Είδαμε το … Κορίτσι από τη Δανία (The Danish girl)

Μία ταινία που απευθύνεται -δυστυχώς- στο γυναικείο κοινό, κυρίως, καθώς ο πουριτανισμός και ο “ανδρισμός” στην Ελλάδα δεν επιτρέπει εύκολα στους άνδρες να αποδεχτούν καν να μπουν στην διαδικασία να την παρακολουθήσουν.

Βράδυ Τρίτης σε μία κατάμεστη αίθουσα, κατά 80% από γυναίκες. Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της ταινίας δεν ακούστηκαν ομοφοβικά σχόλια, αλλά κατά την έξοδο οι λιγοστοί άνδρες ήταν αποσβολωμένοι. Μάλλον από τις εκπληκτικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, αλλά και από το γεγονός ότι ένας άνδρας μπορεί να περάσει από αυτή τη διαδικασία μετάβασης στο γυναικείο φύλο.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Einar Wegener, γνωστού ως Lili Elbe, ενός από τους πρώτους άντρες που προχώρησαν προπολεμικά σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Γραμμένη το 2000 από τον Ντέιβιντ Έμπερσοφ, η εξαμερικανισμένη, καλλωπισμένη και κινηματογραφικά φτιαγμένη εκδοχή της ζωής του (η σύζυγός του γίνεται από Δανή Καλιφορνέζα, ενώ αποσιωπάται ότι ήταν λεσβία και οι δυο τους σε διάσταση για σχεδόν μία δεκαετία ) γνώρισε εκδοτική επιτυχία. Για περίπου 15 χρόνια αναζητούνταν οι πρωταγωνιστές μέχρι που το σχέδιο ανέλαβε ο Tom Hooper («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Οι Άθλιοι» ) και κατέληξε στους Eddie Redmayne (Όσκαρ για τη «Θεωρία των Πάντων» ) και Alicia Vikander («Από Μηχανής», «Κωδικό Όνομα: U.N.C.L.E.» ).

Προσωπικά ενθουσιάστηκα από τις ερμηνείες, την ροή της υπόθεσης, την μουσική (άρτια τοποθετημένη προκαλώντας τα “σωστά” συναισθήματα) και φυσικά τα κουστούμια. Παρακολούθησα την εξέλιξη των χαρακτήρων που έγινε με μία ομαλότητα, χωρίς βιασύνες και συναισθηματικές εξάρσεις.

Βγαίνοντας από την αίθουσα ο προσωπικός μου προβληματισμός ήταν ο εξής: “Θα ήμουν σε θέση να συμπαρασταθώ με τέτοια στωικότητα σε μία παρόμοια κατάσταση στον άνθρωπο που έχω επιλέξει να είμαι δίπλα του;”

Συμβουλή: Προτιμότερο είναι να δείτε την ταινία με φίλη σας, ο σύντροφός σας θα σας ζητήσει ανταπόδοση της “χάρης”!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here