Η φωτογραφική συλλογή του Elton John εκτίθεται στο Tate

Περίπου 150 φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο Τμήμα Μοντέρνας Τέχνης

Για πάνω από 25 χρόνια πάνω από 2.500 κομμάτια κοσμούσαν τις επαύλεις του Βρετανού τραγουδοποιού σε Λονδίνο, Βενετία και Beverly Hills. Από τις 10 Νοεμβρίου, όμως, μέρος της συλλογής θα είναι το επίκεντρο της νέας έκθεσης στο Τμήμα Μοντέρνας Τέχνης του Tate.  Ο Sir Elton John ξεκίνησε τη συλλογή του το 1991 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.500 φωτογραφίες, κάνοντας τη συλλογή του μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η έκθεση του Tate θα περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το 1917 έως το 1950 από φωτογράφους όπως τον Man Ray και πορτραίτα προσωπικοτήτων όπως του Matisse και του Pablo Picasso. Η συλλογή χαρακτηρίζεται μία από τις πιο νεωτεριστικές στον κόσμο.

Έπειτα από συζητήσεις δύο ετών ανάμεσα στον τραγουδιστή και τη διοίκηση του Μουσείου, η έκθεση τελικά θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου του 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου του 2017. Ο Sir Elton John νιώθει μεγάλη τιμή για την έκθεση και δηλώνει πως εδώ και 25 χρόνια η συλλογή αυτή του έφερνε χαρά. «Κάθε φωτογραφία ήταν έμπνευση όλη μου τη ζωή, τις θεωρώ σαν πολύτιμους λίθους. Ελπίζω και το κοινό που θα δει αυτές τις φωτογραφίες να νιώσουν την ίδια χαρά που ένιωθα εγώ όταν τις έβρισκα».

H Shoair Mavlian, υπεύθυνη οργάνωσης της έκθεσης «The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection», εκτιμά πως η έκθεση θα εξερευνήσει μία στροφή στη βρετανική φωτογραφία μέσα από μία σειρά κομματιών που σπάνια βρέθηκαν στο ίδιο μέρος. Συγκεκριμένα λέει πως είνβαι η πρώτη φορά που έργα του Man Ray θα βρεθούν μαζεμένα κι αυτό θα γίνει χάρη στη συλλογή του Sir Elton John.

«Οι φωτογραφίες της συλλογής του Sir Elton John μας δίνυον τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία έκθεση που δεν έχει γίνει στην Αγγλία για πολύ καιρό. Μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε σ’ ένα μεγάλο κοινό για μία σημαντική περίοδο της φωτογραφίας».

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Sir Elton John συχνά δανείζει έργα τέχνης από την προσωπική του συλλογή σε εκθέση ανά τον κόσμο, ενώ το 2007 οργάνωσε μία πλήρη επίδειξη της συλλογής του στο Baltic Centre στο Newcastle. Με το σύζυγό του, David Furnish, έχτισαν μία γκαλερί το 2009 δίπλα στο σπίτι τους στο Berkshire ώστε να παρουσιάζονται συχνά κομμάτια της συλλογής τους.

 

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here