Ψυχοδερματολογία: Όταν τα συναισθήματα μετατρέπονται σε δερματικά προβλήματα

 

Μια νέα επιστήμη στον τομέα της δερματολογίας έρχεται για να αντιμετωπίσει βαθύτερα το επιφανειακό 

Ακούγεται ενδιαφέρον σε πρώτη ανάγνωση, αλλά τι μπορεί να είναι ακριβώς; Πρόκειται ουσιαστικά για την επιστημονική υποστήριξη της θέσης ότι ο ψυχισμός μας βρίσκεται σε στενή σύνδεση με την επιδερμίδα μας και ότι συναισθήματα όπως το στρες, ο φόβος ή το άγχος μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν δερματικά προβλήματα όπως η ακμή ή τα εκζέματα. Φυσικά η άποψη αυτή στηρίζεται επιστημονικά, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι το νευρικό σύστημα προκαλεί αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και δέρματος.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει μια θεραπεία ψυχοδερματολογίας;  

Ξεχάστε τις κρέμες και τις θαυματουργές ουσίες – σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ψυχολογικές και ψυχιατρικές τεχνικές. Μια συνεδρία για την ψυχή και το σώμα, λοιπόν, είναι αυτό που μπορείτε να περιμένετε και για να δώσουμε ένα σαφές παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι η ακμή ενός ασθενούς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εφηβεία κατά την περίοδο των Πανελληνίων. Κάποια στιγμή ο ενήλικας πια βλέπει τα σπυράκια και τους ερεθισμούς να επιστρέφουν με πιθανή αιτία το έντονο ψυχικό στρες. Αυτό εξερευνά η ψυχοδερματολογία και λειτουργεί ακριβώς όπως μια κλασική συνεδρία, δηλαδή με συζήτηση και ανάλυση.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ξεχάσουμε τον δερματολόγο; 

Βεβαίως και όχι! Οι κρέμες και τα φάρμακα που σας γράφει ο ειδικός δερματολόγος μπορούν να βοηθήσουν σε άπειρες περιπτώσεις και προβλήματα βιολογικών και φυσικών  – όχι ψυχικών – αιτίων. Γι’ αυτό και οι ψυχοδερματολόγοι συνιστούν πρώτα μια επίσκεψη στον κλασικό δερματολόγο για τις αντίστοιχες εξετάσεις και μετρήσεις. Αν τα φάρμακα επιδρούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και το πρόβλημα επιστρέφει, μπαίνει στο παιχνίδι η ψυχοδερματολογία. Φυσικά ο κλάδος ακόμη εξελίσσεται, αλλά σίγουρα θα τον παρακολουθήσουμε, μια που φαίνεται ότι η ψυχολογία μας έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία και ομορφιά μας από όσο φανταζόμασταν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here