Η Μελίνα Ταπραντζή ονειρεύτηκε μια σοφή Ελλάδα και έφτιαξε το Wise Greece για να την δημιουργήσει

 

Ανεργία και βασικά προβλήματα διαβίωσης σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από τη μία και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων παραγωγών με εξαιρετικά προϊόντα στα χέρια τους, που δεν έχουν ωστόσο τα μέσα ή την τεχνογνωσία για να τα προσφέρουν στο ευρύ κοινό. Δύο προβλήματα φαινομενικά ασύνδετα. Και όμως, η Μελίνα Ταπραντζή του Wise Greece είχε αντίθετη άποψη! 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Wise Greece; 

Θελήσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και έτσι η ιδέα της Wise Greece ξεκίνησε πριν περίπου 3 χρόνια. Βλέποντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σίτισης, παραμένει άλυτο, αντιληφθήκαμε ότι οι Έλληνες, που γέννησαν την έννοια του “φιλότιμου” και κατάγονται από έναν «ευλογημένο» τόπο που παράγει όλα τα καλούδια της φύσης, δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Μέσα λοιπόν από μία συσπείρωση των Ελλήνων παραγωγών, θα καταφέρναμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, να στηρίξουμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας αλλά και να εξασφαλίσουμε έσοδα, τα οποία θα μετατρέπονταν σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας! Έτσι, συνδυάσαμε αυτά τα δύο δεδομένα και γεννήθηκε η “Σοφή Ελλάδα”, η Wise Greece!

Σίγουρα η υλοποίηση ενός τέτοιου project δεν είναι εύκολη. Ποια εμπόδια συναντήσατε και ποια ευχάριστη έκπληξη θα θέλατε να αναφέρετε;

Η γραφειοκρατία ήταν ένα βασικό εμπόδιο, το οποίο όμως με υπομονή και επιμονή ξεπεράσαμε. Το πιο σημαντικό εμπόδιο όμως που συναντήσαμε και συνεχίζουμε να συναντάμε είναι ότι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα σαν έννοια στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ στην Ελλάδα κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα και οτιδήποτε καινούριο, αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια εφόσον δεν υπάρχει κάποια «πεπατημένη» για να την ακολουθήσουμε.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η πολύ γρήγορη στήριξη του κόσμου, ο οποίος αγοράζει με μεγάλη προθυμία τα προϊόντα με το σήμα Wise Greece, αφού ξέρει ότι έτσι όχι μόνο απολαμβάνει ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα, αλλά έχει βοηθήσει και έναν άνθρωπο να έχει ένα αξιοπρεπές γεύμα απόψε το βράδυ. Επίσης η διάθεση τόσων  μικρών παραγωγών να συνεργαστούν μαζί μας, μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

events

Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα με την ετικέτα Wise Greece βρίσκονται σε διάφορα διεθνή σημεία πώλησης. Από την ανταπόκριση του κοινού πιστεύετε ότι τα ελληνικά τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εξαγωγικό προϊόν;

Σίγουρα. Η Ελληνική γη παράγει εξαιρετικά προϊόντα με μεράκι και φροντίδα από τους παραγωγούς, απλώς πρέπει να προωθηθεί σωστά το brand “Ελλάδα”. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε αυτό που τόσα χρόνια κάνουν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και πολλοί άλλοι, δίνοντας αξία στα προϊόντα και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει! Οι ξένοι καταναλωτές άλλωστε, όχι μόνο ξέρουν την Ελλάδα, αλλά όσοι την έχουν επισκεφθεί έχουν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις από το φαγητό και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της χώρας μας.

Ο παράγοντας «ήθος» σε επίπεδο κοινωνικής/περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο μυαλό του καταναλωτή. Θα μπορέσει αυτό λέτε μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί ο κόσμος των επιχειρήσεων;

Ήδη το έχει κάνει! Πρόσφατες μετρήσεις στην χώρα μας δείχνουν ότι και οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν πλέον πιο “ηθικά” προϊόντα, με αποτέλεσμα να ωθούν τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται πιο “ηθικά” ή να βάζουν σε προτεραιότητα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Μακάρι και στη χώρα μας, αυτό να γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση, για τον τρόπο που δρουν μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις.

draseis-1

 

Έχετε καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα. Ποιες ξεχωριστές επιτυχίες θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Θα μπορούσαμε να σταθούμε στην αναγνωρισιμότητα του έργου μας μέχρι σήμερα, με κάποια σημαντικά βραβεία όπως το βραβείο Νησίδες Ποιότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το Start up Award στην κατηγορία Κοινωνία & Οικονομία, το Voluntary Action Award, αλλά και τα Great Taste Awards ή αλλιώς “Oscar των γεύσεων” που κέρδισαν τα αποκλειστικά μας προϊόντα!

Θεωρούμε όμως, ότι τα μεγαλύτερά  μας επιτεύγματα  είναι ότι έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή με 100  μικρούς παραγωγούς, να έχουμε πάνω από 1.000 προϊόντα και να εξάγουμε ελληνικά προϊόντα σε 8 χώρες με αποτέλεσμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουμε προσφέρει πάνω από 4 τόνους τρόφιμα σε ανθρώπους και παιδιά που έχουν ανάγκη!

Τι θα μπορούσαμε να προτείνουμε σε κάποιον που έχει την επιθυμία να στηρίξει την Wise Greece;

Του προτείνουμε να μπει στο site μας και να μας ακολουθήσει στα social media για να ενημερώνεται για τις δράσεις μας, τα νέα προϊόντα μας και τα νέα σημεία πώλησης. Αν είναι παραγωγός, ενδιαφέρεται να γίνει εθελοντής ή σημείο πώλησης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Και να θυμάται, ότι επιλέγοντας ένα προϊόν με το σήμα Wise Greece βοηθά την οικονομία της χώρας του, αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.wisegreece.com και την σελίδα του Facebook για περισσότερες πληροφορίες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here