωρίζεις πιο επιδερμικό “πρόβλημα” θέλεις να αντιμετωπίσεις. Πολλά οξέα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα για περισσότερων “θεμάτων” ομορφιάς.

Είδη οξέων

Γλυκολικό οξύ

Είναι το πιο δημοφιλές οξύ που χρησιμοποιείται στη φροντίδα του δέρματος. Το γλυκολικό οξύ προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Είναι το μικρότερο σε συγκέντρωση οξέος, με αποτέλεσμα την εύκολη απορρόφηση από το δέρμα. Είναι αποτελεσματικό στην απολέπιση της επιδερμίδας, στη μείωση των λεπτών γραμμών και στην αντιγήρανση. Όμως η χρήση του όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Επομένως απαιτείται να χρησιμοποιείς αντιηλιακό για αποτροπή βλαβών από τον ήλιο.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ εμπεριέχεται σε φυτά και χαρακτηριστικά στη λευκή ιτιά. Χρησιμοποιείται περισσότερο ως φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας. Επιπλέον είναι ιδανικό σε περιπτώσεις ακμής, κονδυλωμάτων, ψωρίασης και πιτυρίδας. Επειδή είναι και αυτό χαμηλό σε συγκέντρωση οξέος μπορείς να το βρεις ως συστατικό σε πολλά καθαριστικά προσώπου και σε serums.

Αμυγδαλικό οξύ

Είναι ένα οξύ που προέρχεται από το πικραμύγδαλο. Κύριο πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα. Το αμυγδαλικό οξύ, προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου. Επιταχύνει τον κύκλο ανάπλασης των κυττάρων. Επιπλέον έχει απαλυντικές ιδιότητες στις κηλίδες και μειώνει την ανομοιομορφία του τόνου της επιδερμίδας. Βοηθάει κάνοντας πιο σφριγηλή και λεία την υφή του δέρματος.

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ, παράγεται φυσικά από τη λακτόζη και μπορεί να παραχθεί και τεχνητά σε εργαστήριο. Αποτελεί ένα ήπιο απολεπιστικό που δεν διαταράσσει το pH της επιδερμίδας και γι’ αυτό απευθύνεται κυρίως σε ευαίσθητα δέρματα. Έχει κυρίως αντιγηραντικές ιδιότητες αλλά παράλληλα βελτιώνει τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Εμπεριέχεται σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης όπως serum, toners, καθαριστικά και μάσκες προσώπου. Προσοχή! Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με καλλυντικά που περιέχουν άλλα οξέα ή με ρετινόλη. Μην ξεχνάς να λαμβάνεις πάντα υπόψη τη σύσταση των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιείς.

Υαλουρονικό οξύ

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ για ακόμα μια φορά στο υαλουρονικό οξύ. Γνωστό για τις περίφημες ενυδατικές του ιδιότητες, το υαλουρονικό ένα τεχνικό οξύ με πολύ χαμηλή σύσταση οξέων. Ένα μόριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να απορροφήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερού. Και αυτό το καθιστά πολύτιμο σύμμαχο στην παγίδευση της υγρασίας στο δέρμα. Καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και αντιμετωπίζει τους μαύρους κύκλους και στις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Έτσι θα τεστάρεις τη συμβατότητά σου σε ένα οξύ

Γενικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθείς σε κάθε καλλυντικό προϊόν που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου, είναι να δοκιμάσεις το προϊόν που περιέχει οξύ εφαρμόζοντας μια πολύ μικρή ποσότητα του προϊόντος στο εσωτερικό του καρπού σου. Εάν μετά από 24 ώρες δεν έχεις καμία αντίδραση μπορείς να το εφαρμόσεις και στο πρόσωπο. Υπάρχει περίπτωση να νιώσεις ένα ήπιο τσούξιμο, κάτι που δεν είναι ανησυχητικό. Σε περίπτωση κοκκινίλας, εξανθημάτων η αίσθησης καψίματος επικοινώνησε με δερματολόγο. Η χρήση προϊόντων με οξέα ενδείκνυται για εφαρμογή 1-2 φορές την εβδομάδα.

Κεντρική φωτογραφία Anastasia Tooming.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα 

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here