Η “Μεγάλη Αψίδα” και… το σύννεφο του Παρισιού

Το προάστιο La Défense που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συνοικία στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, με στόχο να στεγάσει ένα μεγάλο πλήθος από κτίρια εταιρειών.

Όπως είναι φυσικό, η  La Défense αποτελείται στο μεγαλύτερο τμήμα της από κτίρια γραφείων μεγάλου ύψους, γεγονός που σήμερα μεταφράζεται αριθμητικά σε περισσότερους από 70 ουρανοξύστες.

Η “Μεγάλη Αψίδα” είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο μνημείο και, ταυτόχρονα, το έμβλημα αυτής της τόσο δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής. Στρατηγικά τοποθετημένη, όπως ίσως θυμάστε και από τον “Κώδικα DaVinci”, βρίσκεται πάνω στον ιστορικό άξονα που συνδέει νοητά την Αψίδα του Θριάμβου, τον οβελίσκο της Πλατείας Ομονοίας και την Πυραμίδα του Λούβρου.

Εμπνευστές της Μεγάλης Αψίδας είναι οι αρχιτέκτονες J.O. Spreckelsen και E. Reitzel. Στόχος τους ήταν να προτείνουν μια νέα Αψίδα του Θριάμβου για το Παρίσι, που να αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη εποχή. Και, ασφαλώς, μια αψίδα που αποτελεί ύμνο για τη σύγχρονη εποχή, δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη σε στρατιωτικές νίκες του παρελθόντος, αλλά στην ίδια την ανθρωπότητα και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Ολοκληρώθηκε το 1990, δανείζεται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός διάτρητου κύβου, με ύψος που ξεπερνάει τα 110 μέτρα. Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της, αρκεί να σκεφτεί πως η νέα Αψίδα είναι 2 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Θριάμβου, ενώ το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά της μπορεί να “χωρέσει” άνετα την Παναγία των Παρισίων!

Με κύρια υλικά το σκυρόδεμα, το γυαλί, το μάρμαρο και το γρανίτη, σχηματίστηκε η επιβλητική αυτή μεγαδομή, βάρους 300.000 τόνων. Στο εσωτερικό του κύβου, ξεχωρίζει μία μεμβρανοειδής κατασκευή, ευρέως γνωστή ως “το σύννεφο”. Το “σύννεφο”της Αψίδας δεν δημιουργήθηκε από κάποια αρχιτεκτονική ιδιοτροπία. Αντιθέτως, προέκυψε από καθαρά πρακτικούς λόγους, δεδομένου ότι η ευέλικτη μορφή του μειώνει την αντίσταση του αέρα που διαπερνά τον εσωτερικό κενό χώρο του μνημείου.

Η “Μεγάλη Αψίδα” της La Défense εκπροσωπεί ένα σύγχρονο θριαμβευτικό μνημείο προς τον άνθρωπο, στην καρδιά της επιχειρηματικής ζωής του Παρισιού.

Κείμενο: Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here