H Art Athina γιορτάζει 30 χρόνια στο Ζάππειο

Στην Art Athina θα παρουσιαστούν 970 έργα από galleries ελλήνων & ξένων καλλιτεχνών. Πρώτη σειρά από αριστερά: Luce Gallery (Turin). Στη μέση: The Edit Gallery (Limassol). Δεξιά: Fabienne Levy (Lausanne). Δεύτερη σειρά από αριστερά: Christian Anderson (Copenhagen). Στη μέση: Laveronica (Modica). Δεξιά: The Valley (Taos, New Mexico). Τρίτη σειρά από αριστερά: Harkawik (New York). Στη μέση: Francoise Heitsch (Munich). Δεξιά: UNA Galleria (Piacenza, Milan).

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τον Μάιο του 1993, όταν άνοιγε τις πύλες της η πρώτη αθηναϊκή φουάρ, η Art Athina. Ιδρύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και αποτελεί μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Στα χρόνια που πέρασαν, η διοργάνωση αν και δοκιμάστηκε από υγειονομικές και άλλες κρίσεις, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καθιερώθηκε ως ένας συνεχώς ενδυναμούμενος εικαστικός θεσμός. Η ισχυρή θεσμική παρουσία αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό καταξιωμένων ελληνικών γκαλερί που συμμετέχουν. Από τις διεθνείς γκαλερί που έχει προσκαλέσει και από τις παράλληλες δράσεις και τα προγράμματα που έχουν αναλάβει νέοι άνθρωποι. Πρόκειται δηλαδή για ένα εικαστικό γεγονός. H Art Athina θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο γιορτάζοντας τα 30 χρόνια της, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Αrt Athina 2023

Ο Σεπτέμβρης έρχεται δυναμικά στην Αθήνα

59 ελληνικές γκαλερί από την Ελλάδα και 8 από άλλες χώρες της Ευρώπης επιδεικνύουν 970 έργα 300 καλλιτεχνών. Η ευρύτερη συνεργασία ενός συνόλου νέων δυναμικών επιμελητών αποτελεί το κέντρο του κύκλου της φετινής ξεχωριστής διοργάνωσης της Art Athina 2023. Το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες και εγκαινιάστηκε το 1888, αναμένεται να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης και ώσμωσης για τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι εικαστικοί δημιουργοί από τις εγχώριες γκαλερί, από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Πολωνία και Ρουμανία. Η διοργάνωση περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων ενοτήτων/εκδηλώσεων, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.

Ζάππειο Μέγαρο, Photo: Stefanos Stamios.

Ένας διάλογος μεταξύ τέχνης και κοινωνίας

Η Art Athina κατεβαίνει με “δυνατή” ομάδα αν θέλουμε να μιλήσουμε και με αγωνιστικούς όρους. Πρόκειται για καταξιωμένους ανθρώπους που έχουν δείξει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς. Στην ομάδα περιλαμβάνονται και νεότερα ηλικιακά μέλη (συνομήλικα της φουάρ) όπως η Ολυμπία Τζώρτζη. Η Ολυμπία, η επιμελήτρια της ενότητας “Projects” συμμετέχει έχοντας ως κεφάλαιο την εμπειρία σε αίθουσες τέχνης του Βερολίνου, της Βιέννης, αλλά και του δικού της αθηναϊκού χώρου Callirrhoë. Είναι ένας ανεξάρτητος χώρος σύγχρονης τέχνης. Ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ εκθεσιακού χώρου γκαλερί και συλλόγου τέχνης Kunstverein με τον οποίο συμμετείχε στην περσινή Art Αthina.

Ολυμπία Τζώρτζη

“Έπειτα από την συμμετοχή μου ως Callirrhoë, στην πρόσκληση επιμέλειας της ενότητας των ανεξάρτητων χώρων/projects για την Art Athina 2023, προσπάθησα να δημιουργήσω άτυπα έναν χάρτη συγκεκριμένων χώρων τέχνης. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια ενός παραδοσιακού ανεξάρτητου χώρου έκθεσης. Κάποιοι χώροι από αυτούς λειτουργούν έχοντας προτεραιότητα ένα ερευνητικό ακαδημαϊκό πεδίο. Κάποιοι σαν residencies για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, κάποιοι σαν εργαστήρια και κάποιοι σαν πρώιμες γκαλερί. Κοινός στόχος όλων, είναι να ανοίξουν ένα διάλογο μεταξύ τέχνης και κοινωνίας. Και αυτό είναι που επιδιώκω να αναδείξω στην επετειακή αυτή διοργάνωση” δήλωσε η Ολυμπία Τζώρτζη.

Photo: Stefanos Stamios

30 χρόνια σε ένα βιβλίο

Για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης στο Ζάππειο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε την έκδοση του επετειακού λευκώματος “Art Athina 1993-2022”. Καθώς και την έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από κάθε διοργάνωση (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία τύπου κ.ά.) στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης – Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Photo: Stefanos Stamios

Η όμορφη αυτή συλλεκτική έκδοση “Art Athina 1993-2022” κυκλοφορεί σε 300 αντίτυπα, εκτός εμπορίου. Αποτελεί ένα “δώρο” της διοργάνωσης προς όλους όσοι τη στηρίζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αλλά και έναν “φόρο τιμής” προς όσους την εμπνεύστηκαν και την εξέλιξαν. Για όσους εργάζονται, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής και οραματίζονται το μέλλον της. Παράλληλα, διατίθεται σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Design, μαστοριά και κυκλική γαλάζια οικονομία

Ειδικά για τους φίλους του design δύο συμμετοχές στην φετινή Art Athina 2023 παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η έκθεση “In Conversation with a Chair” του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα – ένα χρηστικό καθημερινό αντικείμενο – μετουσιώνεται σε έκθεμα με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών διατρέχοντας 100 και πλέον χρόνια ιστορίας, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες  στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship. Στον “μυστικό” κήπο του Ζαππείου θα τρέχει το Zappeion Garden x BlueCycle project. Η BlueCycle, ως εταιρία, αξιοποιεί τα πλαστικά που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Photo: Stefanos Stamios

Στοχεύει να δημιουργήσει πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και να προωθήσει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Όσο διαρκεί η διοργάνωση, η BlueCycle θα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο garden project. Θα περιέχει έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα.

Είναι η Art Athina 2023 το απόλυτο γεγονός του Σεπτέμβρη; Ναι. Γιατί μόνο εκεί θα δεις το cutting edge της ελληνικής και ευρωπαϊκής εικαστικής σκηνής. Μόνο εκεί θα δείς τις γκαλερί να μοιράζονται τα booths, τους ιδιοκτήτες να είναι παρόντες, να επιδεικνύουν, να εξηγούν και να προσπαθούν να σε κάνουν να αγαπήσεις τα έργα τους. Γιατί αν είσαι συλλέκτης είναι η μοναδική ευκαιρία να έχεις τόσες πολλές καλές επιλογές και αν είσαι εραστής της τέχνης, η Art Athina είναι ένα μεγάλο εικαστικό προσκύνημα.


Κείμενο Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια /@museum.ephemera

1 COMMENT

  1. Η παγκόσμια κοινότητα μαθαίνει μέσα από την Τέχνη πως να λυνη τα προβλήματα στην ιστορική της διαδρομή διαχρονικά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here