Παντελής Βιταλιώτης: Wake me from sleep, open the gate

Παντελής Βιταλιώτης Wake me from sleep
Παντελής Βιταλιώτης Wake me from sleep, open the gate

Ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου συνυπάρχουν στην ατομική έκθεση Παντελής Βιταλιώτης: Wake me from sleep, open the gate που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Space 52. Το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται με επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν άλλο κόσμο πλούσιο σε συμβολισμούς και αινίγματα. Είναι ένας κόσμος όπου οι οργανικές μορφές υφίστανται μεταμορφώσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, ονείρου και πραγματικότητας.

Η κίνηση, η επιλογή χρώματος και η σύνθεση γίνονται μια οπτική εκδήλωση του εσωτερικού κόσμου του Παντελή Βιταλιώτη. Αποτυπώνουν συναισθηματικές διαστρωματώσεις και προσωπικές εμπειρίες. Ο περίπλοκος χορός μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου, προσφέρει με ειλικρίνεια μια ματιά στην ψυχή του καλλιτέχνη. Ο καμβάς, μετατρέπεται σε οπτικό ημερολόγιο.

Ονειρικές προσεγγίσεις

Η αποδόμηση και η επιδέξια επανασυναρμολόγηση των ζωγραφικών αντικείμενων εισάγει νέα φορμαλιστικά στοιχεία, ενώ άλλα χάνονται ή μεταμορφώνονται, απηχώντας ιστορικές ρίζες του σουρεαλισμού και του μοντερνισμού. Επιπλέον, η εξερεύνηση της θρησκευτικής εικονογραφίας, τόσο της βυζαντινής, όσο και της δυτικής, συγκλίνει με μια σύγχρονη αφήγηση γύρω από τον ύπνο και το όνειρο.

Η διάταξη των έργων στην είσοδο της γκαλερί τοποθετεί τους θεατές σε μια χωρική αλληλεπίδραση μεταξύ του ζωγραφικού και του γλυπτικού. Στην έκθεση Wake me from sleep, open the gate ο Παντελής Βιταλιώτης διαχειρίζεται τη θρησκευτική εικονογραφία μέσα από πολιτισμικές μεταφορές. Τα κεραμικά έργα παρέχουν ένα απτό βάθος που συνδέεται με μια αίσθηση πνευματικότητας.

Κρυφές αποδράσεις & ανταλλαγή προοπτικών

Στα τοπία του, ο Βιταλιώτης επιλέγει να αποτυπώνει την ουσία των αντικειμένων και των σκηνών. Τα χρώματα και το σχέδιο έρχονται στο προσκήνιο δημιουργώντας μια αίσθηση ρυθμική. Κάθε έργο περιέχει μια κρυφή απόδραση, μια κλειδαρότρυπα ή μια πόρτα, που προσκαλεί τους θεατές να δουν έναν κόσμο που δεν είναι ακόμα εδώ.

Στην έκθεση Wake me from sleep, open the gate to χρώμα γίνεται βασικό. Η συμπερίληψη του ήχου στην καλλιτεχνική πρακτική του Βιταλιώτη προσθέτει μουσική διάσταση στα έργα. Προσφέρει μια πολυαισθητηριακή εμπειρία στο κοινό. Το μάτι, που απεικονίζεται σε επανάληψη στους πίνακες, χρησιμεύει ως κεντρικό στοιχείο. Συμβολίζει την πράξη της θέασης και της παρακολούθησης, της οπτικής εξερεύνησης του κόσμου και της ανταλλαγής προοπτικών. Ο Βιταλιώτης διερευνά τη μετατόπιση, την αποδιάρθρωση και την επανάληψη. Προσκαλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του μηνύματος που μεταφέρουν τα έργα του.


Παντελής Βιταλιώτης: Wake me from sleep, open the gate

Space 52 Λάρνακος 52, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης 9.02.24- 02.03.24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here