6 βιογραφίες γυναικών που αξίζουν να διαβαστούν

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα κι αν μη τι άλλο, σήμερα οι γραμμές πρέπει να αφιερωθούν στο ωραίο φύλο, για πολλούς λόγους. Είναι, επίσης, μία ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα γυναίκες που άφησαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα σε έναν κόσμο που πολλοί λένε πως είναι «φτιαγμένος για άντρες». Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τις βιογραφίες έξι μοναδικών γυναικών που αξίζουν την προσοχή μας.

01 «Frida: A Biography of Frida Kahlo» της Hayden Herrera
Η Μεξικανή ζωγράφος που έμελλε να γίνει μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης τέχνης είναι η «πρωταγωνίστρια» της βιογραφίας της Hayden Herrera. Η ειλικρινής της απεικόνιση του πώς έβλεπε τους ανθρώπους, οι γνωριμίες με ιστορικές φυσιογνωμίες όπως τον Τρότσκι Και φυσικά η θυελλώδης της σχέση με το ζωγράφο Diego Rivera είναι όλα όσα συνθέτουν το παζλ «Frida Kahlo».

02 «Indira: The Life of Indira Nehru Gandhi» της Katherine Frank
Η πρώτη (και μοναδική) γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας ήταν μία από τις πιο αντισυμβατικές πολιτικές φιγούρες του 20ου αιώνα. Η ζωή της ξετυλίγεται μέχρι και τη δολοφονία της το 1984.

03 «Charlotte Brontë: A Fiery Heart» της Claire Harman

Η Αγγλίδα συγγραφέας της – κλασσικής πια – «Jane Eyre» για πολύ καιρό κρυβόταν πίσω από ένα ανδρικό ψευδώνυμο. Σήμερα το έργο της είναι από εκείνα που χαρακτηρίζονται «must read». Με αφορμή και τη 200η επέτειο από τη γέννησή της στις 21 Απριλίου, ευκαιρία να μάθουμε ακόμη περισσότερα για εκείνη!

04 «Marie Curie: A Life» της Susan Quinn
Την απέρριψαν από το πανεπιστήμιο της Πολωνίας επειδή ήταν γυναίκα. Αυτό την οδήγησε σε δύο βραβεία Νόμπελ, σε Φυσική και Χημεία. Χάρη σε εκείνη ανακαλύφθηκαν δύο στοιχεία του περιοδικού πίνακα, ενώ η έρευνά της στη ραδιενέργεια άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή ιατρική.

05 «Florynce “Flo” Kennedy: The Life of A Black Feminist» της Sherie M. Randolph
Δικηγόρος, ακτιβίστρια, φεμινίστρια και (ιδίως για την εποχή που έδρασε) «μαύρη». Η Flo Kennedy έμεινε στην ιστορία για το θάρρος της γνώμης της και τη δράση της στη διεκδίκηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Νομίζω πως αξίζει να μάθει κανείς περισσότερα για εκείνη.

06 «Eleanor Roosevelt, Vol. 1: 1884-1933» της Blanche Wiesen Cooke
Ο πρώτος από τους δύο τόμους της βιογραφίας δια χειρός Cooke εξερευνά την παιδική και νεαρή ηλικία αλλά την αρχική πολιτική ζωή της 32ης Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ. Η Eleanor Roosevelt δεν αρκέστηκε να κατοικεί απλά στο Λευκό Οίκο, αλλά προωθούσε τα συμφέροντά του και παράλληλα δρούσε διεκδικώντας πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες.
Οι βιογραφίες αυτές διατίθενται μέσω του Amazon κι αν μη τι άλλο αξίζουν λίγο χρόνο να τις ψάξει κάποιος.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here