Πάμε σινεμά; “Lion”

Είχαμε μιλήσει πριν λίγο καιρό για το “Lion” κι ήρθε η ώρα να σας πούμε τη γνώμη μας!

1986: Ο Saroo (Sunny Pawar) είναι το πεντάχρονο αγοράκι μίας φτωχής οικογένειας που ζει στη Κάντουα της Ινδίας. Μία μέρα θα ακολουθήσει το μεγαλύτερο αδερφό του με το τρένο σε μία κοντινή πόλη όπου ο Guddu (Abhishek Bharate) θα πιάσει δουλειά προκειμένου να φέρει ένα μεροκάματο στο σπίτι. Φυσικά ο Saroo δε γνώριζε πως αυτή θα ήταν η αρχή της περιπέτειάς του καταλήγοντας αρχικά στους δρόμους της Καλκούτα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, μόνος και προσπαθώντας να σωθεί από ανθρώπους που αρπάζουν παιδιά (Κύριος οίδε για ποιους άθλιους λόγους) με την αστυνομία να κοιτά από την άλλη και στη συνέχεια σ’ ένα άσυλο εγκαταλειμμένων παιδιών. Η τύχη, όμως, του χαμογελά καθώς, ενώ οι προσπάθειες να βρεθεί η οικογένειά του είναι άκαρπες, ένα ζευγάρι από την Αυστραλία, ο John (David Wenham) κι η Sue Brierley (Nicole Kidman) ανοίγουν για το Saroo το σπίτι τους και τις καρδιές του.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, o Saroo (Dev Patel) αρχίζει να κατακλύζεται από σποραδικές εικόνες της οικογένειάς του στην Ινδία. Και τότε είναι που ξεκινά τις προσπάθειές του να εντοπίσει την οικογένειά του, με μόνη βοήθεια τις ελάχιστες αναμνήσεις του από την περιπέτειά του, καθώς όταν χάθηκε δεν ήξερε ούτε το επίθετό του ούτε και το όνομα της μητέρας του. Στην αναζήτησή του σύμμαχος του είναι η τεχνολογία και συγκεκριμένα μία εφαρμογή: το Google Earth! Σύντομα, όμως, θα αντιληφθεί πως η απόφασή του θα επηρεάσει τόσο τον ίδιο όσο και τους δικούς του ανθρώπους.

Η ταινία “Lion” βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Saroo Brierley “A Long Way Home”, με το Luke Davies στη διασκευή του σεναρίου και τον Garth Davis στη σκηνοθεσία.

lion%204Αν είναι κάτι που λατρεύω στο σινεμά, είναι ο τρόπος που καταφέρνει να μας φέρνει πιο κοντά σε ιστορίες μοναδικών ανθρώπων. Το “Lion” φωτογραφίζει κυριολεκτικά αυτή τη μαγεία του κινηματογράφου. Με τον τρόπο που αφηγείται την περιπέτεια του Saroo, ο σκηνοθέτης καταφέρνει όχι μόνο να ταξιδέψει (νοερά, αλλά τόσο ρεαλιστικά) ο θεατής στην Ινδία και την Αυστραλία ξυπνώντας τις αισθήσεις, αλλά πετυχαίνει να τον γεμίσει με μία πληθώρα συναισθημάτων. Η οργή για την τύχη ενός πεντάχρονου παιδιού σε μία κοινωνία που στέλνει τα παιδιά σε αποθήκες ψυχών (στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έλεγε κανείς, αν δεν έχουν απαχθεί όπως προανέφερα) μπλέκεται με την τρυφερότητα που εκπέμπουν οι θετοί γονείς του Saroo πριν ακόμη τους δούμε στα πλάνα. Στη συνέχεια αυτή η τρυφερότητα συναντά την αγωνία για το αν ο Saroo θα καταφέρει να βρει τις ρίζες του με την απορία του πώς θα τον επηρεάσει, πώς θα σμιλέψει το είναι του αυτή η εμπειρία ζωής. Επιπλέον η ταινία είναι μία γερή γροθιά στο στομάχι όταν αντιλαμβάνεται κανείς πόσο τυχερά είναι παιδιά σαν το Saroo μέσα στην ατυχία τους, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν το ζοφερό μέλλον παιδιών που χάνονται “μυστηριωδώς” σε χώρες όπως η Ινδία.

Επιπλέον “αστεράκια” αξιολόγησης κερδίζει η ταινία χάρη στο δυνατό cast που συγκέντρωσε ο Davis για αυτή τη (δικαίως) φιλόδοξη παραγωγή. Η Nicole Kidman ερμηνεύει ίσως τον πιο ώριμο ρόλο της καριέρας της με αξιέπαινε σοβαρότητα, ενώ η Rooney Mara συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη των δυνατοτήτων της. Την παράσταση, όμως, κλέβουν τόσο ο Dev Patel στο ρόλο του ενήλικου Saroo, όσο κι ο μικρούλης Sunny Pawar που κλέβει τις καρδιές μας ως ο πεντάχρονος Saroo.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως η ταινία κατάφερε να προβληθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στις αίθουσες των ΗΠΑ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να βρεθεί στις υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Oscar; Η γνώμη μου; Είμαι βέβαιη πως θα δούμε το “Lion” να φιγουράρει σε δύο (τουλάχιστον) δυνατές κατηγορίες!

Κι αν ακόμη αναρωτιέστε γιατί επελέγη ο τίτλος “Lion”, θα σας πω απλά να έχετε τα μάτια σας (και την καρδιά σας) σε εγρήγορση όσο απολαμβάνετε την ταινία – το οποίο σας το εγγυώμαι! Καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham, Sunny Pawar, Abhishek Bharate, Priyanka Bose κ.α.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here