Project Yfasma στο Μουσείο Μπενάκη

Project Yfasma στο μουσείο Μπενάκη
#projectYFASMA, Mari Aoyama

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Project του Μουσείου Μπενάκη συναντιέται με το ενθουσιώδες κοινό του. Η ιδέα ξεκίνησε το 2018 με το #projectKUBARAS. Την επομένη χρονιά, ακολούθησε το #projectBALLA και στη συνέχεια το #projectMIRROR. Η νέα έκδοση project Yfasma, έκανε πρεμιέρα χθες στο Μπενάκη έχοντας σημείο αναφοράς ένα υλικό με αισθαντικό χαρακτήρα. Ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα είναι ικανό να αφηγηθεί ιστορίες και να συνδέσει κοινότητες. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τα συλλεκτικά έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα διατεθούν προς πώληση για την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου σκοπού. 

#projectYFASMA, Καφούρος Ηλίας

Η κεντημένη συμμετοχή της Mari Aoyama

“Στο έργο αυτό συνδυάστηκαν πολλά από τα αγαπημένα μου στοιχεία. Όπως το ύφασμα από φυσικές ίνες, η ζωγραφική με μολύβια, το κέντημα που προσδίδει μια τρισδιάστατη και γραμμική έκφραση, τα έντονα, φωτεινά χρώματα καθώς και διάφορα στοιχεία της φύσης. Όλα αυτά είναι θέματα που για μένα αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και χαράς και σύνδεσης με την ομορφιά της ζωής. Είναι αρκετά πιο αφηρημένο σε σχέση με τους πίνακες που ζωγραφίζω συνήθως και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω νέες τεχνικές και μορφές έκφρασης.

Πρόκειται για ένα θέμα που θέλω να εξερευνήσω και πιστεύω πως θα γίνει η αφορμή να δημιουργήσω κι άλλα έργα με αντίστοιχο ύφος. Επίσης, θεωρώ, ότι θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε -επισκέπτες και συμμετέχοντες- τις διαφορετικές εκφάνσεις που μπορεί να πάρει το ίδιο βασικό υλικό στα χέρια διαφόρων καλλιτεχνών” σημειώνει για τη συμμετοχή της στο project, η Ελληνο-ιαπωνικής καταγωγής multimedia artist & accessories designer Μάρι Αογιάμα.

#projectYFASMA, Rokos Stefanos-Tind
Γιαγδζόγλου Λεώνη

Εικαστικές αγορές που γίνονται δωρεές

Αποφασίστηκε από το Μουσείο η φετινή διοργάνωση να στεγαστεί στο Πωλητήριο της Πειραιώς. Tον χώρο, που η Δέσποινα Γερουλάνου, “η ενθουσιώδης πρέσβειρα κάθε μορφής τέχνης και τεχνικής στην Ελλάδα, οραματίστηκε σαν τόπο εξέλιξης και ανάδειξης νέων δημιουργών με σύγχρονη αισθητική αντίληψη”. Με αγάπη και σεβασμό προς τη μνήμη της, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν φέτος από το #ProjectYFASMA, θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της χειροτεχνίας στη χώρα μας.

#projectYFASMA, Chrisma58

Η καθιερωμένη σειρά εκθέσεων #Project έχει ως σκοπό την ενίσχυση του έργου του Μουσείου Μπενάκη. Κάθε χρονιά τα έσοδα, από τα sold out ομολογουμένως έργα, πήγαιναν προς ενίσχυση είτε του τμήματος Συντήρησης του Μουσείου, του Φωτογραφικού Αρχείου, είτε των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για μαθητές σχολείων Ειδικής Αγωγής.

#projectYFASMA, Παπαγρηγοράκης Αλέξανδρος

Ένας από τους στόχους του Μουσείου Μπενάκη, όπως και κάθε Μουσείου, είναι να παραμένει σε δυναμική σχέση με κάθε εξέλιξη στο ελληνικό και διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των ετήσιων #Project έχει αποδειχθεί ότι το κάνει με επιτυχία. Κάθε χρόνο δεκάδες καλλιτέχνες και τεχνίτες εφαρμοσμένων τεχνών συμμετέχουν σε αυτά. Εμείς οι επισκέπτες, θα θαυμάσουμε άλλη μια χρονιά τις δημιουργίες τους.


Η έκθεση Project Yfasma στο Μπενάκη Πειραιώς, θα διαρκέσει από 04.04 έως 14.04.2024. Επιπλέον, η διάρκεια της έκθεσης είναι μικρή γιατί τα έργα διαχέονται σε όλα τα Πωλητήρια του μουσείου.


Κεντρική φωτογραφία, Mari Aoyama.

Kείμενο, Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια /@museum.ephemera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here