Φεστιβάλ Αθηνών 2020: Εγκαίνια στο Ηρώδειο

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει τις ΄πόρτες του με την παρουσίαση της εγκατάσταση "Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης" του Διονύση Καβαλλιεράτου,.

Εγκαίνια για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020 με την πρεμιέρα της in situ εγκατάστασης Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε με ανάθεση στον εικαστικό Διονύση Καβαλλιεράτο. Πρόκειται για τη σύμπραξη του Φεστιβάλ με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα. Η εγκατάσταση του Καβαλλιεράτου, θέτει στο επίκεντρό της τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία. Και αναδεικνύει με απρόσμενο τρόπο τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Πολύνα Κοσμαδάκη και ο καλλιτέχνης Διονύσης Καβαλλιεράτος στα εγκαίνια της εγκατάστασης Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης.

Ο αέναος κυκλικός χορός της κοινότητας

Η εγκατάσταση Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο, φιλοξενείται στο Ηρώδειο σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη Πολύνας Κοσμαδάκη. Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση. Για έναν κυκλικό χορό σαράντα περίπου γλυπτικών μορφών που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών. Ενσωματώνοντας αποσπασματικά κομμάτια από την προϊστορία και την αρχαιότητα ως τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη, η εγκατάσταση παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος.

«Με σημείο αφετηρίας τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικο-πολιτικές συμπαραδηλώσεις του κυκλικού χορού –ενός τελετουργικού αλλά και μοτίβου που συναντάμε από τα προϊστορικά χρόνια– ο Καβαλλιεράτος μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης» λέει σχετικά η επιμελήτρια του έργου. Ο πρωτότυπος διάλογος μεταξύ του ρωμαϊκού μνημείου και των χορευτικών μορφών του καλλιτέχνη, αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων. Και προλογίζει με τον καλύτερο τρόπο τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ.

INFO: Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες neon.org.gr 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here