20 χρόνια Athens Voice: 900 εξώφυλλα που χρωμάτισαν την πόλη σε μια συλλεκτική έκδοση

20 χρόνια Athens Voice: 900 εξώφυλλα που χρωμάτισαν την πόλη σε μια συλλεκτική έκδοση
Φώτης Πεχλιβανίδης για την Athens Voice

Από το 2003 που εκδόθηκε η Athens Voice μέχρι σήμερα εκατοντάδες δημιουργοί από όλο το φάσμα της τέχνης, εικαστικοί, γλύπτες, street artists, φωτογράφοι, illustrators, γκραφιτάδες, μουσικοί, κινηματογραφιστές, κομίστες, visual artists, Έλληνες και ξένοι, διάσημοι και μη, έχουν σχεδιάσει το εξώφυλλο της. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, τα 900 εξώφυλλα που χρωμάτισαν τη πόλη επιστρέφουν συγκεντρωμένα σε μια πολυτελή έκδοση δύο τόμων των 1000 σελίδων μέσα σε κασετίνα από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Στους δύο αυτούς συλλεκτικούς τόμους βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος από το πανόραμα της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης των τελευταίων δεκαετιών.

20 χρόνια Athens Voice

Έργα τέχνης τυπωμένα σε χιλιάδες αντίτυπα

Tην Athens Voice βγάζει η συντακτική ομάδα που τη φτιάχνει. Όμως η ζωή επεμβαίνει και κατευθύνει την ύλη της, οι φυλές της πόλης παρεμβαίνουν και την οδηγούν σε κατευθύνσεις παράλληλες, δρόμους που αποτελούν τη σύγχρονη μητροπολιτική ζωή. To παιχνίδι των ρόλων, οι ταυτότητες που ανακαλύπτονται και εναλλάσσονται, το μήνυμα που εκπέμπεται ξαφνικά και αναπάντεχα, που ξεχωρίζει πάντα όταν έχει περιεχόμενο. Σήμα κατατεθέν γι’ αυτό το παιχνίδι, τα εξώφυλλά της. Είναι το ισχυρότερο σήμα κατατεθέν του εντύπου, η ταυτότητά της.

Loui Jover

Εδώ η τέχνη δεν “εικονογραφεί” τα media. Είναι η ίδια μήνυμα ευθύς εξαρχής με το περιεχόμενο του έργου του εξωφύλλου. Οπτικός σχολιασμός στη ζωή της πόλης, στα θέματα που την απασχολούν. Είναι μήνυμα ως επιλογή. Στον πολτό της τηλεοπτικής παραγωγής ανύπαρκτων προσώπων μιας χρήσης, ξαφνικά στην πρώτη σελίδα ένα εικαστικό έργο. Aλλά και ως προς τον τρόπο που εκτίθεται, η τέχνη σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Η τέχνη στο πεζοδρόμιο, στα κόκκινα stands, στο αστικό τοπίο. Για 20 χρόνια  τα εξώφυλλα της Athens Voice έγιναν το πολύχρωμο πανόραμα της πιο μεγάλης γκαλερί του δρόμου. Έργα τέχνης τυπωμένα σε χιλιάδες αντίτυπα στην πρώτη σελίδα μιας free press εφημερίδας κυκλοφορούσαν κάθε εβδομάδα παντού στην πόλη. Στην συνέχεια τα πρωτότυπα έργα εκτέθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη.

Aλέξανδρος Βασμουλάκης

Εξώφυλλα από σπουδαίους εικαστικούς, φωτογράφους, αρχιτέκτονες & θρύλους της μουσικής

Διάσημοι Έλληνες εικαστικοί όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Διαμαντής Αϊδίνης, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ο Παύλος Σάμιος, ο γλύπτης Τάκης, ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αντώνης Κυριακούλης, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Χρήστος Καράς, ο ΙΝΟ, ο Κώστας Τσόκλης, οι φωτογράφοι Γιώργης Γερόλυμπος, Τάσος Βρεττός, Πάνος Κοκκινιάς, οι σκιτσογράφοι Γιάννης Ιωάννου, Αρκάς, ΚΥΡ, Κώστας Μητρόπουλος και εκατοντάδες άλλοι έχουν φιλοτεχνήσει εξώφυλλά της. Στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη υπάρχουν τα πρωτόπυπα έργα που σχεδίασαν όχι μόνο Έλληνες εικαστικοί απ’ όλο το φάσμα της εγχώριας Τέχνης. Αλλά και εξώφυλλα διασήμων ξένων καλλιτεχνών, όχι απαραίτητα του εικαστικού χώρου.

  • Jisbar

Από το χώρο της μουσικής σχεδίασαν εξώφυλλα μια σειρά θρύλων όπως ο Moby, ο Eric Burdon, οι Depeche Mode, οι Prodigy, ο Malcolm McLaren, ο Marilyn Manson κ.α. Εξώφυλλα σχεδίασαν επίσης αρχιτέκτονες όπως ο Mario Botta, σκηνοθέτες όπως ο Peter Greenaway, ο Τim Burton και ο Bob Wilson. Διάσημοι street artists όπως ο Jisbar, ο  Hijack  ή ο Mr Brainwash. Από το χώρο του κόμικ ο Enki Bilal, o Μilο Manara ή η σπουδαία Ιρανή του “Persepolis” Marjane Satrapi. Εξώφυλλο υπέγραψε ακόμα ο πάπας του σύγχρονου design Alan Fletcher. Aλλά και ο μύθος του graphic design και καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού περιοδικού “Face” Neville Brody καθώς και ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Jean-Charles de Castelbajac.


Η κασετίνα με τους δύο συλλεκτικούς τόμους κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Athens Voice Books.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here