Λονδίνο: Νέα έκθεση με σπάνια πορτραίτα του Picasso

Θα συμπεριληφθούν πάνω από 75 κομμάτια, μερικά από τα οποία δε βρέθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μία νέα έκθεση τέχνης αναμένεται στο Λονδίνο από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου του 2017. Η National Portrait Gallery θα φιλοξενήσει πάνω από 75 σπάνια πορτραίτα φιλοτεχνημένα από τον Pablo Picasso. Κάποια από αυτά θα δοθούν ως «δάνειο» για τις ανάγκες της έκθεσης από πινακοθήκες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς κι από προσωπικές συλλογές.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν ένα φάσμα των τεχνικών που χρησιμοποιούσε για τα έργα του ο εκκεντρικός δημιουργός. Για παράδειγμα σε ένα πορτραίτο του σε ηλικία 14 ετών απεικονίζεται πιο ρεαλιστικός (σαν αντανάκλαση του καθρέφτη), ενώ σε ένα άλλο σε ηλικία 90 ετών σα μία καρικατούρα με τη χρήση του κυβισμού. «Η πολυμορφία αυτή είναι που κάνει μοναδικό τον Picasso», δηλώνει η Elizabeth Cowling, ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης. «Είναι διάσημος για τις εναλλαγές των τεχνικών του. Ποτέ δεν παρατούσε μία για χάρη κάποιας άλλης. Για εκείνον, κάθε τεχνική ήταν και μία επιλογή.».

Η Cowling πιστεύει επίσης πως το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση θα εντυπωσιαστεί από το εύρος των δυναμικών των πορτραίτων. «Καθώς κι ο ίδιος ο Picasso είχε μεγάλες ψυχολογικές μεταπτώσεις, τα έργα του εκπέμπουν μία ποικιλία συναισθηματικών ερεθισμάτων. Ακριβώς όπως γίνεται με τους συγγραφείς βιβλίων ή θεατρικών έργων.»

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Picasso της Βαρκελώνης. Ο διευθυντής του, Bernardo Laniado-Romero, δηλώνει: «Η έκθεση θα εξερευνήσει το πώς ο Picasso επαναπροσδιόρισε με την πάροδο του χρόνου την έννοια του πορτραίτου. Έτσι οι επισκέπτες θα έρθουν “αντιμέτωποι” με την προκατάληψη του πώς πρέπει να είναι εν γένει ένα πορτραίτο, αλλά και πώς μοιάζει ένα πορτραίτο δια χειρός Picasso».

Αν, λοιπόν, οργανώνετε φθινοπωρινό ταξίδι στο Λονδίνο, νομίζω πως θα πρέπει να εντάξετε και αυτή τη μοναδική στα χρονικά έκθεση στις περιηγήσεις σας!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here