Mumbai Noise: Το νέο άρωμα της Byredo μυρίζει Βομβάη

Το αρωματικό πορτραίτο μιας άκρως αντιφατικής και πληθωρικής πόλης, ζωγραφίζει το νέο άρωμα της Byredo, Mumbai Noise. Τα αρωματικά του «χρώματα» δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι λιγότερο από αξιομνημόνευτα και μεθυστικά. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το άρωμα αυτό μεταφέρει αυτούσια τη συναισθηματική υπερφόρτιση της Βομβάης.

Mumbai Noise, Byredo

Η έμπνευση

«Από μικρός, σχεδόν από τότε που γεννήθηκα, ταξίδευα συχνά στην Ινδία για να μείνω με τη γιαγιά μου στο Chembur του Mumbai. Έχω πολύ ζωντανές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και τις εμπειρίες μου εκεί. Αφότου εκείνη έφυγε από τη ζωή, δεν επισκέφθηκα ξανά την πόλη, παρά μόνο όταν έγινα 20 χρονών. Τότε, έδειχνε εντελώς διαφορετική, όμως εξακολουθούσα να την αισθάνομαι απόλυτα οικεία. Με το Mumbai Noise, θέλησα να εκφράσω αυτή την ιδέα. Δηλαδή να παρουσιάσω μια εξερεύνηση της πόλης όπως είναι σήμερα, χωρίς να αφήσω πίσω τις αναμνήσεις μου από το παρελθόν της».  Μας εξηγεί ο Ben Gorham, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Byredo

Η χημεία

Η ομίχλη από τον καπνό του θυμιάματος και των καιόμενων ξύλων μπλέκονται με την ευωδία του καφέ. Λίγο πιο πέρα πλανόδιοι πωλητές συνθέτουν ένα «παράφωνο» ηχητικό τοπίο. Αυτή είναι η πολυπλοκότητα της Βομβάης. Πράγματι, το άρωμα την αντανακλά πλήρως μέσα από τις αντιθέσεις του. Πλούσια, ζεστά ξύλα (agarwood, σανδαλόξυλο) και λάβδανο αναμειγνύονται με φως, δηλαδή την αριστοκρατική αρτεμισία. Στη συνέχεια, το δέρμα και ο πικρός καφές αναδεύονται με γλυκά tonka beans. Έτσι, το άρωμα λειτουργεί όπως και η πόλη που πρεσβεύει, το αναγνωρίζεις από την πρώτη στιγμή.

Πορτραίτο του Ashish Shah

Η καμπάνια

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Mumbai Noise είναι δια χειρός του Ινδού δημιουργού Ashish Shah. Αναγνωρισμένος από το British Journal of Photography ως ένας από τους 20πιο ενδιαφέροντες φωτογράφους παγκοσμίως για το 2021, ο Ashish είναι πλέον περιζήτητος για τον ιδιαίτερο φακό του που εμβαθύνει και εξιστορεί. Για την καμπάνια, ταξίδεψε στην αγαπημένη του Βομβάη, ψάχνοντας δημιουργούς που υπερασπίζονται την αλλαγή και ρίχνουν ένα νέο φως στην πόλη. Από χορευτές και drag performers μέχρι ακτιβιστές, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες που έγιναν μοντέλα. Στην συνεργασία αυτή εκφράζει τον δυναμισμό του σημερινού Mumbai. «Θέλησα να φωτογραφίσω αυτή την καμπάνια ως μια ματιά στις καρδιές των νέων της Ινδίας. Με ενδιαφέρουν οι ζωές που ζούνε, οι συζητήσεις που κάνουν, τα όνειρα και οι πραγματικότητές τους», εξηγεί ο Shah. 

Σκέψεις από τους πρωταγωνιστές

« Ένας επισκέπτης θα μπορούσε να βλέπει μόνο χάος και θόρυβο, αλλά για μένα υπάρχει ένας ρυθμός και παλμός που βλέπω, αισθάνομαι και βιώνω». Furquaan Khan, μοντέλο.

«Αν και ποτέ δεν πίστευα πως ανήκω σε μια μεγάλη πόλη, συνειδητοποίησα πως η Βομβάη μού μοιάζει πολύ -χαοτική, θορυβώδης, απρόβλεπτη, ανοιχτή και ελεύθερη. Τώρα χορεύω στο ρυθμό της Βομβάης. Τα ψηλά κτίρια δεν με φοβίζουν πια, το τοπίο της πόλης, τα ζωηρά φώτα δεν με ζαλίζουν πλέον… Τώρα είμαι σε επαγρύπνηση». Glorious Luna, Dragartist.

«Το Mumbai έχει υπάρξει το σπίτι, το καταφύγιο πολλών, ανεξάρτητα από την κατάσταση και τη γλώσσα τους και τώρα, το 2021, προβάλλει ως η γη που φιλοξενεί τους πάντες, ανεξάρτητα από το φύλο, την τέχνη, τα ρούχα, τα χρήματά τους.» Karthika Muralidharan, ηθοποιός, χορεύτρια και μοντέλο.

«Αυτή η καμπάνια είναι αφιερωμένη σε όλες τις διαφορετικές εκφάνσεις της ομορφιάς ανάμεσα στα αδέρφια και τις αδερφές μου. Ξεκίνησα ταπεινά στο Mumbai, το οποίο παραμένει μια πόλη ονείρων. Τώρα που κάνω modelling, θέλω να αδράξω όλες τις ευκαιρίες να δημιουργήσω την καλύτερη ζωή για την οικογένειά μου και για εμένα.» Brijesh Yadav, μοντέλο.

Κείμενα: Κάκια Καφφά

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here