Κάντε το γραφείο σας πιο όμορφο και (ακόμη πιο) παραγωγικό

Η οργάνωση είναι μισή αρχοντιά!

Ναι, ξέρω, το ρητό μιλάει για καθαριότητα, αλλά θα δείτε πως σωστά έγινε η παράφραση!

Πολλοί από εμάς περνούν αρκετό χρόνο εργαζόμενοι στο γραφείο. Κι αν η δουλειά συνεχίζεται και στο σπίτι, ο χρόνος αυτός αυξάνεται. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η οργάνωση του χώρου όπου εργαζόμαστε (είτε αυτός ο χώρος είναι στο σπίτι είτε σε εταιρεία), προκειμένου να μην επηρεάζονται αρνητικά οι επιδόσεις μας κι η παραγωγικότητά μας. Ώρα, λοιπόν, για ένα workspace make over!

01 Επιλέγουμε έναν χώρο με φυσικό φως. Ειδικά αν εργαζόμαστε στο σπίτι, είναι σημαντικό ο χώρος όπου περνάμε αρκετές ώρες μπροστά στο τεχνητό φως του υπολογιστή να φωτίζεται από τον ήλιο. Πέραν του ότι μειώνει την καταπόνηση των ματιών μας, το φυσικό φως δημιουργεί μίας αίσθηση εγρήγορσης και καλής διάθεσης, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητά μας.

02 Επενδύουμε σε μία άνετη καρέκλα. Όχι, μία απλή καρέκλα τραπεζαρίας που μπορεί να φαίνεται αναπαυτική δε σημαίνει πως είναι κατάλληλη για ώρες καθιστικής εργασίας – εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα όταν σηκώνεστε να νιώθετε  πως το σώμα σας πήρε κλίση “ς”! Μία καρέκλα γραφείου (ει δυνατόν εργονομική) θα διατηρήσει καλύτερη στάση στο σώμα μας και θα μπορούμε να είμαστε πιο λειτουργικοί.

03 Προσθέτουμε χρώμα. Το χρώμα στο χώρο αποδεδειγμένα επηρεάζει τη διάθεσή μας. Οι μπλε και πράσινες αποχρώσεις καταπραΰνουν την ψυχολογία μας και μας δίνουν μία αίσθηση αναζωογόνησης, έντονα χρώματα όπως το κίτρινο και το κόκκινο μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο δραστήριοι ενώ φυσικοί τόνοι όπως το λευκό και το μπεζ δημιουργούν μία πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Αφού, λοιπόν, κατασταλάξουμε, στα χρώματα που θεωρούμε κατάλληλα για εμάς, βάζουμε μπρος τη φαντασία μας. Φυσικά, μπορούμε απλά σ’ έναν neutral “καμβά” (ο καμβάς, βεβαίως, είναι ο χώρος εργασίας μας!) να προσθέσουμε μικρές πινελιές χρώματος με κάποιον πίνακα, ένα χρωματιστό βάζο στο γραφείο ή ένα μικρό φυτό, όπως μία ορχιδέα ή ένα μπονσάι.

thumbnail_workspace%20make%20over%20-%20banner04 Διατηρούμε το χώρο καθαρό κι οργανωμένο. Πολλοί υποστηρίζουν πως λειτουργούν καλύτερα όταν το γραφείο τους είναι… χαώδες. Άλλο, όμως, να έχουμε σκόρπια ένα στυλό κι ένα σημειωματάριο για γρήγορες σημειώσεις κι άλλο λογής λογής αντικείμενα, όπως ξεχασμένα έντυπα. Δημιουργούμε χώρους για κάθε τι (άλλος για τετράδια, άλλος για albums με φωτογραφίες κι αποκόμματα που μας ενδιαφέρουν κοκ) κι απομακρύνουμε ο,τιδήποτε άχρηστο που δε μας εξυπηρετεί κι απλά μας αποσπά την προσοχή.

05 Προσθέτουμε ό,τι μας εμπνέει. Οι προσωπικές μας πινελιές στο χώρο όπου αφιερώνουμε τόσο χρόνο μπορούν μας κάνουν πολύ πιο παραγωγικούς. Η τελευταία τάση είναι τα mood boards. Πρόκειται για πίνακες όπου μπορούμε να καρφιτσώσουμε φωτογραφίες, κάρτες, αποφθέγματα ή άλλα αποκόμματα που μας δημιουργούν αίσθηση αισιοδοξίας. Είναι σα να δημιουργούμε ένα πραγματικό… Pinterest πέρα από την οθόνη του υπολογιστή μας.

Μη διστάσετε να κάνετε μικρές παρόμοιες μετατροπές και στο γραφείο σας στην εταιρεία. Άλλωστε, μία μικρή κορνιζούλα ή ένα μικρό φυτό που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση σίγουρα θα αυξήσουν και τις επιδόσεις σας στη δουλειά!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here