«Ο Δικηγόρος με τη Λίνκολν» του Michael Connelly

Το δικαστικό θρίλερ στα καλύτερά του

Ο Μίκι Χόλερ είναι συνήγορος υπεράσπισης που συνήθως εκπροσωπεί υποθέσεις με βαποράκια, μικροαπατεώνες ή μεθυσμένους οδηγούς. Είναι, επίσης, κάθε άλλο παρά συμβατικός – δε διεκπεραιώνουν πολλοί δικηγόροι τις υποθέσεις τους χρησιμοποιώντας το πίσω κάθισμα ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, όπως η Lincoln! Η τύχη φαίνεται να του χαμογελάει όταν του προτείνεται να εκπροσωπήσει το Λούις Ρουλέ, ένα νεαρό κι εύπορο μεσίτη που κατηγορείται για επίθεση κι απόπειρα βιασμού. Με την αμοιβή να αναμένεται ουκ ευκαταφρόνητη, ο Μίκι δέχεται να εκπροσωπήσει το Λούις – άλλωστε, κι η υπόθεση φαίνεται εύκολη να την κερδίσει. Σταδιακά, όμως, τα στοιχεία που εμφανίζονται κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Μίκι προς τον πελάτη του, αλλά το απόρρητο πελάτη – δικηγόρου του απαγορεύει να δράσει όπως θα έπρεπε, ενώ τον κυριεύει και μία κρίση συνείδησης που τον προβληματίζει. Τότε είναι που πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του ώστε να φύγει από το μάτι του κυκλώνα στο οποίο βρέθηκε.

Ένας από τους μαιτρ του μυθιστορήματος μυστηρίου, ο Michael Connelly, υπογράφει ένα δυναμικό δικαστικό θρίλερ όπου κυριαρχούν τα στοιχεία που στηρίζουν το είδος: μυστήριο, ένταση, ανατροπές και δράση. Έχοντας συστήσει στους αναγνώστες του τον ντετέκτιβ Ιερώνυμο “Χάρι” Μπος, ο Connelly μας παρουσιάζει ένα νέο χαρακτήρα εξίσου αξιοπρόσεκτο, καθώς ένας συνήγορος υπεράσπισης δεν έχει τη «στόφα» του καλού ήρωα που συνηθίζεται σε αυτό το είδος μυθιστορημάτων. Η πρώτη επαφή του Μίκι Χόλερ με το κοινό μέσα από το «Δικηγόρο με τη Λίνκολν» γίνεται άμεσα και ο συγγραφέας σκιαγραφεί γρήγορα αυτό το νέο του χαρακτήρα, ώστε στη συνέχεια ο αναγνώστης να επικεντρωθεί στην περιπέτεια του Χόλερ παρά στην εξερεύνηση της ψυχοσύνθεσής του. Εξίσου γρήγορα, όμως, κυλάει κι η ιστορία, πράγμα που σημαίνει πως οι ανατροπές είναι δεδομένες (είναι, όπως προείπαμε, βασικό συστατικό για ένα καλό βιβλίο μυστηρίου!) κι άρα ο αναγνώστης πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Το τελευταίο δεν είναι δύσκολο, καθώς η άμεση γραφή του Connelly διευκολύνει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει ακούραστα τις εξελίξεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμία εξοικείωση με τα νομικά – πόσο μάλλον με το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ!

Αξίζει να αναφέρουμε πως το βιβλίο μεταφέρθηκε με επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη το 2011 με το Matthew McConaughey στο ρόλο του Μίκι Χόλερ. Αν έχετε δει την ταινία θα σας φανεί ακόμη πιο εύκολο να παρακολουθήσετε το βιβλίο – ομολογώ πως είναι από τις ελάχιστες φορές που έχω δει πρώτα μία ταινία κι έπειτα διάβασα το βιβλίο!

Ο «Δικηγόρος με τη Λίνκολν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: 
Ο Michael Connelly γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια στις 21 Ιουλίου του 1956. Μετά τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και τη δημιουργική γραφή ξεκίνησε να εργάζεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Μετά τη βράβευσή του με Pulitzer για ένα άρθρο που συνέγραψε με μία ομάδα δημοσιογράφων αναφορικά με τους επιζήσαντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος, ο Connelly στράφηκε στη συγγραφή και το 1992 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σκοτεινή Ηχώ» με κεντρικό ήρωα το ντετέκτιβ Χάρι Μπος. Το βιβλίο βραβεύτηκε με Έντγκαρ Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα κι όσο επεκτεινόταν

το έργο του, τόσο ξεκίνησε να εδραιώνεται η φήμη του ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς μυστηρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here