Athens Live: Το πρώτο δημοσιογραφικό crowdfunding στην Ελλάδα συμβαίνει τώρα

 

Δημοσιογραφία από το κοινό για το κοινό

Ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που έχει σαν στόχο να αποτελέσει μια αντικειμενική φωνή περιγραφής της πραγματικότητας στην χώρα μας μένοντας μακριά από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Πώς θα το καταφέρει; Χάρη στους παραλήπτες της είδησης, τους ίδιους τους αναγνώστες.    

Τα γραφεία του Athens Live βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη 59Β, μία διεύθυνση που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα αληθινό hub για τις καλύτερες ιδέες της πόλης. Εκεί, στους χώρους που ακόμη ετοιμάζονται και όσο η μεγάλη καμπάνια crowdfunding «τρέχει» ακόμη στην πλατφόρμα του Indiegogo μας υποδέχτηκαν ένα πρωί τα ιδρυτικά μέλη του Athens Live και απάντησαν στις φιλοπερίεργες ερωτήσεις μας. Με πρώτη και καλύτερη την απορία: τι είναι αυτό που κάνει έναν δημοσιογράφο σήμερα να ποντάρει σε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα project με το κοινό στο ρόλο της αποκλειστικής πηγής χρηματοδότησης;

 

OZ8A9587b

 

Ο αρχισυντάκτης Τάσος Μόρφης το θεωρεί ως μια κίνηση απόλυτα εναρμονισμένη με τις επαγγελματικές τους επιθυμίες αλλά και με το κλίμα της εποχής. «Με κάποια μέλη της ομάδας συνεργαζόμασταν από παλιά, καλύπτοντας θέματα για τον ξένο Τύπο, αλλά η αντιμετώπιση της Ελλάδας από τα διεθνή μέσα μαζί με το γεγονός ότι συχνά το υλικό μας δεν δημοσιευόταν μας ενοχλούσε. Έτσι αποφασίσαμε να πούμε το Greek Story με τα δικά μας λόγια, ξεκινώντας αρχικά μέσω του Facebook, με μία φωτογραφία, ένα video, και η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή». Ωστόσο, η ιδέα του crowdfunding προέκυψε μάλλον αναπάντεχα, σαν πρόταση ενός Αμερικάνου καθηγητή δημοσιογραφίας, ο οποίος έφερε μάλιστα την ελληνική ομάδα σε επαφή με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που βρίσκονται δίπλα στο Athens Live από την πρώτη στιγμή.

Συγκεκριμένα η γερμανική ομάδα των Krautreporters είναι ίσως από τα μεγαλύτερα success stories ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού crowdfunding. Αυτό δείχνει ότι η ανάγκη για ανεξάρτητη ενημέρωση δεν είναι πλέον ανάγκη μόνο του ελληνικού κοινού; Τα μέλη του Athens Live το πιστεύουν, γι’ αυτό δεν σκοπεύουν απλώς να μείνουν μακριά από διαφημίσεις και πολιτικά κόμματα, αλλά με γλώσσα γραφής την αγγλική να απευθυνθούν στο κοινό του εξωτερικού. Ο λόγος, όπως λένε, είναι απλός: «Οτιδήποτε γράφεται στα αγγλικά μπαίνει και μένει σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ελληνικά θέματα που δεν αφορούν πια μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό, αρχικά ευρωπαϊκό και στη συνέχεια αμερικάνικο».

Ο Ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος Nick Barnets που ζει μόνιμα στην Αθήνα από το 2014 δίνει τη δική του ματιά: «Τα ξένα μέσα προβάλλουν μόνο τις ειδήσεις του πρωτοσέλιδου, που συνήθως έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις, το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο στο εξωτερικό υπάρχει πολύς κόσμος, όπως η ελληνική διασπορά, που θα ήθελε να λαμβάνει καθημερινή ενημέρωση και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας, δεν υπάρχουν όμως μέσα που να την προσφέρουν και μάλιστα στα αγγλικά. Αυτό κάνει το έργο μας ακόμη πιο σημαντικό».

OZ8A9638

Σκοπεύει, λοιπόν, το Athens Live να προβάλλει και το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας του σήμερα και όχι μόνο την αρνητική εικόνα; Η δημοσιογραφική ομάδα δηλώνει ομόφωνα πως ναι, αυτός είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της. «Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα του sea, sex and sun. Την στιγμή που κάποιοι κάνουν απεργίες, άλλοι παρκάρουν το τζιπ τους στη Γλυφάδα και όσο μερικοί χορεύουν στα πάρτι της Μυκόνου κάποιοι εδώ στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα», τονίζει ο Τάσος Μόρφης, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του Athens Live είναι να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα. «Θέλουμε να αναφερθούμε στα αόρατα μέλη της κοινωνίας που έχουν τόσο πολλές ιστορίες να πουν, να εξετάσουμε το πώς συνδέεται ο πολιτισμός με την τεχνολογία, να μιλήσουμε για όλα. Εφόσον εργαζόμαστε σε ένα context εξωτερικού πρέπει και θέλουμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη είδηση, να περιγράψουμε ακόμη και την αντιμετώπιση ενός γεγονότος από τα ελληνικά Media. Αυτό κάνει την αποστολή μας ακόμη πιο δύσκολη, αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι την κάνει και πιο αξιόλογη».

Είναι ωστόσο κάθετοι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν διαφημιστικά μέσα και άλλου είδους χορηγίες; «Έτσι δούλευε ο ελληνικός Τύπος μέχρι τώρα και εμείς δεν θέλουμε καμία σχέση με όλο αυτό. Πιστεύουμε ότι το Athens Live θα γίνει βιώσιμο, αλλά βέβαια χωρίς την υποστήριξη εκείνων που θέλουν να διαβάσουν δεν είναι εφικτό».

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια υποστήριξης του Athens Live που θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου στην πλατφόρμα crowdfunding Indiegogo και βέβαια στο www.athenslive.gr

 

Φωτογραφίες: Σταύρος Παπαδόπουλος (www.stavrospapadopoulos.gr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here