Πράσινη Θάλασσα: Βραβευμένη ταινία μαγικών συναντήσεων

Η Αγγελική Παπούλια είναι η Άννα στη ταινία Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου.

Δυνατό σενάριο, ατμοσφαιρική φωτογραφία, αξιόλογοι συντελεστές, συμμετοχές σε ηχηρά διεθνή φεστιβάλ και τέσσερα κινηματογραφικά βραβεία βάζουν τη ταινία Green Sea/Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου που πριν λίγες μέρες απέσπασε το βραβείο «Χρυσός Έφηβος» στο Φεστιβάλ του Παλέρμο, στη must see λίστα κάθε σινεφίλ.

«Το φαγητό και η αγάπη είναι τα συστατικά μιας γοητευτικής ταινίας για μια γυναίκα χωρίς μνήμη, που ξεκινά μια νέα ζωή σαν μαγείρισσα σε μια ταβέρνα κοντά στη θάλασσα.» αναφέρουν οι σχετικές σημειώσεις του Sydney Film Festival.

“Μια φωτεινή ιστορία που ήθελα οπωσδήποτε να διηγηθώ”

“Η Πράσινη Θάλασσα είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου με τίτλο ‘Για να δει τη θάλασσα’.” λέει η σκηνοθέτης Αγγελική Αντωνίου μιλώντας για τη νέα της ταινία. “Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι η πρωταγωνίστρια παρόλο που έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται να μαγειρεύει. Σκέφτηκα πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο… Με γοήτευσε αυτό το παράδοξο. Ένας άνθρωπος με έλλειψη μνήμης να παράγει αναμνήσεις. Αυτή η αντίθεση της αμνησιακής μαγείρισσας που θυμάται τις συνταγές και που τα φαγητά της δημιουργούν μνήμες, ανατρέπουν καταστάσεις και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ήταν μια φωτεινή ιστορία που ήθελα οπωσδήποτε να διηγηθώ.”

Η σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης “Πράσινης Θάλασσας” Αγγελική Αντωνίου.

“Παρόλα αυτά, η ταινία δεν εστιάζει  στη μαγειρική. Ούτε δίνει εύκολες απαντήσεις στο θεατή. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πέρα από αυτό. H Πράσινη Θάλασσα είναι ταινία χαρακτήρων. Δράμα με κωμικά στοιχεία. Με σασπένς, ανατροπές και με μία γερή δόση μυστηρίου. Η ταινία έχει μινιμαλιστική, στατική φόρμα και οικονομία διαλόγων. Είχα μία υπέροχη ομάδα ηθοποιών με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, την  Αγγελική Παπoύλια και τον Γιάννη Τσορτέκη να σηκώνουν κυριολεκτικά την ταινία στους ώμους τους. Εξαιρετικούς συνεργάτες όπως τον Διονύση Ευθυμιόπουλο που έχει κάνει πανέμορφη δουλειά στη φωτογραφία και τον Μιχάλη Σαμιώτη στα σκηνικά που κυριολεκτικά ανέστησε ένα καμένο χώρο στον Ασπρόπυργο… Το Μίνωα Μάτσα στη μουσική και τον Δημήτρη Πεπονή στο μοντάζ. Ελπίζω η Πράσινη Θάλασσα να αγκαλιάσει το θεατή όπως τα γεύματα της Άννας τις ψυχές των πελατών της ταβέρνας.”

Η ιστορία της Πράσινης Θάλασσας

“Δεν ξέρω ποια είμαι. Δεν θυμάμαι.” H Άννα (Αγγελική Παπούλια) μια μυστηριώδης γυναίκα χωρίς μνήμη, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Στην κουζίνα της ταβέρνας του μοναχικού Ρούλα (Γιάννης Τσορτέκης) κοντά στο λιμάνι, όπου βρίσκει καταφύγιο, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και τις παλιές συνταγές, η μαγειρική της ξυπνά αναμνήσεις και θεραπεύει. Η ζεστή αγκαλιά των θαμώνων και ο έρωτας την βοηθούν να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Μέχρι που ο Ρούλα ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της Άννας…

Η Αγγελική Παπούλια, στη Πράσινη Θάλασσα.

Η Αγγελική Παπούλια είναι η Άννα, μια γυναίκα χωρίς μνήμη

Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου “Εμπρός” η Αγγελική Παπούλια έχει συμμετάσχει στις ταινίες: “Σπιρτόκουτο” Γ. Οικονομίδης, “Κυνόδοντας” Γ Λάνθιμος, “Άλπεις” Γ Λάνθιμος “The Lobster” Γ. Λάνθιμος. Συμμετείχε ακόμα στην “Εκρηξη” και “Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών” Σ. Τζουμέρκας, στην “Amulet” R.Garai, στην “Ησυχία 6-9” Χ. Πασσαλής, και στις ξενόγλωσσες ταινίες “Human Flowers of Flesh” Η.Witmann και “A little Love Package” G. Solnicki. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Πασσαλή, από το 2018 η Αγγελική Παπούλια σκηνοθετεί στο Luzerner Theater στην Ελβετία.

«Στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ της Αγγελικής Αντωνίου, η Αγγελική Παπούλια έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι μαγευτική όπως πάντα. Τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της σαν μαγνήτης, εξαιτίας της έντασης και αυτής της ιδιαίτερης ενέργειας που σπάνια συναντάμε», Peter Korte, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο Γιάννης Τσορέκης, στη Πράσινη Θάλασσα.

Γιάννης Τσορτέκης, είναι ο μοναχικός ταβερνιάρης

Ο Γιάννης Τσορτέκης, ο μοναχικός Ρουλά της Πράσινης Θάλασσας, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου “Η ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων”. Από το 1998 σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Δύο φορές υποψήφιος για το Βραβείο Δημήτρης Χορν και για το Βραβείο Κάρολος Κουν, ο Τσορέκης έχει βραβευθεί με τον Έπαινο Ερμηνείας «Κάρολος Κουν». Έχει διακριθεί με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 48 Hour Film Project – Athens 2009 και με το Βραβείο «Best global acting award» στο 48HFP International film festival of Las Vegas.

Πράσινη Θάλασσα: Πάρε μια γεύση από τη ταινία

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here