Poor Things: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θριάμβευσε στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Poor Things: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θριάμβευσε στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Photo: Yorgos Lanthimos

Η νέα ταινία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, με τίτλο “Poor Things” έκανε πρεμιέρα στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεκδικώντας το βραβείο του Χρυσού Λέοντα το οποίο και κέρδισε αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια. Το σενάριο κυμαίνεται γύρω από τρέχοντα προβλήματα σεξισμού, αποικιοκρατίας, κυνισμού και μιλιταρισμού δοσμένα μέσα από ένα κωμικό πρίσμα. Ο Willem Dafoe, ενσαρκώνει μια μοντέρνα εκδοχή του Φρανκενστάιν. Υποδύεται τον Godwin Baxter, που δίνει στο γοτθικό παραμύθι διαφορετική πινελιά με τη σκωτσέζικη προφορά του.

Η Emma Stone, καθίσταται πλέον ως “μούσα” του Λάνθιμου -μιας και συμμετέχει για τέταρτη φορά σε ταινία του- υποδυόμενη αυτή τη φορά το δημιούργημά του Godwin, την όμορφη Bella Baxter. Πρόκειται για το πτώμα μιας εγκύου νεαρής γυναίκας που αυτοκτόνησε πηδώντας από μια γέφυρα και την έφερε πίσω στην ζωή ανταλλάζοντας τον εγκέφαλο της με εκείνον του αγέννητου μωρού της.

Photo: Yorgos Lanthimos. Courtesy of Searchlight Pictures

Ισορροπώντας ανάμεσα στην αθωότητα και την ενηλικίωση

Πρόκειται για διασκευή του ομώνυμου Βικτωριανου μυθιστορήματος του Σκωτσέζου Alasdair Gray, που κυκλοφόρησε το 1992, το “Poor Things”. Μια αστείρευτη κωμωδία που συναγωνίζεται την τελευταία ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη “The Favourite”, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ, προσδίδοντας δύναμη στο σήμα κατατεθέν του: Το θέατρο του παραλόγου. Η επιταχυνόμενη πνευματική ανάπτυξη της Bella, δείχνει πρώτα μια ξεκαρδιστική, παράξενη σχέση με την αγγλική γλώσσα και έπειτα μια αστείρευτη δίψα για σεξουαλική ανακάλυψη.

BackstagePhoto: Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures
Photo: Yorgos Lanthimos

Για να μελετήσει την ανάπτυξή της, ο Godwin προσλαμβάνει έναν νεαρό φοιτητή ιατρικής, τον Archie McCandles, να παρακολουθεί κάθε της κίνηση στο σπίτι. Φυσικά, σύντομα την ερωτεύεται και αυτό το χρησιμοποιεί ο πονηρός χειρουργός προς όφελός του, συναινώντας τον αρραβώνα τους. Πριν προλάβουν να παντρευτούν, εμφανίζεται ένας επιπόλαιος δικηγόρος που ονομάζεται Duncan Weddeburn, που υποδύεται ο Mark Ruffalo, για να την αποσπάσει σεξουαλικά σε μια κρουαζιέρα στην Ευρώπη. Η Bella ανακοινώνει την απόδρασή της στον δημιουργό της εκφράζοντας την πρόθεσή της να φύγει κρυφά.

Emma Stone. Photo: Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures
Emma Stone & Mark Ruffalo. Photo: Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures

Όμως, ενώ η Bella είναι αναμφισβήτητα η ηρωίδα στην ταινία, οι άντρες είναι επίσης στο επίκεντρο. “Είμαστε άνθρωποι της επιστήμης” φωνάζει ο Godwin σε μια σκηνή, καταπιέζοντας τα πατρικά του συναισθήματα για το κορίτσι. “Αυτή η συναισθηματικότητα είναι απαράδεκτη”. Ο Weddeburn και, ως ένα βαθμό, ο Archie ερωτεύονται την Bella επειδή βρίσκεται σε εκείνο το φανταστικό σημείο όπου παιδική αθωότητα και σεξουαλική αδημονία συναντιούνται. Δίνει ελεύθερα το σώμα της και μοιάζει σαν ένας κενός καμβάς στον οποίο μπορούν να χαρίσουν την αμφίβολη σοφία τους.

Photo: Yorgos Lanthimos

Ένα διαρκώς επεκτεινόμενο μυαλό

Ωστόσο, το μυαλό της Bella επεκτείνεται διαρκώς ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια. Η κρουαζιέρα της εξελίχθηκε διαφορετικά μαθαίνοντας περισσότερα για τους τρόπους των ανδρών. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις, αναζητά την την ισότητα και την ελευθερία. Κατά την επιστροφή της, πληροφορείται ότι ο Godwin. Η ερώτησή της για το παρελθόν, τον ωθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον της. Το μυθιστόρημα “Poor Things” του Γκρέι ταιριάζει άριστα με το όραμα που χαρακτηρίζει τον Γιώργο Λάνθιμο ως σκηνοθέτη. Το αίσθημά του για τη δυναμική της σεξουαλικότητας, την εμμονή του με τη γλώσσα και τις παράξενες ιδιότητες της.

Willem Daffoe. Photo: Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures

Οι Emma Stone, Willem Daffoe και Mark Ruffalo ταιριάζουν γάντι με τους ρόλους. Η ταινία μοιάζει με όνειρο, μέσα από εξαίσια κοστούμια και σκηνικά. Παράλληλα, δείχνει στιγμές όπου η Bella θυμάται σκηνές από το βίαιο παρελθόν της μέσω της μυϊκής μνήμης ενισχύοντας τα συναισθήματα. “Να χαράζετε πάντα με συμπόνια”, λέει ο Godwin στην ταινία, ένα τέρας που τελικά μαλακώνει στα βαθιά του γεράματα. Και αυτός είναι ένας κώδικας τον οποίο μας παρουσιάζει όλο και περισσότερο ο Λάνθιμος.


H ταινία “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024.


Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here