Η τέχνη του Ολοκαυτώματος εκτίθεται για πρώτη φορά στο Βερολίνο

credits: Tobias Schwartz/AFP

Εκατό περίπου πίνακες και σχέδια που ζωγράφισαν Εβραίοι, θύματα των Ναζί, παρουσιάζονται στην γερμανική πρωτεύουσα, από τις 26 Ιανουαρίου, μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης “Η τέχνη του Ολοκαυτώματος” στο μουσείο γερμανικής Ιστορίας, που διοργανώνεται από το Μνημείο Yad Vashem.

«Ήμουν πολύ μικρή όταν έζησα αυτή τη φρίκη, το γκέτο, αλλά όταν ζωγράφιζα δεν το σκεφτόμουν” αφηγείται η Nelly Toll, επιζήσασα της ναζιστικής κατοχής.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εγκαινίασε την έκθεση και άδραξε της ευκαιρίας να αφυπνίσει τον κόσμο εναντίον του αντισημιτισμού, σε τηλεοπτική της εμφάνιση, λέγοντας χαρακτηριστικά : “Ο αντισημιτισμός είναι πιο διαδεδομένος απ ότι φανταζόμαστε. Γι’ αυτό καλούμαστε να ενεργήσουμε πιο δραστικά εναντίον του”.

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης ανήκει στο γερμανικό περιοδικό Bild, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο καθήκον της “υπενθύμισης”. Όταν ένας από τους ρεπόρτερ ανακάλυψε τα αυθεντικά σχέδια κατασκευής του Auschwitz, τα έκανε δωρεά στο Yad Vashem. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Kai Diekmann κατά τη διάρκεια μιάς επίσκεψης στο Μουσείο Τέχνης του Μνημείου, όπου βρίσκονται περίπου 6.000 έργα φτιαγμένα την περίοδο του Ολοκαυτώματος, σκέφτηκε την ιδέα της έκθεσης.
Οι μισοί από τους 50 καλλιτέχνες των οποίων τα έργα παρουσιάζονται, δεν κατάφεραν να επιζήσουν των βασανιστηρίων. Όμως, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Yad Vashem, Avner Shalev, “το γεγονός ότι τα έργα έφτασαν στα χέρια μας, αποδεικνύει την σημασία που τους δίνει η ανθρωπότητα”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here