Πάμε σινεμά; Doctor Strange

Η Αντιγόνη Αδαμοπούλου είδε την ταινία και μας μεταφέρει την εμπειρία της…

Ο νευροχειρουργός Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) είναι από τους πιο επιτυχημένους γιατρούς στην ειδικότητά του – αν όχι ο πιο πετυχημένος. Είναι όμως κι απίστευτα αλαζόνας, τόσο σε ό,τι αφορά τη δουλειά του όσο και στη σχέση του με τους ανθρώπους γύρω του. Μέχρι τη στιγμή που η ζωή του θα αλλάξει δραματικά κι έπειτα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα οι τραυματισμοί στα χέρια του θα τον αναγκάσουν να αφήσει τη νευροχειρουργική. Μετά από μία σειρά ανεπιτυχών πειραματικών επεμβάσεων, θα χρησιμοποιήσει τους τελευταίους πόρους του για να πάει στο Kamar-Taj όπου, σύμφωνα με ένα πρώην παραπληγικό, υπάρχει ελπίδα θεραπείας. Εκεί η Αρχαία (Tilda Swinton) εξηγεί στον Strange πως η θεραπεία που επιθυμεί θα επέλθει μόνο αν μυηθεί στις μυστικιστικές τέχνες. Πράγμα που σημαίνει πως ο Strange πρέπει να αφήσει κατά μέρος ό,τι γνώριζε μέχρι τώρα για τον κόσμο και να αντιληφθεί τη σημασία και κυρίως τη δύναμη που κρύβουν οι άπειρες διαστάσεις του σύμπαντος. Γρήγορα, όμως, θα εμφανιστεί κι ο πρώτος κίνδυνος με πρωτεργάτη έναν πρώην μαθητή της Αρχαίας, τον Kaecilius (Mads Mikkelsen), που στόχος του είναι να φέρει σε κυριαρχία τη Σκοτεινή Διάσταση. Πράγμα που σημαίνει πως ο Strange πρέπει να αφήσει τον εγωισμό του και να ασπαστεί το καλό που είδε μέσα του η Αρχαία ώστε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς υπερήρωες του κόσμου της Marvel.

Η ταινία “Doctor Strange” είναι η δεύτερη κατά σειρά της Τρίτης Φάσης του κινηματογραφικού (κι όχι μόνο) project Marvel Cinematic Universe και βασίζεται τους χαρακτήρες του σκιτσογράφου Steve Ditko, με το Stan Lee να υπογράφει τις ιστορίες των περιπετειών του Strange. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι John Spaihts (“Prometheus”, 2012), C. Robert Cargill (“Sinister”, 2012) και Scott Derrickson (“The Exorcism of Emily Rose”, 2005), με τον τελευταίο να κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας.

Η ιστορία του πώς ο αλαζόνας νευροχειρουργός έγινε ένας από τους ισχυρότερους υπερήρωες της Marvel Comics και που σύντομα θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στα επερχόμενα γεγονότα του MCU είναι μία ταινία τουλάχιστον ευχάριστη. Σίγουρα τα αριστοτεχνικά εφέ που θυμίζουν το (εξίσου) ψυχεδελικό “Inception” του Christopher Nolan σίγουρα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο (άλλωστε μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μία ταινία όπου οι χαρακτήρες ταξιδεύουν μέσα σε διαστάσεις). Αξιόλογη είναι κι η αφηγηματική ροή αυτής της origin story του χαρακτήρα έχει δομηθεί έτσι ώστε να την παρακολουθήσει ακόμα και κάποιος που δεν παρακολουθεί το concept του MCU, με το χιούμορ και τη δράση να εναλλάσσονται αρμονικά. Ιδιαίτερο βάρος του τελικού και άκρως ικανοποιητικού αποτελέσματος σηκώνει το cast, με ιδιαίτερη έμφαση στον Benedict Cumberbatch. Ναι, το να υποδύεται τον πανέξυπνο αλλά εγωκεντρικό τύπο (βλ. Sherlock Holmes) είναι αποδεδειγμένα εύκολη υπόθεση γι’ αυτόν, αλλά να τον βλέπεις και να μεταλλάσσεται για το “κοινό καλό” και να εγκλιματίζεται τόσο καλά στον κόσμο της Marvel είναι αν μη τι άλλο απόλαυση. Α, τέλος, οφείλω να πω ένα μπράβο στην ενδυματολόγο της ταινίας Alexandra Byrne, η οποία απέδωσε άριστα τη στολή του Doctor Strange – κάποια μελέτησε ιδιαίτερα τα comics ή είναι ιδέα μου;
Συμπέρασμα; Ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα του τι εστί MCU, ο “Doctor Strange” θα σας κάνει σίγουρα να ξεκινήσετε μαραθώνιο των ταινιών!

Α, και μη βιαστείτε να βγείτε από την αίθουσα αν δε θέλετε να χάσετε τη mid-credits αλλά και την pots credits scene της ταινίας!
Καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Benedict Wong, Benjamin Bratt κ.α.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here