Φοιτητές του Harvard κερδίζουν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του σταθμού της Shanghai

Μία ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής αστικού τοπίου από το Harvard Graduate School of Design κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό αστικού τοπίου για τον σχεδιασμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Σανγκάη. Μέσα από τον διαγωνισμό η ομάδα “φαντάστηκε” τον συγκεκριμένο σταθμό ως έναν από τους πιο σημαντικούς στην Κίνα, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιαμόρφωσης του Shanghai Master Plan που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του 2020 και του 2040.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό ζητήθηκε από τις ομάδες να προωθήσουν την καλύτερη πρόσβαση με τα πόδια και ομαλότερα μοτίβα κυκλοφορίας », όπου υπάρχει ένα “κενό” αυτή τη στιγμή στον σταθμό. Επίσης βασική προϋπόθεση ήταν να ληφθούν υπόψη η αστική ανάπτυξη (σε τρεις διαστάσεις) γύρω από το σταθμό.”
Ο διαγωνισμός επικεντρώθηκε -κυρίως- στην ιδέα του εμπλουτισμού που μπορεί να επιτευχθεί από τις αστικές υποδομές, εφόσον είναι χρήσιμες και και ελκυστικές σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού.

Η πρόταση που κέρδισε με τίτλο : “Zhabei New Gateway: Designing a New Global Centrality for Shanghai,” αντιμετωπίζει την τοπογραφία, την κινητικότητα και τη αστική μορφολογία μέσω μιας υπερυψωμένης σιδηροδρομικής πλατφόρμας με μια ασύμμετρη διατομή που επιτρέπει την ομαλή και ποιοτική μετάβαση των κατοίκων.

Επιπλέον, το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία πάρκων που συνδέονται με ένα σύστημα διαβάσεων που εκτείνονται από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης στην οδό Baoshan, προωθώντας την προσβασιμότητα μεγάλου φάσματος ανθρώπων και δραστηριοτήτων.

photo credits : Courtesy of The Harvard Graduate School of Design

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here