Η Clara Cebrián λέει “Ηello Adulthood” στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Clara Cebrián λέει hello Adulthood στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενεί την Ισπανίδα εικαστικό Clara Cebrián και την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο “Hello Adulthood”. Στα έργα της, διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικος στη σημερινή εποχή. Aντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις. Γεννημένη το 1991 στην Ισπανία, η Clara, αποφοίτησε το 2013 από το London College of Communication με πτυχίο στο Design for Interactive and Moving Image. Συνδυάζει ζωγραφική, σχέδιο, κινούμενα σχέδια και ψηφιακή τέχνη δημιουργώντας μια δική της εκφραστική διάλεκτο. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Μαδρίτης, Σικελίας και Μεξικού.

Αlexandra Masmanidi

Εικαστική μελέτη ενηλικίωσης

Η ιστορική γκαλερί Ζουμπουλάκη, που είχε την τύχη να “ενηλικιωθεί” με τις εκθέσεις των μεγαλύτερων Ελλήνων εικαστικών, αλλά κυρίως να βοηθήσει στην ενηλικίωση των επισκεπτών της, πρωτοπορεί θεματικά για άλλη μια φορά φιλοξενώντας τα έργα της ταλαντούχας Clara Cebrián. Oι επιρροές της Clara από την ζωή γύρω από την Μεσόγειο -θάλασσα, ελιά, αμπέλια- είναι φανερή στα έργα της. Προσεγγίζει με ευχάριστη διάθεση, φωτεινά χρώματα και χιούμορ την ενηλικίωση. Σαν μια έννοια ανοιχτού τέλους το οποίο μπορεί να αλλάζει συνεχώς.

Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που παρατηρούνται στις δημιουργίες της ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας. Αντιλαμβάνεται πως η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό αλλά κάτι συνεχώς μεταβαλλόμενο. Η Clara Cebrián αποδίδει συμβολική αξία σε κοινωνικούς ρόλους, εμπειρίες και αντικείμενα. Μας καλεί να αναλογιστούμε το βάρος που συσσωρεύουν και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στη δόμηση μιας ενήλικης ταυτότητας που δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βιολογική ανάπτυξη ή τα θεσμοθετημένα κριτήρια ενηλικίωσης.

Η Clara Cebrian με την φίλη της Virgina Francia παίρνουν πρωινό στην Chacahua.

Τα ταξίδια ως πηγή έμπνευσης

“Η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής, στην οποία όταν φτάσουμε ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη” είναι η ιδέα στην οποία έχει κατασταλάξει η Clara. Αυτό που αγαπά πιο πολύ από την δουλειά της, όπως σημειώνει στην ισπανική Vogue, είναι ότι ταξιδεύει. “Τα ταξίδια είναι ένα δώρο που μου έδωσε η ζωή. Έχω μια δουλειά που δεν χρειάζεται να “φυτευτεί” σε ένα μέρος και μου αρέσουν πολύ τα μικρά πράγματα. Όπως να πηγαίνω σε ένα σούπερ μάρκετ σε άλλη χώρα και να βλέπω ότι τα προϊόντα είναι διαφορετικά, ότι το πλακάκι δαπέδου είναι διαφορετικό”.

“Choosing Gaspacho in the terrace”. Φωτογράφος, Thanassis Gatos.

Αντικρούωντας κυρίαρχες αντιλήψεις

Με την πολύχρωμη φρεσκάδα των έργων της η Cebrián επιθυμεί να αντικρούσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις που αφορούν στην ενηλικίωση. Προτείνει την αποδέσμευση από τα βάρη και τις προκαταλήψεις επιβεβλημένων συμπεριφορών. Οι εικόνες της διαμορφώνουν ένα προσωπικό σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων που αγγίζουν ζητήματα κοινωνικά αποδεκτών ενήλικων δραστηριοτήτων και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για το πως ορίζεται η ενηλικίωση στην age of screens. Όταν οι άνθρωποι από μικρή δυστυχώς ηλικία, φαντασιώνονται, σκέπτονται και διαμορφώνουν ηθικές αξίες και αρχές ζωής κατευθυνόμενοι από τα μέσα επικοινωνίας.

“Pearl Harbor”. Φωτογράφος, Thanassis Gatos.

“Με ενδιαφέρουν οι καθημερινές ρουτίνες, τα αντικείμενα, τα συναισθήματα και οι καθημερινές σκηνές. Αλλάζοντας την εστίαση της προσοχής, το συνηθισμένο γίνεται εξαιρετικό και το δευτερεύον γίνεται ο πρωταγωνιστής. Προσπαθώ να δείξω τις ιδέες μου με τον πιο απλό τρόπο” δηλώνει η Clara. “H ζωγραφική είναι πολύ σημαντική για το άγχος. Με βοήθησε τόσο πολύ να το αντιμετωπίσω, είμαι απίστευτα ευγνώμων που έχω βρει αυτό το εργαλείο. Εδώ είναι το ασφαλές μέρος μου”.


Η έκθεση “Hello Adulthood” της Clara Cebrián στη γκαλερί Ζουμπουλάκη, θα είναι επισκέψιμη από 01/06/2023 έως 01/07/2023.


Kεντρική φωτογραφία Clara Cebrián.

Κείμενο Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια.

@museum.ephemera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here