Στην Επίδαυρο για θέατρο, στα νησιά για τέχνη

"Ιππόλυτος" του Ευρυπίδη. Από την έναρξη των Επιδαυρίων 2023.

Σημαντικά θεατρικά γεγονότα σε περιμένουν φέτος στο αρχαίο θέατρο στην Επίδαυρο, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα μουσικά, θεατρικά, κινηματογραφικά, στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών. Στη Μύκονο και στην Ύδρα φιλοξενούν πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών που δίνουν στις αποδράσεις σου τον τόνο του πολιτισμού. Εσύ δεν έχεις παρά να συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ανακάλυψε ποιες παραστάσεις θα λάβουν χώρα τον Αύγουστο στην Επίδαυρο αλλά και ποιες εκθέσεις στα ελληνικά νησιά από τώρα έως το φθινόπωρο και διοργάνωσε μια μοναδική εξόρμηση στην τέχνη!

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στις 4 και 5 Αυγούστου, ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Με τους: Αλ. Αϊδίνη, Δ. Καταλειφό, Μ. Μουμούρη, Αγγ. Παπαθεμελή. Στις 11 και 12 Αυγούστου, θα ερθεις σε επαφή με την τέχνη καθώς η Ιώ Βουλγαράκη ανεβάζει την “Εκάβη” του Ευριπίδη στην Επίδαυρο. Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος. Παίζουν οι: Ι. Ιωσηφίδης, Μ. Καλογήρου, Ελ. Κοκκίδου, Θ. Κουρλαμπάς, Ερρ. Μηλιάρης, Ηλ. Μπάλλα, Άκ. Σακελλαρίου, Αλ. Συσσοβίτης.

“Εκάβη” του Ευριπίδη. 11 & 12 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Στις 18 και 19 Αυγούστου, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει στην Επίδαυρο την ανατρεπτική τέχνη του με μια διαφορετική ανάγνωση των “Τρωάδων” του Ευριπίδη. Παίζουν οι: Μ. Διακοπαναγιώτου, Αντ. Καφετζόπουλος, Αλ. Μπουρδούμης, Ρ. Πατεράκη, Δ. Πιατάς, Μ. Τσάρη. Στις 25 και 26 Αυγούστου, ο Σίμος Κακάλας παρουσιάζει έναν διαφορετικό “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή. Σ’ αυτή την παράσταση, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό μέσα από τον οποίο αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Παίζουν οι: Γ. Αμούτζας, Σ. Κακάλας, Χρ. Μαλάκης, Ά. Μάσχα, Κ. Μωραΐτης, Γ. Νταλιάνης, Γ. Στάνκογλου.

“Έρως ανίκατε μάχαν”, Σταμάτης Κραουνάκης. 12 Αυγούστου, στο Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Στις 4 και 5 Αυγούστου, ο Τάκης Τζαμαργιάς εμπνέεται από το έργο του Χρήστου Χωμενίδη “Γίνεται δέντρο το πουλί;” και δημιουργεί μια παράσταση ευφορικά βαλκανική με φαντεζί τραπέζια πάνω στα αναθήματα των Δελφών και άφθονη σαμπάνια. Ο ερωτικός Σταμάτης Κραουνάκης θα μας ταξιδέψει στις 12 Αυγούστου στην τρυφερή, σπαρακτική, αγαπητική πλευρά του με την παράσταση “Έρως ανίκατε μάχαν”, κάνοντας μια μεγάλη μουσική βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του μέσα στις δεκαετίες. Προσκεκλημένη η Λυδία Φωτοπούλου. Τέλος στις 19 Αυγούστου προβάλλεται η ταινία “Φαίδρα” του Ζιλ Ντασέν, με την Μελίνα Μερκούρη στον ομώνυμο ρόλο και συμπρωταγωνιστή τον Άντονι Πέρκινς.

Μύκονος, Γκαλερί Orlinski

Μύκονος

Στο κέντρο της χώρας της Μυκόνου άνοιξε ήδη τις πύλες της στο φιλότεχνο κοινό, η νέα γκαλερί Orlinski. Ο διεθνής καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης εμπιστεύθηκε τη δημιουργία της γκαλερί που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία του και λειτουργεί στο πρότυπο των αντίστοιχων Galleries Orlinski που λειτουργούν σε μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, όπως το Μαϊάμι, το Παρίσι, το Λονδίνο, στην Kapopoulos Fine Arts.

Η γκαλερί Orlinski στη Μύκονο φιλοξενεί χαρακτηριστικά έργα με την υπογραφή του διεθνούς φήμης γλύπτη, με πρώτα τα περίφημα άγρια ζώα του. To Grand Opening του χώρου θα γίνει στις 27 Ιουλίου. Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη χώρα της Μυκόνου παρουσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, εικαστική συνάντηση κορυφαίων διεθνών εικαστικών όπως είναι οι: Jeff Coons, Cecile Plaisance, Damien Hirst, Antonio Segui, Erro, Pavlos, Αλέκος Φασιανός, κ.ά.

Έργο πεταλούδες του Platon Η., στο ιστορικό αρχείο Μουσείο Ύδρας.

Ύδρα

Στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη φιλοξενούνται αξιόλογες εκθέσεις, όπως η “Άλλη πλευρά της ιστορίας”, σε επιμέλεια της Έφης Μιχάλαρου. Συμμετέχουν είκοσι καταξιωμένοι εικαστικοί οι οποίοι δημιουργούν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίας, βίντεο και γλυπτά, (10/6-31/10/23). Επίσης, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η έκθεση “Ένδυμα ψυχής” των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεοργκίεφ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ενδυμασίες του 18ου και 19ου αι., από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου, φωτογραφήθηκαν φορεμένες από ανθρώπους του σήμερα.


Κεντρική φωτογραφία, Athens Epidaurus Festival.

Το κείμενο της Δέσποινας Σαββοπούλου δημοσιεύεται στο περιοδικό Boats & Yachting 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here