Η ιδέα της Wikipedia για άτομα με προβλήματα όρασης

Μία σημαντική επέκταση

Η μεγάλη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia ενώνει τις δυνάμεις της με το KTH Royal Institute of Technology και μαζί δημιουργούν κάτι αξιοθαύμαστο, την πρώτη πλατφόρμα ομιλίας για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η νέα επέκταση, που αναμένεται να έχει κυκλοφορήσει μέχρι το 2017, θα διατίθεται κι εκείνη δωρεάν και ως στόχο θα έχει η Wikipedia να είναι πια εύκολα προσβάσιμη σε όλους. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναφέρει η Wikimedia της Σουηδίας, περί το 25% των χρηστών της πλατφόρμας (περίπου 125 εκατομμύρια άτομα το μήνα) χρειάζονται ή προτιμούν την ομιλητική έκδοση.

«Αρχικά θα εστιάσουμε στη Σουηδική γλώσσα, όπου θα χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας πηγές ομιλίας. Μετά, θα κάνουμε μία βασική Αγγλική φωνή, που περιμένουμε να είναι αρκετά καλή, δεδομένου ότι έχουμε μεγάλος εύρος γλωσσικών πηγών, αλλά και μία βασική Αραβική φωνή, που θα είναι περισσότερο μία απόδειξη του concept», είπε ο Joakim Gustafson, καθηγητής του Speech Technology στο KTH. Όταν δε, οι τρεις πρώτες μηχανές ομιλίας ολοκληρωθούν, σειρά θα πάρουν και οι επόμενες 280 που διαθέτει η Wikipedia, με την πολύτιμη βοήθεια, φυσικά, των χρηστών.

 

Από την Νατάσσα Σχοινά

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here