Creative Minds 2020 Τα κεραμικά της Δάφνης Λέων

Η Δάφνη Λέων υπογράφει τα κεραμικά διακοσμητικά και τα σερβίτσια του εστιατορίου Oursin. Ιδιοκτήτης του ρεστοράν, είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της νέας γενιάς Γάλλων σχεδιαστών μόδας, Jacquemus.

Ανεβασμένη αισθητική προσέγγιση, πρωτότυπες ιδέες και κατασκευαστική αρτιότητα χαρακτηρίζουν τα ελληνικά brands που διεκδικούν την προσοχή μας μέσα στο 2020.

Ελληνικά κεραμικά στο εστιατόριο του Jacquemus

Μια φθινοπωρινή ανάρτηση του αγαπημένου Γάλλου σχεδιαστή μόδας Jacquemus που αναφερόταν στα εγκαίνια του εστιατορίου Oursin, ήταν αρκετή. Μας ενημέρωνε ότι πίσω από τη δημιουργία των λιτών σερβίτσιων και των διακοσμητικών κεραμικών του δεύτερου παριζιάνικου ρεστοράν του, κρυβόταν μια νεαρή Ελληνίδα κεραμίστρια. Το όνομά της είναι Δάφνη Λέων.

Από τα βιβλία στα κεραμικά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Δάφνη σπούδασε Book Art & Design στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε να ασχολείται με την κεραμική. “Όταν γύρισα στην Αθήνα εργάστηκα σε βιβλιοπωλεία. Ήταν μια δουλειά που αγάπησα πολύ. Παράλληλα έκανα κάποιες μικρές τυπογραφικές δουλειές. Άργησα να συνδεθώ με την κεραμική. Ξεκίνησα τυχαία στο ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Όταν το πήρα πιο σοβαρά ξαναγύρισα στην Αθήνα και παρακολούθησα μαθήματα τεχνολογίας υαλωμάτων.” λέει μιλώντας στο Beaute η Δάφνη Λέων.

Η κεραμίστρια Δάφνη Λέων έγινε διεθνώς γνωστή το φθινόπωρο δημιουργώντας σερβίτσια και διακοσμητικά κεραμικά για το Παριζιάνικο ρεστοράν Oursin.

Η σημασία της μαθητείας

“Τα τελευταία χρόνια δάσκαλος μου είναι ο Στέλιος Λάσκαρης, με τον οποίο διατηρώ μια στενή φιλία και συνεργασία από την πρώτη μου δουλειά. Ήταν ένα custom-made σερβίτσιο 12 τεμαχίων το 2016. Τώρα πλέον κάνω παράγωγη 1000 κομματιών. Η μαθητεία δίπλα σε έναν μάστορα προσφέρει πολύ πιο πλούσια και ουσιαστική γνώση από ένα μεταπτυχιακό.» συμπληρώνει η κεραμίστρια που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία φτιάχνοντας custom-made tableware και μπομπονιέρες. Πριν ένα χρόνο δημιούργησε σκουλαρίκια εμπνευσμένα από τα κεραμικά αντίγραφα του Φασιανού για το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Διακοσμητικό κεραμικό της Δάφνης Λέων για το εστιατόριο Oursin, που λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του concept store Galeries Lafayette Champs Élysées.

Η συνεργασία με τον Jacquemus

“Μέτα προέκυψε η συνεργασία με τον Jacquemus. Τα διακοσμητικά πιάτα που ετοίμασα για το Oursin είναι χειροποίητα και μοναδικά. Παραπέμπουν σε μεσογειακές αναφορές και Χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του τυχαίου. Για το σερβίτσιο του εστιατορίου φτιάξαμε εννέα διαφορετικά καλούπια για την παραγωγή.” εξηγεί η Δάφνη, συμπληρώνοντας: “Τώρα φτιάχνω κομμάτια για το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ετοιμάζω ένα project για το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Παράλληλα δημιουργώ κατά παραγγελία κομμάτια για ιδιώτες. Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες τεχνικές, γι αυτό και δεν έχω ακόμα κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο ύφος. Δουλεύω με χειροποίητα καλούπια. Όμως παράλληλα δουλεύω στον τροχό ή στο χέρι ανάλογα με το τι θέλω να φτιάξω.”

Κεραμικά της Δάφνης Λέων.

Όραμα για το μέλλον

“Εκτός από τους μάστορες κεραμικής, το internet είναι ένα άλλο μεγάλο σχολείο.” προσθέτει η Δάφνη. “Τα εξειδικευμένα διεθνή forums και τα sites είναι γεμάτα με κεραμίστες που μοιράζουν απλόχερα τεχνικές και ιστορικές γνώσεις. Θα ήθελα να είμαι πιο ενεργή σε αυτό τον τομέα. Συχνά σκέφτομαι ότι από την Ελλάδα λείπει κάτι αντίστοιχο. Θα είχε ενδιαφέρον. Βλέπετε, όλο και περισσότεροι Έλληνες ενδιαφέρονται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά για την κεραμική.”

Φωτογραφίες: Ναστάζια Αράπογλου

Απόσπασμα από το άρθρο της Λένας Παπαχριστοφίλου “Creavite Minds” που δημοσιεύεται στο BEAUTE Ιανουαρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here