Ο Richard Gere … άστεγος;

Όχι, μην ανησυχείτε! Πρόκειται απλά για την νέα ταινία του Richard Gere με τίτλο «Time Out Of Mind» σε σκηνοθεσία του Oren Moverman. Ο ηθοποιός θα χρησιμοποιήσει τη φήμη του αυτή τη βδομάδα για να προωθήσει στην Αγγλία την ταινία όπου υποδύεται έναν άστεγο. Παράλληλα θα συναντηθεί με αστέγους που δέχονται βοήθεια από οργανώσεις όπως η Crisis και η Centrepoint, ενώ θα συζητήσει για παροχές στέγασης και πρόνοιας σε συναντήσεις του με πολιτικούς.

Ο Gere δηλώνει στον Observer: «Οι περισσότεροι σκέφτονται “χτίστε ένα καταφύγιο, δώστε τους ένα κρεβάτι για τη νύχτα. Κι όμως, αυτό όχι απλά δε λύνει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί κι άλλα. Η παροχή στέγης είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να κάνει κάποιος ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επανενταχθούν στην κοινωνία. Έτσι έχουν την αίσθηση πως έχουν κάποια σημασία για τους άλλους γύρω τους. Με θλίβει το γεγονός πως είμαστε πολύ εγωιστές για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ο ένας τον άλλον».

Ο 66χρονος ηθοποιός έχει δουλέψει για πάνω από δέκα χρόνια για τους αστέγους στη Νέα Υόρκη έχοντας ενεργό ρόλο στην Οργάνωση για Αστέγους της πόλης. Συχνά επισκέπτεται ως ειδικός επιθεωρητής καταφύγια αστέγων, με τις ιστορίες που ακούει από αυτούς τους ανθρώπους να τον συγκινούν. Η ταινία είναι γυρισμένη σε ύφος ντοκιμαντέρ και θα προβληθεί στην Αγγλία στις 4 Μαρτίου. Ο Richard Gere υποδύεται έναν άστεγο με ψυχικές διαταραχές που προσπαθεί να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη: κοιμάται σε παγκάκια, τρώει από τους κάδους σκουπιδιών και ζητιανεύει για μερικά ψιλά. «Δεν είμαι κανένας, δεν υπάρχω», μονολογεί ο χαρακτήρας του. Το «Time Out Of Mind» προβλήθηκε το 2014 στο Φεστιβάλ του Toronto και κέρδισε το διεθνές βραβείο κριτικών. Για την ερμηνεία του Gere οι New York Times έγραψαν: «είναι απόλαυση να παρατηρείς τον Gere σε αυτό το ρόλο».

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο Gere στεκόταν σε διαφορές γωνίες της πόλης για περίπου 45 λεπτά. Και δεν τον αναγνώρισε κανείς! «Ήταν παράξενο. Όσο υποδυόμουν το χαρακτήρα μου, μπορούσα να δω ανθρώπους που βρίσκονταν δύο τετράγωνα μακριά να με παρατηρούν. Προφανώς έκριναν το πώς ήμουν ντυμένος. Ο κόσμος φοβάται τη μαύρη τρύπα που οδηγεί στην αποτυχία και τη δυστυχία, με το φόβο πως θα τους ρουφήξει κι εκείνους. Αλλά τότε κάτι συμβαίνει μέσα μας. Γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σε μας».
Ο υποψήφιος για Oscar σκηνοθέτης Oren Moverman αποκάλυψε πως ο Gere «ένιωσε μία μεγάλη ανάγκη να πει την αλήθεια».  Όπως δήλωσε: «Ζω στη Νέα Υόρκη από τότε που ήμουν 20 χρονών. Σε κάθε τετράγωνο υπάρχει κι ένας άστεγος. Έπειτα εξαφανίζονται κι αναρωτιόμαστε τι να τους συνέβη. Υπάρχουν πολλές πλευρές, δεν είναι μόνο οι ψυχικές διαταραχές. Αλλά οι άνθρωποι βλέπουν το πρόβλημα μόνο από μία πλευρά. Εκεί οφείλεται κι η αποτυχία των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πώς κάποιος μπορεί να καταλήξει στο δρόμο».

Η ταινία κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε DVD και αν μη τι άλλο, αξίζει την προσοχή μας. Με το Richard Gere συμπρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Jena Malone, Steve Buscemi, Jeremy Strong και Kyra Sedwick.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here